2022

  Horari. Dissabte, 11 de juny de 2022

Aquest horari pot estar subjecte a modificacions  en funció del desenvolupament de la jornada.

Lloc: Auditori dels Caputxins. Figueres

9.00 h  Acreditacions, publicació de l’ordre de les exposicions i foto conjunta

9.15 h Inici de les exposicions (Semifinal)

11.00 h Refrigeri. Deliberació dels membres del Jurat 

11.30 h Lectura de la deliberació del jurat i conferència

             

Conferència: Gestionar emocions quan parles en públic

A càrrec de: Andrea Montero

Biodata: actriu, locutora, presentadora, escriptora i especialista en Intel·ligència Emocional. Ha sortit en series de TV3 com ¨Nissaga de poder¨, ¨Laberint d´ombres” o “La Riera”. Ha actuat en teatres com el Lliure, el Romea o el Teatre Nacional de Catalunya. Ha fet ràdio, posa veu a espots de publicitat i actualment prepara el seu debut com a cantant de jazz, mentre espera la publicació del seu primer llibre “La vuelta a casa” on parla de com retrobar-se a través de les emocions.

 

 

12.00 h Inici de les exposicions finals (5 finalistes)

12.30 h Lliurament dels guardons i diplomes

Funcionament de la jornada: 
  • Durant la recollida d’acreditacions, es donarà a conèixer l’ordre de les exposicions. previ sorteig.
  • Els nois i noies participants han de ser puntuals en el moment del lliurament de les acreditacions i esperaran el seu torn acompanyats dels membres de l’organització.
  • A les semifinals els familiars i professorat podran accedir a la sala annexa per tal de veure en streaming els discursos dels nois i noies participants. 
  • La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents a l’auditori  dels Caputxins. 
  • El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 24 h abans de la data del concurs amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar.
  • El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.

Divendres 10 de juny us comunicarem Els DOS temes possibles:

                        A – VIVIM EN UN MÓN GLOBALITZAT. VIVIM EN UN MÓN GLOBALITZAT. 

                        B – LES APARENCES ENGANYEN? 


Finalistes del VI Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà 2022

Alae El Hamidi (INS de Castelló d’Empúries) Dafne Pascual (La Salle Figueres) Júlia López (La Salle Figueres) Adrián San Miguel (Illa de Rodes de Roses) Pablo Cano (Narcís Monturiol de Figueres)
1r Premi 2n Premi
3r Premi
1r Accèssit
2n Accèssit

Semifinalistes segons ordre d’inscripció
 

Dafne Pascual Fernández (La Salle Figueres).
Em dic Dafne Pascual Fernández i estic cursant 4t d’ESO a La Salle Figueres. Tot i que m’apassionen les ciències i les tecnologies sempre he gaudit de la lectura i escriptura, però sobretot el debat i l’oratòria, ja que penso que són eines molt importants de cara al futur. El curs que ve tinc pensat cursar el batxillerat científic i en un futur m’agradaria estudiar enginyeria aeroespacial a Barcelona. Les meves grans aficions són viatjar i la música i m’agrada molt passar temps amb els meus amics.
Júlia López Isern (La Salle Figueres).
Em dic Júlia López Isern, tinc 15 anys i estic cursant 4t d’ESO a La Salle Figueres. Les meves aficions són el ball i la música. Soc una noia decidida amb metes clares i sense por a començar nous reptes. En un futur m’agradaria continuar la trajectòria científica que porto començada i així poder dedicar-me a les ciències forenses en criminologia.

Miquel Serra Turrà (Institut Cap Norfeu).
Em dic Miquel Serra Turrà i represento l’Institut Cap Norfeu de Roses. En aquests moments estic cursant 4t d’ESO i el meu objectiu és fer un Batxillerat Científic per poder cursar Nanotecnologia. Tinc moltes aficions, entre les quals voldria destacar el futbol i la guitarra. M’agrada molt escoltar música de tot tipus, des de “La oreja de Van Gogh” fins a cantants com Duki o Tiago.
Tais Lisovska (Institut Cap Norfeu):
Em dic Tais Lisovska i represento l’Institut Cap Norfeu de Roses. Estic cursant 4t d’ESO i l’any vinent voldria fer Batxillerat Científic per així arribar a ser Odontòloga i ajudar tots els nens que, com jo, sempre han tingut problemes amb el seu somriure. M’encanta llegir (sobretot ciència-ficció, novel·la negra i fantasia) i fer esport. Tinc moltes inquietuds, però sobretot em preocupa la salut mental i física dels joves d’avui dia.
Finalment, el que més m’agrada fer és passar tant temps com puc amb la meva família.

