2020

AQUESTA EDICIÓ ESTAVA A PUNT, PERÒ ES VA HAVER DE SUSPENDRE PER L’INICI DE LA PANDÈMIA


  Horari. Dissabte, 14 de març de 2020
9.00 h  Acreditacions i foto conjunta. 
9.15 h Inici de les exposicions del primer torn (Semifinal)
10.30 h Inici de les exposicions del segon torn (Semifinal)
11.45 h Deliberació dels membres del Jurat i refrigeri.
12.00 h Inici de la conferència

 

TxeArana2020.png Conferència: Xerrades amb impacte
A càrrec de: Txe Arana. Actriu. Comunicadora. Locutora. Coach.
Lloc: Auditori dels Caputxins. Figueres
Biodata: Txe Arana La seva trajectòria professional és reconeguda al llarg de més de 30 anys d’experiència al seu pas per diferents mitjans de comunicació com ara Televisió de Catalunya. Presentadora de programes de ràdio i televisió i actriu de sèries i espectacles de teatre.

Actriu de doblatge i publicitat. Veu en off de programes de televisió i documentals. Narradora d’audiollibres.

Mestra de cerimònies. Entrenadora d’Improvisació teatral i Coach d’oratòria i comunicació.

12.30  Inici de les exposicions finals (5 finalistes).
13.00 h Lliurament dels guardons i diplomes.
Funcionament de la jornada: 
  • Es donarà a conèixer l’ordre de les exposicions durant la presentació i recollida d’acreditacions.
  • Els nois i noies participants han de ser puntuals en el moment del lliurament de les acreditacions i hauran de romandre durant tot el matí en l’espai, acompanyats dels membres de l’organització.
  • A les semifinals els familiars i professorat podran accedir a la sala annexa per tal d’escoltar en streaming els discursos dels nois i noies participants. 
  • La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents a l’auditori  dels Caputxins. 
  • El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 24 h abans de la data del concurs amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar.
  • El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.
  • L’ordre de participació és el que consta en el següent quadre.
Divendres 13 de març us comunicarem Els DOS temes possibles:
                        A – 
                        B – 

 

Finalistes del VI Concurs d’oratòria juvenil de l’Alt Empordà 2020 

 

 
Semifinalistes                                              segons ordre d’inscripció
 

 

 
Ivana Quera Trullàs (Escolàpies, Figueres) Soc la Ivana i tinc 15 anys. Estudio a les Escolàpies Figueres des  que en tinc tres… es podria dir que m’hi he criat aquí. 

La meva faceta cinèfila em ve de família, però el que realment m’apassiona és el bàsquet.
No tinc clar a què em dedicaré en un futur, ja que no m’agrada fer plans; considero que fan més aspre el present. El que segur sé, és que vull seguir avançant en els estudis. No sé què i no sé on, però vull aprofitar “l’etapa d’estudiant” que tants cops els més grans ens recordeu que és la millor.

Eduard Pons Martí (Institut El Pedró, L’Escala) Hola, em dic Eduard Pons Martí i tinc 15 anys. Visc a l’Escala, un poble costaner de l’Empordà. Vaig a l’institut del poble, anomenat Institut El Pedró. Quan acabi l’ESO m’agradaria fer batxillerat, no tinc del tot clar si lingüístic o socioeconòmic. M’agradaria prosseguir els meus estudis amb una carrera de Dret, ja que estic molt interessat en aquest tema. M’agrada molt fer esport, en especial el futbol, i quedar amb els amics a les tardes. M’apunto en aquest concurs d’oratòria per tal d’incentivar el meu pas per l’ESO. També m’hi apunto perquè crec que parlar davant de públic se’m dóna bastant bé. Em considero una persona social i creativa. 

Nora Sànchez Arnau (Institut El Pedró, L’Escala) Em dic Nora Sànchez Arnau, tinc 15 anys, visc a Viladamat i vaig a l’institut El Pedró. Quan acabi l’ESO m’agradaria seguir amb batxillerat per arribar a estudiar dret penal i periodisme. Dret perquè m’agradaria arribar a ser advocada i periodisme perquè des de sempre m’ha agradat la idea d’arribar a publicar un llibre. Estudiar això crec que em seria de gran ajuda per millorar la forma com redacto. A part, m’agrada molt el fet de poder investigar una cosa específica. M’agrada llegir llibres, pintar i em considero una persona alegre.

Candela Cuerpo Arroyo (Institut Cap de Creus) Hola, soc la Candela Cuerpo, tinc 15 anys i visc a Cadaqués, un petit poble de costa de l’Alt Empordà. Actualment, estic fent 4t d’ESO a l’institut del meu poble.
Tinc moltes aficions: ballar, cuinar, la boxa, la natació… també m’agrada molt la música, escriure, estar amb els amics, la família, anar a la platja, llegir…
Em considero una persona independent, extravertida, oberta socialment, amb ganes d’aprendre, molt enèrgica. M’agrada molt parlar en públic i expressar el que penso. Crec que una de les millors virtuts que tinc és la comunicació, ja que m’agrada molt parlar. 

