2023

  Horari. Dissabte, 18 de març de 2023

Aquest horari pot estar subjecte a modificacions  en funció del desenvolupament de la jornada.

Lloc: Auditori dels Caputxins. Figueres

9.00 h  Acreditacions, publicació de l’ordre de les exposicions i foto conjunta

9.15 h Inici de les exposicions (Semifinal)

11.00 h Refrigeri. Deliberació dels membres del Jurat 

11.30 h Lectura de la deliberació del jurat i conferència

Conferència: Adreçar-se a una audiència

A càrrec de:  Àngels Bassas (Figueres. 1971) 

Biodata: Llicenciada en Art Dramàtic, especialitat d’Interpretació. Màster en Art, Literatura i Cultura Contemporània (UOC). Com a actriu ha treballat en múltiples sèries de televisió i pel·lícules com Les de l’hoquei, Olor de Colònia, Temps de silenci, El cor de la ciutat, Cuéntame como pasó, Lex, KLM, El internado, Sitges, La dona il·legal,…etc. En teatre fa més de 30 anys que és als escenaris. Actriu vinculada a la companyia estable del Teatre Romea, també ha treballat al Teatre Lliure, al Teatre Nacional de Catalunya, Centro Dramático Nacional, Cia Nacional de Teatro Clásico, Sala Beckett…Té dos Premis de la Crítica, el Premio Max de las Artes Escénicas 2005Premi Oriana de cinema Millor actriu 2017, entre d’altres. Com a escriptora acaba de publicar la seva tercera novel·la “Doble vida” (Columna), i té dues novel·les més publicades amb Edicions 62, “Dóna’t”, Finalista del Premi Pla de Literatura 2015 i “La vida té aquestes coses” (2018). Ha publicat una desena llibres per a nens, vuit de la col·lecció sèrie “Patatu”, “Fem Teatre” (2022) amb La Galera, i “La maleta de la memòria” (2019) amb l’Editorial Cruïlla, escrit juntament amb Salvador Macip. També escriu articles, col·labora als mitjans de comunicació, presenta actes oficials, fa conferències, doblatge i narra audiollibres. www.angelsbassas.com | @angelsbassas

12.00 h Inici de les exposicions finals (5 finalistes)

12.30 h Lliurament dels guardons i diplomes

Funcionament de la jornada: 
  • Durant la recollida d’acreditacions, es donarà a conèixer l’ordre de les exposicions. previ sorteig.
  • Els nois i noies participants han de ser puntuals en el moment del lliurament de les acreditacions i esperaran el seu torn acompanyats dels membres de l’organització.
  • A les semifinals els familiars i professorat podran accedir a la sala annexa per tal de veure en streaming els discursos dels nois i noies participants. 
  • La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents a l’auditori  dels Caputxins. 
  • El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 24 h abans de la data del concurs amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar.
  • El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.

Divendres 17 de març us comunicarem Els DOS temes possibles:

                        A – S’HA DE CELEBRAR EL DIA DE LA DONA?

                        B – QUINA ÉS LA TEVA IDEA D’AUTORITAT?


Finalistes del VII Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà 2023

Lola Gil Cámara (INSTITUT ILLA DE RODES) Adriana Sunet Cervera (CENTRE ESCOLAR EMPORDÀ) Núria Subirós Ortiz (INSTITUT ILLA DE RODES)  

Maria Corominas Jiménez (NSTITUT EL PEDRÓ)

Olivia Leal Buitrago (INSTITUT NARCÍS MONTURIOL)
1r Premi 2n Premi
3r Premi
1r Accèssit
2n Accèssit

Semifinalistes             segons ordre d’inscripció
 

Maria Corominas Jiménez (Institut El Pedró (l’Escala)).
Hola, soc la Maria Corominas Jiménez i tinc 15 anys. Les meves aficions són la música, el teatre i escriure. La meva habilitat més destacable és la meva bona capacitat comunicativa, i també tinc facilitat per escriure i redactar textos. Una altra de les meves qualitats és que soc empàtica i responsable. Els meus majors interessos són el món de la música i les arts escèniques. També m’interessa la història i tot el que estigui relacionat amb qualsevol mena d’art.