Laia Sais Ventura (Institut El Pedró):
Hola, em dic Laia Sais Ventura, tinc 15 anys, visc a Ventalló i estudio a l’institut El Pedró de l’Escala. El meu professor em va animar a participar en aquest concurs i vaig decidir apuntar-m’hi perquè penso que és una oportunitat molt bona i crec que l’he d’aprofitar. També serà una experiència que no oblidaré mai i participar en aquest concurs em servirà com a aprenentatge per a parlar en públic.
Shaly Toffoli (Institut El Pedró):
Hola, em dic Shaly, tinc 15 anys i sóc de 4t A de l’institut El Pedró. Crec que aquest concurs d’oratòria pot ser una molt bona experiència per aprendre més sobre aquest tema i pot ser divertit. Sempre m’ha agradat molt parlar en públic i poder expressar-me. Al principi em poso una mica nerviosa i crec que és molt normal, però de mica en mica em vaig familiaritzant amb l’entorn.
Una petita presentació meva crec que sería que tinc un carácter fort però soc simpàtica i amable. M’encanten els videojocs, no m’agrada gaire estudiar però de moment és el que toca, m’agrada l’anime i el meu passatemps és veure streamers i jugar amb amics.

Aina Montes Delclós (Institut Narcís Monturiol):
Sóc l’Aina Montes, tinc 15 anys. Visc a Figueres. Estic cursant 4t d’ESO modalitat científica. L’any que ve faré el batxillerat científic. Després del batxillerat, no tinc molt clar què faré però, estic entre, biologia marina, INEF i fisiologia.
M’agraden els esports en general. Practico equitació, de moment només faig doma, però m’agradaria especialitzar-me en concurs complet. M’agrada el mar, i tots els esports relacionats: vela, surf, paddle, entre d’altres. Faig entrenaments de windsurf durant els mesos de primavera a hivern. Durant l’hivern, esquio.
M’agrada el cinema, especialment les pel·lícules de Marvel.
Pablo Cano Aguilar (Institut Narcís Monturiol):
Soc en Pablo Cano, tinc 16 anys i visc a Pontós, un petit poble de l’Alt Empordà. Estic cursant 4t d’ESO a l’INS Narcís Monturiol. Quan acabi, m’agradaria estudiar el batxillerat humanístic, per després entrar al doble grau de dret i relacions internacionals. M’agraden molt les lletres: les llengües i la història són les meves assignatures preferides. Soc un gran amant del cinema, i també de la lectura. Nolan i Villeneuve són dos dels meus directors preferits, i també gaudeixo molt amb Jacques Audiard. Dedico gran part del meu temps lliure al cinema i a la lectura, i la resta a jugar a l’ordinador o passar estona amb els amics i familiars.

Martí Gimbernat Llorente (Institut Ramon Muntaner):
Bones, soc en Martí Gimbernat, tinc setze anys i soc estudiant de 4 ESO a l’institut Ramon Muntaner de Figueres. He viscut tota la meva vida a Figueres, tot i que passo bastant de temps a Roses.
Les meves aficions són molt simples: tot el món relacionat amb la tecnologia (sobretot els videojocs) i l’esport. Actualment, jugo a pàdel tot i que anteriorment havia fet tenis, futbol i voleibol. M’agrada passar temps amb els meus amics, sigui a través de l’ordinador o quedant en persona.
Em considero un bon estudiant, tot i que encara no sé què faré amb la meva vida. Suposo que triaré el batxillerat tecnològic i després ja veurem.
Aquesta és la meva presentació, ens veiem al concurs!
Maria Rodeja Parada (Institut Ramon Muntaner)
Hola! El meu nom és Maria i soc una adolescent força corrent que estudia 4t d’ESO a l’institut Ramon Muntaner de Figueres. ‘’Tinc setze anys’’, frase a la qual no m’he acostumat encara, ja que fa poc que la puc pronunciar sense que sigui una mentida.
Perquè els meus dies no siguin avorrits m’agrada fer algunes activitats, com per exemple la natació. Reconec que m’agrada molt nedar, és clar que he tingut èpoques més bones, quan millorar les meves marques era com bufar i fer ampolles…, però segueixo gaudint d’aquest esport. Al final és el que compta, oi?
M’encanta, també, escoltar música. Gaudeixo sobretot els moments en què la melodia d’una cançó acompanya el meu estat d’ànim. Sempre he pensat que era una sensació màgica i de fet, molt reconfortant.
Una descripció ràpida i senzilla de la meva personalitat seria amb els adjectius ‘’curiosa, atenta i creativa’’.

