2019

  Horari. Dissabte, 6 d’abril de 2019

9.00 a 9.10 h Acreditacions i foto conjunta. 

9.15 h Inici de les exposicions del primer torn (Semifinal)

10.40 h Inici de les exposicions del segon torn (Semifinal)

12.00 h Deliberació dels membres del Jurat i refrigeri.

12.20 h a 12.45 h Inici de la conferència

Conferència: Desgranant l’oratòria

A càrrec de: Samantha Vall

Lloc: Auditori dels Caputxins. Figueres

Biodata: Periodista i reportera de TV3. Recentment ha dirigit el programa”El got d’aigua”,  una barreja de “talent show” i documental, ideat per buscar el millor orador jove de Catalunya. 

 12.50 h a 13.15 h Inici de les exposicions finals (5 finalistes).

13.15 h a 13.30 h Parlaments institucionals i lliurament dels guardons i diplomes.

 
Funcionament de la jornada: 
  • Tots els familiars i professorat acompanyant podran realitzar una visita guiada al Museu de la Tècnica.
  • A les semifinals els familiars podran accedir a la sala annexa per tal d’escoltar en streaming els discursos dels seus fills/es. 
  • Els familiars i professorat del segon torn realitzaran la visita de (45′) a les 9.15 h
  • Els familiars i professorat del primer torn realitzaran la visita de (45′) a les 10.40 h
  • La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents a l’auditori  dels Caputxins. 
  • El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 24 h abans de la data del concurs amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar.
  • El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.
  • L’ordre de participació és el que consta en el següent quadre.

Divendres 5 d’abril us comunicarem Els DOS temes possibles:

                        A – Jo soc adolescent

                        B – Igualtat de gènere?

 Exposicions PRIMER torn  Exposicions SEGON torn
1. Alba Agustí Bautista – Institut Olivar Gran
2. Vania Daza García – La Salle
3. Felipe De Camps Trinxet – Institut El Pedró
4. Sabrin Essabbar Khanfour – Institut Ramon Muntaner
5. Joana Galiana Molina – Institut Narcís Monturiol
6. Arnau Guerrero Carreras – Institut Narcís Monturiol
7. Felipe Marcano Hurtado – Institut Olivar Gran
8. Mònica Martínez Ortiz – Institut de La Jonquera
9. Paula Morales Terán – Institut El Pedró
10. Judith Muelas Romañach – Institut Illa de Rodes
11. Naiara Pujadas Bernat – Institut Illa de Rodes
12. Lucas Suárez Barroso – La Salle
13. Júlia Terrades Monturiol – Institut Ramon Muntaner
14. Sebastian Turk – Institut Cendrassos
15. Marina Albacete Antic – Institut de Llançà
16. Lluc Alegrí Bardera – Institut Cendrassos
17. Alira Borràs González – Institut de Llançà
18. Luna Campos Castro – Institut de Vilafant
19. Laura Diz Sitjar – Institut Cap Norfeu
20. Alèxia Font Trilla – CC. Escolàpies
21. Núria Pérez Medina – Institut Alexandre Deulofeu
22. Marta Sagué Planas – Centre Escolar Empordà
23. Marta Salerno – Institut Cap Norfeu
24. Sulema Santos Prior – Institut d’Empuriabrava
25. Mar Sierra Herrera – Institut Alexandre Deulofeu
26. Isaac Soler Comas – Institut de Vilafant

 La lletra escollida per iniciar el sorteig de les exposicions orals ha estat la lletra [U]. Primer s’ordenaran els centres per torn i dins de cada torn pel cognom de l’alumnat.

Finalistes del concurs d’oratòria juvenil de l’Alt Empordà 2019

 


Judith Muelas Romañach (Illa de Rodes. Roses

Alira Borràs González (Institut de Llançà)

Mònica Martínez Ortiz (Institut de la Jonquera)
 

Núria Pérez Medina (Institut A. Deulofeu

Arnau Guerrero Carreras (Institut Narcís Monturiol)

 

 
Semifinalistes             segons ordre d’inscripció
 

Sabrin Essabbar Khanfour (Institut Ramon Muntaner) Hola, el meu nom és Sabrin tot i que alguns em diuen Sabrina. Tinc 16 anys i curso 4t d’ESO a l’Institut de Ramon Muntaner de Figueres. Tinc pensat fer el batxillerat social, tot i que encara no m’he decidit del tot si cursar el social o l’humanístic. Soc una noia que s’interessa molt per la història, la política i les llengües. Sempre he estat una noia de lletres, sempre m’ha agradat expressar les meves opinions fent-ho de la millor manera possible. Intento destacar amb idees noves i m’agrada molt la filosofia. Un dels molts adjectius que em defineixen és xerraire i, sincerament, aquest adjectiu el valoro molt ja que si no fos una noia xerraire potser no hauria pogut participar en aquest concurs. Les meves aficions són diverses: llegir, ballar, escoltar música, veure pel·lícules i sèries i sobretot les notícies (des que he descobert el meu interès per l’economia i tot el que es relaciona amb l’estat, les notícies s’ha convertit en una de les meves aficions). En un futur m’agradaria ser presentadora de televisió. M’agradaria poder treballar en aquells àmbits que em pugin donar l’oportunitat de parlar en públic i donar la meva opinió.