Matías Iozzo (Institut El Pedró (l’Escala)).
Hola, em dic Matias Iozzo i tinc 15 anys. M’agrada molt llegir, jugar i veure futbol entre altres esports. A part d’això m’encanta escoltar música i quedar amb els meus amics tots els caps de setmana que es pugui. A més a més, sempre m’ha agradat actuar i fer teatre. Soc una persona bastant reservada, no obstant per parlar en públic i actuar quasi mai tinc vergonya. Sempre m’ha agradat debatre i parlar, i aquest és el motiu pel qual vaig triar oratòria i vull anar al concurs.

Paula Bret Isern (Institut Cap Norfeu de Roses).
Em dic Paula Bret Isern i represento l’Institut Cap Norfeu de Roses. Estic cursant 4t d’ESO i d’aquí a uns anys m’agradaria estar produint pel·lícules. És un somni que tinc des de petita i lluitaré tot el que faci falta per fer-lo possible. M’encanta viatjar i descobrir noves cultures, tradicions, idiomes…
Tinc moltes aficions i una d’elles és jugar a futbol. Per aïllar-me de l’entorn escolto música en anglès, en concret Bruno Mars.

Salma Ksiri (Institut Cap Norfeu de Roses).
Hola! Soc la Salma Ksiri i tinc setze anys. Actualment, estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Cap Norfeu de Roses. Dins de l’àmbit acadèmic, soc una noia que s’esforça per treure els resultats que desitjo, no només perquè els meus pares estiguin orgullosos, sinó també per sentir-me bé amb mi mateixa. Des de petita els meus pares m’han estat dient que soc una noia bastant somiadora, ja que m’imagino coses i faig moltes preguntes: Per què això? Com pot ser? De debò?… A vegades penso que només m’escolten perquè no tenen una altra opció. M’agrada molt llegir: vaig començar a fer-ho fa poc i sento que és el lloc més confortable. Em familiaritzo amb els personatges, m’oblido dels problemes i em sento com si fos la protagonista de la història (i és que imaginar és gratuït).

Judith Mas Sánchez (Salle Figueres).
Em dic Judith Mas i Sánchez, tinc 15 anys i estic cursant 4t d’ESO a La Salle Figueres. Sempre m’han apassionat les arts plàstiques i el curs que ve tinc pensat estudiar el batxillerat artístic plàstic, tot i que sempre m’han interesat les llengües i l’escriptura. També estic molt interessada en el món del debat ja que trobo que tinc facilitat per argumentar i em sembla molt útil pel meu futur. Aspiro a dedicar-me al disseny gràfic al País Basc. Les meves aficions estan molt lligades al món artístic.

Mar Riera Ferrón (Salle Figueres).
Em dic Mar Riera Ferrón i estic cursant 4t d’ESO a La Salle Figueres. Soc una noia decidida amb metes clares i sense por a començar nous reptes. Tot i que m’apassionen les ciències sempre he gaudit del debat i l’oratòria, ja que penso que són eines molt importants de cara al futur. El curs que ve tinc pensat cursar el batxillerat científic i en un futur m’agradaria estudiar medicina a Barcelona. Les meves grans aficions són viatjar i el ballet. Aquesta és la meva presentació, ens veiem al concurs!

Sara Moudni Karim (Institut Cendrassos).
Sóc una persona organitzada i aplicada.
M’agrada molt llegir, el meu llibre preferit és “Orgullo y Prejuicio” de Jane Austen. També m’agrada anar al gimnàs i fer natació. Els practico durant tota la semana com a mínim 1 hora. També m’agrada molt mirar pel·lícules i sortir a veure el capvespre.”