Jordi Costa Gayoso (Institut Ramon Muntaner, Figueres) Soc en Jordi Costa, i actualment estudio a l’institut Ramon Muntaner. Tot i que en un futur
m’agradaria dedicar-me a la ciència, des que era petit sento passió per la literatura. M’agrada gaudir sempre d’una bona novel·la, dibuixar, tocar el piano i córrer. També, en el meu temps d’oci, m’ho passo bé mirant sèries i pel·lícules, i escoltant música. Pel que fa a gustos acadèmics, m’agrada la física, la química, les matemàtiques i la història.
Crec en l’immens poder que tenen les paraules; tenen la capacitat de fer semblar a la mentida una veritat o de convèncer algú altre dels teus ideals, com dirien els sofistes.
Per això considero molt important saber com fer-ne ús, i una manera és mitjançant l’oratòria.

Adela Rodeja Parada (Institut Ramon Muntaner, Figueres) Em dic Adela Rodeja Parada i actualment estic cursant 4t d’ESO a l’institut Ramon Muntaner de Figueres. És cert que em decanto més cap a l’àmbit científic; saber el perquè dels fenòmens que ens envolten i buscar respostes a preguntes són dos aspectes en els quals m’agrada aprofundir. Tot i això, em desperta especial interès l’art d’escriure, parlar i llegir, habilitats que m’agradaria anar desenvolupant i millorant durant els meus anys com a estudiant.
Utilitzo l’esport i la música per desconnectar de la rutina. També tinc com a gran afició viatjar i descobrir món, perquè és una manera de créixer com a persona, sigui culturalment o des del punt de vista de la nostra experiència personal. 

Júlia Sagué Carbonell (La Salle, Figueres) Em dic Júlia Sagué Carbonell tinc 15 anys, estudio a la Salle Figueres. Soc empàtica, extrovertida i divertida. En el meu temps lliure gaudeixo muntant a cavall i anant a Càritas a fer classes de reforç a nens d’entre 10 i 12 anys. L’any que ve, quan acabi l’ESO, vull estudiar el batxillerat científic. M’agradaria estudiar Medicina i especialitzar-me en cirurgia. 
Teo Bertran Massa (La Salle, Figueres) Em dic Teo Bertran Massa tinc 16 anys i estudio a la salle figueres, soc curiós i inquiet. Sóc un noi molt esportista i practico acrobàcies. Tinc pocs hàbits d’estudi però tinc molt d’interès en les assignatures que m’agraden. No tinc clar que vull estudiar però m’agradaria formar-me per a emprendre els meus propis projectes.

Maria Mallol Muñoz (Institut Olivar Gran, Figueres) Em dic Maria Mallol, tinc 16 anys. Visc a Figueres amb la meva mare i la meva àvia on estudio 4t d’ESO a l’Institut Olivar Gran. M’agrada molt tocar la guitarra, llegir i mirar sèries o pel·lícules, però prefereixo fer activitats a l’aire lliure o quedar amb els amics.
Penso que l’oratòria és molt important ja que una de les claus de l’èxit és saber expressar-se i que els altres entenguin el que vols comunicar. 
Elias Aazouzi Lahyani ( Institut Olivar Gran, Figueres) Soc l’Elias Aazouzi,estudiant de 4t d’ESO de l’Institut Olivar Gran.Dedico el meu temps lliure a crear problemes de mates i a resoldre’ls. M’agrada jugar a futbol perquè em distreu del món actual.
Considero el meu pare com un exemple a seguir, ell va néixer al Marroc i va venir a Espanya per oferir un futur millor als seus fills.Sense gaires recursos va obrir una carnisseria i va formar una família.
Gael Rodríguez Garrido (Institut de Llançà, Llançà) Soc en Gael Rodríguez Garrido, un portbouenc de cap a peus. Vaig néixer el 8 de març de 2004 (data de la qual n’estic orgullós) i des del primer dia he tingut una clara vocació pel món escènic. Des que tinc memòria he gaudit damunt d’un escenari i he fet tot el possible per arribar a complir les meves metes. El teatre és la meva passió i ho combino amb l’activisme social i polític i creant continguts poètics en les meves estones d’inspiració. Em considero una persona no convencional i de veres, sort de ser-ho. Considero que vivim en una societat on la personalitat de la gent cada vegada és més inexistent i això em preocupa. Per una part soc feliç de ser jo però m’entristeix pensar que hi ha tanta gent aïllada de si mateixa i això ho intento solucionar recomanant a la gent que consumeixi cultura. Perquè la cultura fa persones. Ah, se m’oblidava, m’encanta parlar (crec que estic aquí per això)!

