2018

   Horari. Dissabte, 7 d’abril de 2018

9.00 a 9.10 h Acreditacions. Espai Armengol

9.15 h Inici de les exposicions del primer torn(Semifinal)

10.40 h Inici de les exposicions del segon torn(Semifinal)

12.00 h Deliberació dels membres del Jurat i refrigeri.

12.20 ha 12.45 h Inici de la conferència

Conferència: L’art de parlar en públic

A càrrec de: Pol Izquierdo Ramon

Lloc:Centre Cívic de Vilajuïga

Biodata:En Pol és un periodista, guionista i director de sèries televisivescatalà.

Va estudiar a l’Escola Garbí. L’any 1996 va entrar a treballar als Serveis Informatius de Televisió de Catalunyafins a l’any 1999, en aquesta etapa va firmar alguns reportatges per al programa 30 minuts, durant dos anys va treballar a la cadena CNN, a Madrid, i l’any 2000 va entrar a treballar al departament de nous formats de TVC. Per a aquesta darrera cadena, va realitzar El talpVeterinaris,BèstiesCaçadors de boletsEn camp contrariLa classe del BarçaSense tele i El cim.

12.50 ha 13.15 h Inici de les exposicions finals (5 finalistes).

13.15 ha 13.30 h Parlaments institucionals i lliurament dels guardons i diplomes.

Funcionament de la jornada:

  • Tots els familiars i professorat acompanyant podran realitzar una visita guiada que inclou una degustació al Celler Empordàlia.
  • A les semifinals els familiars podran accedir a la sala annexa de l’espai Armengol per tal d’escoltar els seus fills/es. 
  • Els familiars i professorat del segon torn realitzaran la visita al Celler Empordàlia (45′) a les 9.15 h
  • Els familiars i professorat del primer torn realitzaran la visita al Celler Empordàlia (45′) a les 10.40 h
  • La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents al Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga. 
  • El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 24 h abans del dissabte 7 d’abril amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar.
  • El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.
  • L’ordre de participació és el que consta en el següent quadre.
Divendres 6 d’abril us comunicarem Els DOS temes possibles:

A – Què és per tu la creativitat

B – Informats, desinformats, sobreinformats.

 Exposicions PRIMER torn       Exposicions SEGON torn

1. Marta Abad Batllori (INS de Llançà)

2. Alba Aguilera Valdera (INS Cap Norfeu)

3. Luca Biondi Gavaldà (INS Cap de Creus)

4. Ana Cecilia Naranjo Lara (INS Empuriabrava)

5. Clàudia Chantres Tapiola (INS Cap Norfeu)

6. Sara Genís Hernández. (INS Alexandre Deulofeu)

7. Àlex Lorenzo Pairó (CC Escolàpies)

8. Jana Morón Roca. (INS Alexandre Deulofeu)

9. Sergi Oliveras Boada (INS de Casterlló d’Empúries)

10. Elena Pagès Costa (INS de Llançà)

11. Blai Puigmal Burcet (INS Cendrassos)

12. Bernat Subies Garcia (INS de Castelló d’Empúries)

13. Alba Torrent Ragolta (INS Cendrassos)

1. Martí Armengol Meneses (CC La Salle)

2. Laura Ballart Aguiñó (INS Olivar Gran)

3. Paula Benito Coderch (INS Olivar Gran)

4. Núria Clarós Chávez (CC La Salle)

5. Rebeca Colomer Portal (INS Ramon Muntaner)

6. Mohamed El Aboussi (INS Narcís Monturiol) 

7. Éric Martín Torres (INS El Pedró)

8. Quim Mas Paradís (INS El Pedró)

9. Marko Méndez González (INS Illa de Rodes)

10. Irian Padullés Majó (INS Narcís Monturiol)

11. Víctor Pérez Barrios (INS La Jonquera)

12. Oliver Pérez Fonolleras (INS Illa de Rodes)

13. Helena Savall Moré (INS Ramon Muntaner)

La lletra escollida per iniciar el sorteig de les exposicions orals ha estat la lletra [V]. Primer s’ordenaran els centres per torn i dins de cada torn pel cognom de l’alumnat.

Finalistes del concurs d’oratòria juvenil de l’Alt Empordà 2018

Jana Morón Roca
INS Alexandre Deulofeu


Quim Mas Paradís
INS El Pedró. L’Escala

Helena Savall Moré
INs Ramón Muntaner

Mohamed El Aboussi
INS Narcís Monturiol

Víctor Pérez Barrios
INS La Jonquera

 

Semifinalistes segons ordre d’inscripció

Quim Mas Paradís. Institut El Pedró (L’Escala)

 

Presentació: Hola! Em dic Quim Mas, tinc 15 anys, visc a l’Escala i actualment curso 4t d’ESO a l’Institut El Pedró. Tinc la intenció de cursar el batxillerat tecnològic, per tal de poder treballar en alguna professió relacionada amb les matemàtiques, la informàtica i la ciència en general. Tot i ser un noi de números, crec que l’oratòria i tots els aspectes que s’hi relacionen són un art meravellós, i estic ansiós per participar en aquest concurs i observar les diferents maneres que existeixen d’utilitzar aquesta eina tan potent. M’agrada invertir el meu temps lliure en un gran ventall d’activitats: m’encanta l’esport (de fet, formo part del club de bàsquet local), també sóc un gran amant de les sèries d’acció i dels thrillers en general, i trobar-me i sortir amb els meus amics és una altra de les meves grans passions.