 Júlia Terrades Monturiol (Institut Ramon Muntaner.Figueres) Em dic Júlia, tinc 15 anys i estudio 4t d’ESO. Les meves aficions són molt diverses: jugar a voleibol, ballar, viatjar, mirar pel·lícules i sèries… Una de les coses que més m’agrada fer és gaudir del meu temps lliure amb els meus amics i família. No em costa parlar en públic, sovint dic el que penso sense cap problema. Sóc més de lletres, però també m’agrada molt la tecnologia. Encara no sé a què m’agradaria dedicar-me. Des de petita he volgut ser moltes coses; metgessa, professora, arquitecte, periodista… L’any vinent, faré batxillerat, però encara no tinc clar quin.
Marina Albacete Antich (Institut de Llançà) Faig 4t d’ESO i visc a Llançà. Estudiaré el batxibac perquè voldria dedicar-me a la traducció. M’agrada molt la música i hi dedico moltes hores, toco el piano, la flauta travessera, el flabiol i el tamborí. També ballo sardanes i practico el windsurf. Sóc molt introvertida i molt ordenada.

Alira Borràs González (Institut de Llançà) Faig 4t d’ESO a l’Institut de Llançà i també hi visc. M’agradaria cursar el batxillerat social ja que voldria dedicar-me al dret i a la política. A les meves hores lliures faig teatre al Galliner de Girona i windsurf a l’estiu. M’agrada molt el mar, escoltar música i sóc molt oberta i xerraire.

Lucas Suárez Barroso (La Salle. Figueres) Em dic Lucas i tinc 14 anys. Sóc amable, alegre i treballador. M’agrada fer esport en el meu temps lliure, practico escalada. També m’agrada viatjar, i descobrir el món que m’envolta. Quant acabi l’ESO faré batxillerat tecnològic, i després voldria anar a l’Acadèmia militar.

Vania Daza Garcia (La Salle. Figueres) Em dic Vania Daza García tinc 15 anys, estudio a la Salle Figueres. Sóc empàtica, extrovertida i a vegades podria fer més del que faig. No tinc clar què vull fer quan acabi l’ESO, però em decanto per la branca humanística. M’entusiasma pintar i escoltaria música o llegiria tot el dia.

Marta Sagué Planas (Centre Escolar Empordà. Roses) Em dic Marta i tinc 15 anys.
Em defineixo com una persona insegura i alegre. Sempre que puc m’agrada compartir estones amb els amics o la família. Entre les moltes aficions que tinc, les que més m’agraden són: escoltar música, llegir, mirar pel·lícules i si fa bon temps anar amb bicicleta o simplement sortir a passejar per vora mar.
Paula Morales Terán (Institut El Pedró. l’Escala) Em dic Paula, tinc 15 anys però d’aquí poc faré els 16. Ara mateix estic estudiant 4t ESO a l’institut el Pedró i anteriorment vaig estudiar al CEIP Empúries.
M’agrada llegir, escoltar música i m’agrada molt la fotografia . En un futur tinc pensat fer el batxillerat científic i fer la carrera de Biotecnologia o fer alguna cosa que tingui relació amb la biologia.

Felipe De Camps Trinxet (Institut El Pedró. L’Escala) Hola, em dic Felipe, tinc 16 anys. He estudiat en l’escola primària: Els Terraprims (Camallera, el millor poble del món), i en l’institut el Pedró.
M’agrada dibuixar, escoltar música, escriure, i la història. M’agradaria, en un futur, estudiar alguna cosa relacionada amb les humanitats. 

Mònica Martínez Ortiz (Institut de La Jonquera) Tinc 15 anys i estudio a l’Institut de La Jonquera. Entre les meves aficions destaco llegir, escriure i debatre, també jugo a hoquei. Per una part m’agradaria estudiar dret per ajudar a les persones en el futur, per una altra gaudeixo escrivint històries, encara més si inclouen temes filosòfics. Participo en aquest concurs sobretot per aprendre, perquè és important tenir una opinió i qüestionar-se les coses, però també saber compartir-la amb els altres.