Claudia Pot Blanco (Institut Cendrassos).
Em dic Claudia Pot i tinc 15 anys. Visc a Figueres amb el meu germà gran i els meus pares. La meva gran afició és ballar: quan ho faig, em sento molt bé. Faig quart de l’ESO i quan acabi m’agradaria fer el Batxillerat científic perquè m’encantaria estudiar medicina, encara que no descarto fer una altra carrera.

Ibtihal Hammanou Hamanou (IE EL BRUEL EMPURIABRAVA).
Hola! em dic Ibtihal, tinc 15 anys i soc d’Empuriabrava. Actualment curso 4t d’ESO i represento l’institut-escola El Bruel. He decidit participar en aquesta edició del concurs d’oratòria prenent-lo com un repte personal. Bàsicament, perquè considero que l’art de parlar en públic és una eina molt útil, de manera que estic disposada a desenvolupar aquesta habilitat, per tal d’assolir-ne un cert domini. Estic segura que serà una experiència molt significativa!
Tot i que encara estic en procés d’autoconeixement, i perfilant molts aspectes de mi mateixa, a l’hora de presentar-me, em considero una noia molt curiosa i m’agrada endinsar-me en el coneixement de diversos àmbits, i fins i tot, aprendre nous idiomes.
Aquest curs he preferit triar l’itinerari científic. De fet, tinc pensat continuar-ho, optant per un batxillerat científic de cares al curs vinent. Apuntant cap al futur, m’agradaria encaminar-me cap a les ciències humanes.

OLIVIA LEAL BUITRAGO (INS NARCÍS MONTURIOL).
Em dic Olivia Leal Buitrago, tinc 15 anys i estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres.
L’any que ve m’agradaria fer el batxillerat científic, ja que em considero una persona molt
curiosa que sempre vol descobrir coses noves. Les meves aficions se centren en l’atletisme, el teatre i en estar amb la gent que estimo.

MARINA XAUDIERA SURROCA (INS NARCÍS MONTURIOL).
Em dic Marina Xaudiera Surroca. Tinc 15 anys i soc de Figueres. Estudio 4t d’ESO a l’Institut Narcís Monturiol. Les meves assignatures preferides són biologia i anglès, l’any que ve m’agradaria fer el batxillerat científic, però encara no ho tinc del tot clar perquè tampoc sé exactament quin grau universitari vull fer. Una de les opcions que tinc al cap és fisioteràpia.
M’agrada molt la dansa, en especial el ballet, ja que és l’esport que practico i en gaudeixo molt. En el meu temps lliure m’agrada escoltar música, anar de compres o passar l’estona amb els meus amics o familiars.

Aina Preseguer Ruíz (Institut Ramon Muntaner ).
Em dic Aina i soc estudiant al Ramon Muntaner. Tinc 15 anys. M’agrada llegir i escriure.
Passo el temps lliure amb les meves amigues, tot i que també m’agrada molt la natura i sovint faig excursions a la muntanya. Considero que soc una persona alegre i optimista, m’agrada ajudar els altres i sempre tinc algun motiu per somriure.
Penso que l’oratòria és útil per a saber dialogar, parlar i debatre de manera ordenada i clara.

Haitam Samuel El Boussettaoui (Institut Ramon Muntaner ).
Hola, em dic Haitam Samuel El Boussettaoui i tinc 15 anys. Vaig a l’institut Ramon Muntaner i faig 4t d’ESO. M’agraden molt les ciències, però les assignatures de llengua també em semblen interessants. Les meves aficions preferides són jugar a bàsquet i escoltar música. També soc un apassionat del futbol i de la Fórmula 1. M’agrada parlar en públic des de ben petit, potser perquè soc sociable i he tingut ocasió de practicar molt.