Pau Solés Batllori (Institut de Llançà, Llançà) Em dic Pau Solés, tinc 15 anys i estic fent 4t d’ESO a l’Institut de Llançà.
Visc a Garriguella amb la meva família.
Faig tres activitats extraescolars que són futbol, anglès i teatre. En aquesta última és on he descobert que m’agrada parlar, actuar i transmetre sensacions als altres.

Tatjana Chistina Storath, (Institut Illa de Rodes, Roses) Em dic Tatjana, tinc 15 anys i curso 4t d’ESO a l’Institut Illa de Rodes a Roses. Soc una persona curiosa, pensadora, creativa i xerraire. Tot i que m’interessen diversos àmbits, m’agradaria estudiar psicologia. Soc una apassionada de l’art, l’escriptura, el dibuix, la pintura i la dansa; formen part del meu dia a dia. Gaudeixo poder debatre i/o expressar el meu pensament tot i que parlar en públic em posa un xic nerviosa.

Mariana Sierra Gómez (Institut Illa deRodes, Roses) Em dic Mariana Sierra Gómez, tinc 15 anys i curso 4t d’ESO a l’institut Illa de Rodes a Roses. M’agrada dibuixar, llegir i l’art en general. Presentar-me a aquest concurs és important per a mi, ja que em pot ajudar a expressar les meves idees coherentment i sento que és una oportunitat per aprendre a expressar-me en públic i fer arribar el meu missatge.

Marina Pallarols Gil (Institut de la Jonquera, La Jonquera) Crec que no sóc una persona conformista i que sempre vull donar el millor de mi. Tot i que moltes vegades això no és bo, crec que m’ha ajudat molt a aconseguir el que realment volia. Crec que sóc una persona afortunada d’estar interessada en quasi tots els àmbits de l’aprenentatge: m’agrada l’art, la ciència, l’escriptura, la història, la política i la tecnologia.
Quan sigui gran tinc clar que si puc treballaré en un hospital en la creació i el disseny de pròtesis i òrgans ja que aquesta feina barreja el disseny, la innovació i la investigació.
Tot i que el que vull fer en un futur està més relacionat amb la ciència, també m’agrada molt dibuixar i pintar perquè crec que els números no et permeten expressar tan fàcilment els teus sentiments com ho pot fer l’art.
 Carla González Pardo (Centre Escolar Empordà, Roses) Estic cursant 4tESO al Centre Escolar Empordà de Roses i tinc 16 anys. Entre moltes de les meves aficions, puc destacar la passió per l’esport, sobretot el bàsquet. A més, també m’agrada molt el món de la interpretació. I és que m’encanta pujar-me a un escenari, ja sigui per actuar, per cantar, per ballar… Tampoc puc deixar de banda l’escriptura i la lectura, que són dues activitats que formen part del meu dia a dia. M’agradaria poder arribar a ser periodista, perquè gaudeixo amb tots els seus àmbits. 

Ranya Al Hamidi El Hmaidi (Institut-Escola El bruel-Empuriabrava, Castelló d’Empúries) Em dic Ranya, tinc quinze anys i vaig estudiar primària a l’escola El Bruel d’Empuriabrava. Actualment estic estudiant 4t. d’ESO a l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava. Quan acabi els estudis de secundària, m’agradaria estudiar el batxillerat social a Castelló d’Empúries perquè m’agrada molt la història i la geografia. Després, també m’interessaria anar a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport a Salt ja que també practico diferents esports quan els estudis m’ho permeten.
Pel que fa al meu temps lliure, surto amb amics i amigues, jugo a futbol i també vaig al cinema. Em considero una persona positiva, creativa i alegre.

Damià Satué Dalmau (Institut de Vilafant, Vilafant) Soc un nen de quinze anys al qual li encanta jugar a futbol, a videojocs i a qualsevol cosa amb els meus amics. M’encanta escoltar música rap com Ocer i Rade o Natos i Waos i també altra música de cantants com Bad Bunny.

Pau Garcia Ortega (Institut de Vilafant, Vilafant) Hola, soc en Pau Garcia de la classe de 4t B de l’Institut Públic de Vilafant. Les meves aficions bàsicament són jugar a tennis i quedar amb el meus amics. La meva família consta de quatre components: la meva mare, el meu pare, el meu germà (que és d’un pare diferent al meu) i jo.
En un futur vull estudiar psicologia esportiva, però probablement ho estudiaré a USA amb una beca esportiva de tennis.