Maroua El Youssfi (Institut Escola El Bruel Empuriabrava):
Hola, em dic Maroua el Youssfi. Soc una estudiant de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava i faig 4t d’ESO. Visc a la mateixa urbanització d’Empuriabrava, a Castelló d’Empúries. Vull fer el batxillerat científic ja que en el futur em vull dedicar a la medicina. M’agradaria ser una cirurgiana i poder així salvar vides. Tot i que soc una noia de ciències, trobo que l’oratòria és una cosa present a la vida de tothom, així que tenir una experiència sobre aquest tema és un fet molt positiu a nivell personal. La veritat, em considero una persona impulsiva que sempre vol aconseguir allò que es proposa, i en aquest cas, guanyar aquest concurs.

Abril Gala Pérez (Institut de Vilafant)
Hola, soc l’Abril Gala, alumna de 4t d’ESO de l’Institut de Vilafant. Tinc 15 anys, i em descric a mi mateixa com una persona treballadora i exigent. M’agrada donar el millor de mi mateixa sempre i esforçar-me al màxim. També soc amable i sensible, i m’agrada molt estar rodejada dels meus amics i familiars.\nA més, m’agrada molt llegir, ja que m’encanta submergir-me en les històries, i també m’agrada mirar la televisió i jugar a bàsquet.
Albert Baserba Vilchez (Institut de Vilafant)
Hola, em dic Albert Baserba i em presento en el concurs d’oratòria. Faig 4t d’ESO i estudio a l’institut de Vilafant en la modalitat científica. Em presento en aquest concurs perquè m’agrada i se’m dona bé expressar-me en públic M’agrada molt la ciència i per això ja tinc decidit que l’any que ve estudiaré en el batxillerat científica. També m’encanta tota mena d’esports, però sobretot el futbol, el qual practico, i el bàsquet.

Paula Alcalá García (Centre Escolar Empordà)
Sóc la Paula Alcalá, tinc quinze anys i visc a Roses, Girona. A casa som dos germans, el meu germà petit i jo. Estic cursant 4t d’ESO al Centre Escolar Empordà de Roses. M’agraden les ciències, l’anglès i sobretot parlar en públic. Durant el meu temps lliure gaudeixo molt quedant amb els meus amics, ballant i escoltant música, encara que, el meu passatemps preferit és llegir.

Cristina Téllez Guardi (Institut Cendrassos):
Em dic Cristina i faig 4t d’ESO a l’INS Cendrassos de Figueres. M’agradaria fer el batxillerat científic ja que voldria estudiar biomedicina. A les meves hores lliures m’agrada jugar a pàdel i ballar.
Gabriel Cabrera Noguero (Institut Cendrassos)
Em dic Gabriel, visc a Vilabertran i faig 4t d’ESO a l’INS Cendrassos de Figueres. M’agradaria estudiar el batxillerat tecnològic per poder fer enginyeria informàtica. Soc una persona molt oberta. A les meves hores lliures jugo a pàdel i m’agrada molt la muntanya.

Miquel Puigbert Franco (Institut la Jonquera):
Em dic Miquel i faig quart d’ESO a l’institut de la Jonquera. M’agrada llegir, escriure, estar amb els amics, jugar a vídeojocs i anar a bons restaurants el cap de setmana.