Guillem Verdaguer Vila (INSTITUT OLIVAR GRAN).
Em dic Guillem Verdaguer Vila, tinc 15 anys i visc a Figueres. Estudio 4t d’ ESO a l’Institut Olivar Gran. Soc una persona oberta, valenta, i sempre m’he sentit atret per tenir unes bones capacitats socials.
M’agrada l’esport i l’activitat física, jugo a bàsquet i vaig al gimnàs,a part de compartir temps amb la meva família i amics.
Des de ben petit m’entusiasma parlar en públic per expressar les meves idees, encara que tingui vergonya.
Em presento al concurs d’oratòria per millorar les meves habilitats en expressió oral i ser un bon orador.

Noa de Lamo Sanfeliu (INSTITUT OLIVAR GRAN).
Soc la Noa de Lamo Sanfeliu, curso 4t d’ESO a l’Institut Olivar Gran de Figueres. Les meves grans passions són la música, el cinema, la lectura i, sobretot, escriure.
Em considero una persona intel·ligent, creativa i justa però soc bastant reservada.
M’agrada l’oratòria perquè combina tres de les meves grans passions: parlar, escriure i l’art interpretatiu, tot i que em costa la posada en escena pel meu caràcter vergonyós.
Tot i això, m’encanta expressar les meves idees de temes ben diversos.
Gaudeixo mentre intento entendre tots els punts de vista.

Marcel Jeremias Modolell (Escolàpies Figueres).
Marcel Jeremias Modolell (Escolàpies Figueres)
Hola, soc en Marcel, alumne de 4t d’ESO de les Escolàpies Figueres. Des del 2014 estava estudiant al Bell-lloc del pla, però aquest curs he arribat a les Escolàpies. Tinc quinze anys a punt de fer-ne setze, els faig a l’octubre concretament el dia vint-i-nou d’octubre. Els meus interessos ara mateix són la família, els estudis i les meves aficions. Soc el segon de quatre germans. Per part del meu pare la família està a Angola (Àfrica) i per part de la meva mare està i són d’aquí, Catalunya.
Les meves aficions són jugar a futbol, tant és així que jugo actualment a la Unió esportiva Figueres i fer cançons. Em considero un noi bastant espavilat i quan tinc ganes de fer les coses puc arribar a ser el millor. També considero que tinc una bona adaptabilitat per fer o decidir les coses.

Tomeu Beltran Serrano (Institut de La Jonquera).
Hola, em dic Tomeu Beltran i faig 4t d’ESO a l’institut de la Jonquera. M’agradaria estudiar alguna cosa relacionada amb l’art o el disseny. Normalment gaudeixo de dibuixar i llegir còmics i novel·les. Sóc bastant tranquil i creatiu. També m’agrada jugar a videojocs.

Núria Subirós Ortiz (INSTITUT ILLA DE RODES).
Núria Subisós Ortiz
Soc la Núria, tinc 15 anys i estic cursant 4t d’ESO. M’agrada passar hores entre llibres i escriure les meves pròpies històries. Gaudeixo de la bona música i del bon cinema, i m’agrada compartir els meus interessos amb persones amb les mateixes inquietuds. Somio en publicar els meus llibres i poder dedicar la meva feina al món de les lletres, que m’han acollit des del primer moment.

Lola Gil Cámara (INSTITUT ILLA DE RODES).
Hola soc la Lola, una jove que va néixer a Madrid, però per motius de la vida vaig acabar vivint en el meravellós poble de Roses.
Soc una persona molt xerraire, que no calla ni sota l’aigua. M’encanta debatre i tenir tertúlies, sobretot, de temes que m’interessen que solen ser temes polèmics. Una altra de les meves aficions és l’art perquè és una forma d’expressar les meves opinions i sentiments. M’agrada molt dibuixar i escriure poesia. Una altra cosa sense la qual cosa no puc viure és la música i l’escolto a totes hores. També llegeixo molt. Soc una persona bastant espontània i m’agrada molt improvisar.