Iman Bouchikh El Jarroudi (Institut Narcís Monturiol, Figueres) Hola! Em dic Iman Bouchikh, tinc 15 anys i estudio a l’Institut Narcís Monturiol. Jo sóc una noia 100% de ciències naturals: m’agrada tot allò relacionat amb el funcionament del nostre cos, les malalties i les seves causes, els àtoms, les lleis de la física… Vaja, que tinc molt clar quin batxillerat faré. A més a més, m’agrada molt aprendre coses noves. Pel que fa al meu temps lliure, la meva passió és anar amb bici i sentir com els batecs del cor s’acceleren quan pedalejo molt ràpidament o quan baixo un pendent molt fort. Estimo a la meva família amb bogeria i, a la vida, el que la gent veu com un obstacle jo ho veig com una oportunitat, sobretot per aprendre

Mireia Heras Sánchez (Institut Narcís Monturiol, Figueres) Sóc la Mireia Heras, tinc 16 anys i actualment estudio al Narcís Monturiol de Figueres. Visc a Figueres amb la meva mare i la meva gata. M’encanta ballar, escoltar música i passar temps amb amics, m’agrada la gent que li agrada provar coses noves i és clara i espontània. Sempre m’ha fet molta por xerrar en públic i crec que aquesta experiència m’ajudarà a superar-ho.

Pilar Luque Bardía (Institut Alexandre Deulofeu, Figueres) Hola, em dic Pilar Luque, tinc 15 anys i actualment curso 4t d’ESO a l’Institut Alexandre Deulofeu. Tinc la intenció de cursar un batxillerat científic i, si he de triar, prefereixo els números a les lletres. Tot i això m’agraden molt els idiomes i em considero una persona molt curiosa. M’agrada viatjar i m’encanta conèixer gent i fer noves amistats.  
Èlia Cobos Caballero (Institut Alexandre Deuloffeu, Fgueres) Hola, em dic Èlia Cobos i estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. Em considero una persona segura i tinc clar que m’agradaria fer el batxillerat escènic. M’encanta aprendre noves cultures, idiomes i tot el que estigui relacionat amb les arts. Em sento còmoda parlant en públic. 

Sandra Valenzuela Martínez (Institut Cendrassos, Figueres) Bon dia. Em dic Sandra i actualment estudio 4rt d’ESO a l’Institut Cendrassos de Figueres. M’agrada escriure, dibuixar i dur a terme altres activitats artístiques. També m’agrada molt tenir cura dels nens petits.

 Rita Miret Gil (Institut Cendrassos, Figueres) Bon dia. Soc estudiant de l’Institut Cendrassos de Figueres i el cert és que tinc aficions i interessos molt diversos. M’agrada molt llegir, sobretot novel·les de qualsevol tema, sempre que siguin estimulants; també la música, tant escoltar-la com interpretar-la. M’entusiasma, per exemple, tocar el piano i l’ukelele. I, per descomptat, estar amb els amics i amb la família.

Sira Cortés Llanas (Institut Cap Norfeu, Roses) Hola. Sóc la Sira Cortés Llanas, estudiant de 4t d’ESO a l’Institut Cap Norfeu de Roses. Tinc moltes aficions però la que més destacaria seria l’esport; m’encanta practicar qualsevol activitat o joc esportiu, en especial, natació i atletisme. Nedant i anant a córrer gaudeixo molt i em sento molt bé. Si és en grup i puc passar temps amb amics i amigues, millor. Quan tinc temps lliure aprofito també per estar amb la família i quedar amb els meus amics.
 Nouha Abdelali (Institut Cap Norfeu, Roses) Hola¡ Em dic Nouha Abdelali i curso de 4t Eso a l’Institut Cap Norfeu de Roses. Tinc diverses aficions: llegir tot tipus de llibres, la natació ( practico natació tres vegades per setmana) i veure sèries o pel•lícules que, igual que els llibres, en transmetin un sentiment o lliçó. Per últim, tinc facilitat per aprendre, cosa que m’agrada molt i considero una gran sort ja que crec que és una part essencial en el nostre desenvolupament com a persones lliures.

Berlín Piñero Masanés (Institur de Castelló d’Empúries,Castelló d’Empúries) Hola, em dic Berlín Piñero, tinc 15 anys i estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Castelló d’Empúries. Encara no sé què vull estudiar de gran, però sí que sé que m’encanta tocar el piano, escoltar música, escriure, mirar pel·lícules i veure que m’entenc amb els amics. Em considero una persona curiosa amb inquietuds diverses. M’encanta descobrir coses noves del món en general i, sobretot, m’agrada buscar un perquè a tot. Sovint em faig preguntes que no puc contestar, però només pensar-les i aprendre em fa estar desperta. Considero que el llenguatge és una eina molt potent que està infravalorada, totes i tots hauríem de saber argumentar els nostres punts de vista. Per això em presento al concurs d’oratòria, i també perquè m’agrada parlar i debatre.

És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.