Lluc Alegrí Bardera (Institut Cendrassos. Figueres) Em dic Lluc, tinc 15 anys i visc a Peralada. Faig 4t d’ESO a l’institut Cendrassos de Figueres. Tinc la intenció d’estudiar el batxillerat tecnològic perquè voldria estudiar enginyeria en tecnologia naval. Sóc una persona responsable i tranquil·la. A les meves hores lliures m’agrada molt llegir, jugar a bàsquet i fer submarinisme. 

Sebastian Turk (Institut Cendrassos. Figueres) Me llamo Sebastián Turk y estudio 4º de ESO. Me considero carismático (dentro de lo que cabe y siempre y cuando me lo proponga), e intento ser feliz, pues de eso trata la vida. Siempre me ha gustado dirigirme a la gente, ya sea por la influencia que se puede llegar a ejercer o simplemente por el gusto de expresarme. Lo que más me entusiasma es compartir ideas, escuchar a los demás y ser escuchado, pues no hay mayor satisfacción que la que es compartida.
Por otro lado, me encanta el escritor J.R.R. Tolkien y su legado literario, y mi mayor ambición es dedicarme en el futuro al mundo de la política, a poder ser trabajando en la Unión Europea, ya que desde que era un crío he querido involucrarme en la vida pública. ¿Cómo no aprovechar, entonces, esta ocasión de poner en práctica una de las cosas que más me gustan?

Isaac Soler Comas (Institut de Vilafant) Hola tinc 15 anys i actualment estudio a l’Institut de Vilafant, on curso 4t d’ESO. Visc a Borrassà, a prop de Figueres, capital de l’Alt Empordà. Durant el meu temps lliure quedo amb els amics per jugar a futbol, mirar pel·lícules o bé anar a fer un tomb. Fanàtic dels jocs de taula, em diverteixo jugant amb la família als homes llop.
Sempre m’han dit que soc divertit i apassionat per les històries urbanes. Ser bastant sociable amb la gent, crec que és el meu punt fort. Tinc tendència a competir força amb els companys. Per mi, des de petit, la comunicació no ha estat cap problema, potser és degut al tarannà de la meva família, que sol parlar pels descosits. En un futur m’agradaria treballar amb alguna feina relacionada amb l’àmbit tècnic. M’apassiona la tecnologia, per la qual cosa sempre em decanto per literatura de ciència-ficció o de societats futures.

Luna Castro Campos (Institut de Vilafant) Em dic Luna, tinc 15 anys i visc a Vilafant. Actualment curso el darrer any d’educació obligatòria a l’Institut de Vilafant i, de moment, tinc clar quins són els meus objectius. Em declaro una persona constant i competitiva, tinc capacitat de comunicar-me, expresso les meves idees de manera clara i, alhora, escolto les dels meus companys.
D’entre les meves aficions hi ha l’esport i la música. I m’interesso per l’actualitat.
Des de petita he tingut clar que la llengua és un dels meus punts forts. Sempre he estat una gran amant de la lectura i tinc facilitat pels idiomes.
A la vegada, també m’apassiona la justícia i, en un futur, m’agradaria estudiar dret.

Naiara Pujadas Bernat (Institut Illa de Rodes. Roses) Hola, em dic Naiara i curso 4t a l’institut Illa de Rodes. M’agraden, principalment, totes les activitats que es poden fer a l’aire lliure, però també tinc afició per l’escriptura, sobretot amb la poesia. Quan acabi l’ESO vull fer el CAFEMN i després, ja veurem.

Judith Muelas Romañach (Illa de Rodes. Roses) Hola, em dic Judith, tinc 16 anys i curso quart de l’ESO a l’Illa de Rodes. Tinc intenció d’estudiar el batxillerat científic, ja que m’agradaria dedicar-me a la medicina, però també sóc una gran aficionada a l’escriptura; de fet, tinc diverses novel·les publicades a l’aplicació “Wattpad”, ja que ser escriptora és un dels meus somnis. També gaudeixo de la lectura, ja que la meva mare m’ha inculcat aquest gust des de molt petita. Sóc una persona que estima escriure i debatre, no només per discutir, sinó també per aprendre, documentar-me i conèixer opinions d’altres. Trobo que aquesta oportunitat de participar en el concurs serà una experiència molt enriquidora per mi, i penso implicar-m’hi al màxim.