Adriana Sunet Cervera (CENTRE ESCOLAR EMPORDÀ).
Em dic Adriana, tinc 15 anys i estudio al Centre Escolar Empordà des que en tenia 3. Sempre m’ha agradat parlar en públic i expressar el que penso. Considero que l’oratòria és una eina molt important sigui quin sigui l’àmbit d’estudi que triem i dominar-la és clau per al nostre futur.
Parlar permet convèncer els altres i, per tant, portar les teves idees més enllà.

EIRA TURRÓ GRAELLS (IES LLANÇÀ).
Em dic Eira i vaig ser dameta de Llançà fa uns anys, representava el meu poble a tota Catalunya. Quan anava a l’escola participava als concursos de poesia organitzats per l’Òmnium Cultural i vaig guanyar un dels anys. Aquest any he estat escollida per la Copa Cangur i les Proves Sprint de matemàtiques.
També vaig fer la postal del centre per desitjar les bones festes quan anava a segon d’ESO. Aquest any he estat fent de voluntària a la ràdio i faig la part tècnica d’una obra de teatre de l’Agatha Christie protagonitzada pels avis de Llançà. Durant uns quants anys he estat fent de monitora voluntària en un casal d’infants de la llar a Cadaqués.
Aquest any he començat a fer escoltisme a l’Agrupament Escolta i Guia de Sant Pere de Figueres.
Pinto i he participat a diverses exposicions de pintura a la Casa de Cultura. He assistit a camps de treball. Els meus interessos són: la música, pintar, les audiovisuals, viatjar i tenir noves experiències; per aquest motiu he decidit participar en aquest concurs d’Oratòria per tenir un record més.

Paula Sáez Salas (INS Castelló d’Empúries).
Em dic Paula Sáez Salas i des de sempre he sigut una persona inquieta i curiosa. Sovint no tinc temps per fer totes les activitats que em proposo: dominar millor l’anglès, practicar esports, competicions de bàsquet i ball, el gust per la lectura, etc. I tot això intento compaginar-ho amb el curs de 4t d’ESO. M’agrada compartir vivències amb amics i companys i cada vegada m’adono com n’és d’important dominar l’art de la paraula perquè una bona oradora té molt poder de convocatòria. Saber organitzar el discurs, conèixer quina és la paraula més adient en un determinat context, mirar als ulls a les persones a qui em dirigeixo són els nous reptes d’una Paula bastant introvertida. Estic segura que aquest concurs em farà créixer com a persona.

Raúl Vázquez Fufrey (INS Castelló d’Empúries).
El meu nom és Raúl, tinc 15 anys i em considero una persona competitiva i ambiciosa.
Dedico la major part del meu temps lliure a l’esport i a organitzar activitats esportives.
És per això que per a poder comunicar-me millor amb els grups de persones i el meu equip de treball se’m fa imprescindible dominar el discurs. Per aquest motiu el concurs d’Oratòria de l’Alt Empordà és una oportunitat per posar-me a prova i saber quin és el meu domini real de la paraula. A més a més aquesta activitat em posarà les piles perquè no dubto de l’alt nivell dels meus contrincants.

Judit Oriol Tubert (Institut de Vilafant).
Soc alumna de 4t d’ESO de l’Institut de Vilafant. M’agrada la lectura i escriure. Encaro els reptes que tinc davant meu.

Joan Gener Moratalla (Institut de Vilafant).
Soc alumne de 4t d’ESO a l’Institut de Vilafant. M’agrada la lectura i l’esport.

Irene Aparicio Escoda (INS Alexandre Deulofeu de Figueres).
En el futur vull estudiar alguna cosa relacionada amb el tracte de persones com infermeria o medicina encara que m’agrada molt el món audiovisuals. Em considero sociable i agradable amb la gent. En el meu temps lliure m’agrada fer activitats físiques o passar temps amb amics i família.

Abril Cosculluela Monteys (INS Alexandre Deulofeu de Figueres).
Em considero una persona amable i treballadora. En el meu temps lliure m’agrada llegir i toco el violí. No sé de què vull treballar de gran, però el meu somni és viatjar per tot el món i conèixer les diferents cultures.

És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.