Max Nicodemus Domínguez (Institut Illa de Rodes):
Hola, soc en Max Nicodemus i faig 4t d’ESO a l’institut Illa de Rodes. Les meves aficions són l’esport, especialment el bàsquet, la música i quedar amb els amics per jugar voley, gràcies a viure en un poble costaner com Roses. No tinc clar què vull fer en un futur, però vull apuntar alt. En general soc social i sempre m’agrada riure amb els amics. Soc molt autodidacta i m’agrada la poesia, ja que sempre m’ha atret.
Adrián San Miguel González (Institut Illa de Rodes):
Hola! Soc l’Adrián San Miguel, tinc 16 anys i faig 4t d’ESO a l’Institut Illa de Rodes. Visc a Roses, un poble costaner de l’Alt Empordà. Quan acabi l’ESO, m’agradaria fer el batxillerat tecnològic, ja que és el que més m’interessa. En el futur, vull ser enginyer informàtic i així programar software, aplicacions, videojocs… A part d’això, també m’agrada jugar a pàdel, viatjar i passar estona amb els amics. Mai podré saber per què, però sempre se m’ha donat bé parlar en públic i expressar el que penso en cada moment. Considero aquest concurs molt útil ja que podré mostrar tot allò que he après.

Ayman El Ghouch (Institut Olivar  Gran):
Em dic Ayman el Ghouch, visc a Figueres i tinc 16 anys, actualment estic cursant 4t d’ESO. Dono molta importància al coneixement, el meu lema és com més coneixement més poder.
Les meves aficions preferides són la programació, aprendre idiomes, llegir, estar amb els amics.
M’apassionen els coneixements científicotecnològics: la física, les matemàtiques, l’enginyeria aeroespacial i la intel·ligència artificial.
Pel que fa a l’esport, m’agrada molt sortir a córrer.
M’interessa el món de l’empresa on l’habilitat de parlar és una eina bàsica per a comunicar i gestionar equips.
Maria Sans Baró (Institut Olivar Gran)
Jo soc la Maria Sans, estudio 4t d’ESO a l’Institut Olivar Gran.Curso la modalitat científica ja que d’aquí uns anys vull formar part del món de la investigació.
Visc a Figueres, juntament amb els meus pares i la meva germana petita.M’apassionen els animals,gaudeixo especialment de l’esport i, encara més si es tracta d’esports col·lectius; ara farà nou anys que jugo a volei al club de casa.Em considero molt sociable, amb gran interès per parlar en públic i exposar la meva opinió.
Penso que la veu dels adolescents és fonamental per a millorar cada dia i encarar el futur amb optimisme.Els joves som el col·lectiu més afectat pels canvis que estem vivint a nivell mundial.Per tots aquests motius em presento al concurs, em faria il.lusió poder arribar lluny a través de la paraula i del diàleg.

Alae El Hamidi (Institut de Castelló d’Empúries):
Tot i que no em sembla gaire rellevant el nom en una presentació, em dic Alae El Hamidi i tinc 15 anys. Em costa presentar-me perquè considero que soc una evolució constant; per tant, d’aquí uns quants mesos probablament m’hauria de tornar a presentar. En aquest lacònic instant, però, sí que podria dir-vos com soc avui. M’agrada posar en dubte tot allò que tothom dona per sabut, trobo una pèrdua de temps planejar constantment el que faré i m’agrada la filosofia, perquè em sento realment viva quan m’està a punt d’explotar el cap de tant pensar sobre el que penso. Les activitats que em fan perdre la noció del temps són llegir, dibuixar i jugar escacs (sí, encara que en aquest últim cas el temps l’has de tenir molt en compte). Sempre he pensat que debatre és un exercici oportú per aprendre a argumentar, comprendre les perspectives dels altres i reflexionar sobre les teves. Finalment, opino que la felicitat és només una aspiració i que puc aconseguir-la si penso lliurement i tinc el coratge d’expressar-ho.
Tanit Minobis Piris (Institut Castelló d’Empúries):
Hola, em dic Tanit Minobis i soc una estudiant de l’Institut de Castelló d’Empúries. Visc a Castelló d’Empúries (sí, l’institut es diu com el poble) i l’any que ve faré el batxillerat científic. L’àmbit biològic i ambiental sempre m’ha cridat l’atenció, però considero que el meu fort són les llengües.
Durant el meu temps lliure em dedico a llegir llibres, m’ajuda a desconnectar i és com viatjar a un altre lloc sense la necessitat de sortir de casa. També m’agrada escriure contes i històries, perquè puc deixar volar la imaginació i transportar qualsevol idea que em vingui al cap al paper.
Considero que un dels pilars de l’ésser humà és la comunicació, per això m’interessa tenir una gran habilitat oratòria.

És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.