Sulema Santos Prior (Institut d’Empuriabrava) Em dic Sulema i tinc 15 anys. Vaig néixer a Barcelona i vaig viure-hi fins l’any passat. Actualment visc a Empuriabrava on estudio 4t ESO i m’agradaria fer batxillerat perquè de cara al futur vull estudiar Dret. M’interessa molt la música, el cinema i la lectura. També m’agrada debatre temes amb altres persones sobre qualsevol cosa. Em considero una persona sociable i sincera.

Felipe Marcano Hurtado (Institut Olivar Gran. Figueres) Hola soc en Felipe, tinc 16 anys, faig 4t d’ESO a l’Institut Olivar Gran de Figueres.
Vaig arribar de Veneçuela fa sis mesos i estic aprenent la llengua catalana de forma intensiva.El meu objectiu és cursar un batxillerat de ciències ja que m’apassionen els números.
M’agradaria realitzar una enginyeria per deixar la meva empremta a la societat amb futurs projectes. Vull aprofitar l’oportunitat d’expressar-me a través de l’oratòria per mostrar les meves idees i ampliar els meus coneixements en l’àmbit de la comunicació.

Alba Agustí Bautista (Institut Olivar Gran. Figueres) Hola, sóc l’Alba, alumna de l’Institut Olivar Gran de Figueres. De petita, parlava pels colzes i llegeixo des que tinc memòria.
L’ esperit crític, l’habilitat i el talent m’ajuden expressar-me mitjançant les paraules. Com sempre he sigut una somiadora impulsiva, vaig decidir arriscar-me a participar al Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà. M’encantaria aprendre dels bons comunicadors per incrementar els meus coneixements en aquesta disciplina.

Alèxia Font Trilla (Escolàpies. Figueres) Sóc l’Alèxia, faig 4rt d’ESO a les Escolàpies de Figueres.

Tinc 15 anys i ara per ara sé que vull fer una carrera de ciències ja que m’agraden molt les assignatures relacionades amb aquest tema, però tot i així, no em desagraden les lletres.

La veritat és que quan em toca fer alguna exposició oral a classe, estic nerviosa, però igualment gaudeixo fent-ho.

Crec que l’oratòria és molt important perquè serveix per transmetre els teus problemes, sentiments, pensaments, temes d’interès…

Penso que això de poder compartir les teves experiències amb altres persones és un fet molt alleujant, també penso que l’oratòria és el mitjà indicat per poder arreglar els conflictes tranquil·lament, obviant la violència.

Núria Pérez Medina (Institut Alexandre Deulofeu. Figueres) Hola! Em dic Núria i tinc 16 anys. Actualment estic cursant 4t d’ESO a l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres. M’agraden molt les lletres, per això estic molt segura que l’any que ve vull fer batxillerat humanístic. A més a més, ja tinc molt clar que un cop l’acabi vull endinsar-me en el món de l’educació, concretament vull ser mestra d’educació infantil i primària. Participar en aquest concurs m’ajudarà a fer-me una idea de com és explicar, argumentar i comunicar davant d’un grup de persones que no formen part del meu entorn. Cal dir que parlar en públic em posa molt nerviosa, tot i així gaudeixo molt fent-ho.

 Mar Sierra Herrera (Institut Alexandre Deulofeu. Figueres) Hola, em dic Mar, i tinc 15 anys. Actualment estic fent quart d’ESO a l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres. L’any que ve m’agradaria fer el batxillerat social per després poder dedicar-me a les relacions públiques i màrqueting. Gaudeixo molt explicant i donant la meva opinió personal en públic sobre qualsevol tema. 

Joana Galiana Molina (Institut Narcís Monturiol. Figueres) Em dic Joana Galiana i tinc 15 anys. Sóc de les petites del curs i, com els meus contrincants, curso 4t d’ESO.
Actualment estudio a l’Institut Narcís Monturiol, a Figueres. Es podria dir que no callo ni sota l’aigua, i això m’encanta. Sento especial devoció per la parla, l’escriptura i la pintura. Aproximadament tres quartes parts del dia estic parlant; d’aquestes tres quartes parts, un terç estic dibuixant i un altre cantant. Em costa molt sortir davant d’un públic a parlar lliurement, ja que la vergonya se’m menja. Tot i que quan un tema m’agrada, em passaria hores parlant-ne. Així que es podria dir que les contradiccions em superen.

Arnau Guerrero Carreras (Institut Narcís Monturiol. Figueres) Em dic Arnau i tinc 16 anys. Actualment curso 4t d’ESO a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres. En un futur tinc pensat fer el batxillerat escènic. També estudio piano al Conservatori de Girona i vull ser professor. 

Marta Salerno (Institut Cap Norfeu. Roses) bona lectora i bona oradora. 
Laura Diz Sitjar (Institut Cap Norfeu. Roses) bona lectora i oradora

És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.