 

Éric Martín Torres. Institut El Pedró (L’Escala)

 

Presentació:Hola, me llamo Éric Martín Torres y estudio en el INS El Pedró. Curso la optativa de oratoria porque desde el principio me llamó la atención poder demostrar mi habilidad para desenvolverme en público. Como dijo Aristóteles, en las palabras más bonitas sobre la filosofía política, la palabra es el don exclusivo otorgado al ser humano para ser capaz de distinguir el bien y el mal, lo justo y lo injusto, y hace del hombre el único animal sociable.

 

Martí Armengol Meneses La Salle (Figueres)

 

Presentació: Em dic Martí Armengol, tinc 16 anys i estudio a la Salle Figueres.
Sóc extrovertit, social i responsable.
L’any passat vaig realitzar un intercanvi lingüístic a França en una regió de l’Alta Savoia.
M’agrada viatjar i conèixer altres ciutats i cultures. Em considero una persona molt científica i gaudeixo molt fent algorismes i resolent problemes. 

 

Núria Clarós Chávez La Salle (Figueres)

 

Presentació: Em dic Núria Belén Claros Chávez, tinc 15 anys i estudio a la Salle Figueres.
Sóc una noia responsable, divertida i sociable.
M’agrada molt viatjar, he visitat Menorca, Londres, Bolívia, Bilbao, Tenerife…
M’entusiasmen les matemàtiques i la ciència, però també les llengües en especial l’anglès.

 

Víctor Pérez Barrios Institut La Jonquera

 

Presentació: estudis primaris a l’escola de La Jonquera, Josep Peñuelas del Río. En un futur, estic interessat a estudiar dret, ja que m’agrada fer arribar la meva veu a la gent, i que m’escoltin, ja sigui per persuadir o per exposar un tema o un pensament. Les meves aficions són el futbol, tant mirar-lo com practicar-lo; passar bons moments i quedar amb els amics; jugar a la videoconsola; fer fotografies… és a dir: passar bons moments amb gent important per a mi, des de la meva família, sobretot els meus pares, fins als amics més íntims que tinc.

 

Paula Benito Coderch. Institut Olivar Gran (Figueres)

 

Presentació: Sóc la Paula de 4t B de l’Institut Olivar Gran i em presento al concurs d’Oratòria perquè crec que tinc tots els requisits que el concurs demana. M’agrada participar en tot i poder donar sempre el millor de mi. Faig teatre, música i toco el violoncel. He participat en concursos com el de lectura en veu alta, l’any passat. Sempre intento trobar un perquè a les coses i m’agrada molt dialogar i parlar amb gent diferent.

 

Laura Ballart Aguiñó. Institut Olivar Gran (Figueres)

 

Presentació: Em dic Laura, tinc 15 anys i sóc de l’Institut Olivar Gran de Figueres. Sóc molt esportista. Jugo a tennis des dels 5 anys, sempre m’ha agradat. M’agrada la física però el tema de la psicologia també em crida molt l’atenció. Toco el piano i la guitarra des de petita. M’agrada molt cantar i m’interessa molt la llengua anglesa. Segurament l’any vinent faré el Batxillerat científic amb el Batxibac, així també dominaré el francès.

 

Alba Torrent Ragolta. Ins Cendrassos (Figueres)

 

Presentació: Em dic Alba, tinc 15 anys i estudio a l’institut Cendrassos. Sóc una persona bastant tímida amb gent que no conec, però molt oberta amb els meus amics. Durant el meu temps lliure m’agrada fer esport (nedar) i escoltar música. També m’encanta el cinema, i em fascina veure què hi ha més enllà de les pel•lícules, com les graven i editen, les preses falses… Un altre dels meus “hobbies” preferits és escriure històries. Disfruto inventant arguments, personatges i situacions. Finalment, gaudeixo molt viatjant, ja que això em permet conèixer altres cultures i gent d’arreu del món. M’interessen molt la història i la política, però de moment no sé què estudiaré quan sigui gran. Espero trobar allò que m’apassiona de veritat i convertir-ho en el meu ofici.

 

Blai Puigmal Burcet. Institut Cendrassos. Figueres

 

Presentació: El meu nom és Blai Puigmal. Tinc 15 anys i visc a Darnius. Estic cursant 4t. d’ESO a l’Institut Cendrassos de Figueres, però també faig extraescolars: música al Casino Menestral Figuerenc (llenguatge musical i cant), anglès i natació. Tot allò que estigui relacionat amb les activitats escèniques (música, teatre i dansa), m’agrada. A l’institut, les assignatures que m’agraden més són les llengües. Les ciències o les matemàtiques també se’m donen bé, però em sento més còmode amb les lletres i tot el que estigui relacionat amb elles (hi incloc parlar en públic). També hi ha coses que no m’agraden, com per exemple els esports (excepte la natació) i les activitats plàstiques, encara que gaudeixi molt de les escèniques. 

 

Rebeca Colomer Portal. Institut Ramon Muntaner. Figueres

 

Presentació: Em dic Rebeca Colomer i tinc 15 anys. Tinc moltes passions, però les que més destacaria serien la lectura, el cinema, la música i les ciències. Sobretot m’agraden les pel•lícules policíaques i de terror, però tampoc rebutjo mai una bona pel•lícula romàntica! Em considero una persona molt empàtica i per això en un futur m’agradaria estudiar psicologia o qualsevol cosa relacionada amb la neurociència. Sempre m’ha agradat expressar la meva opinió, ja sigui de manera escrita o oral, i considero que és molt important saber argumentar el nostre punt de vista, i per això em fa il•lusió poder participar en aquest concurs.

 

Helena Savall Moré. Institut Ramon Muntaner. Figueres

 

Presentació: Tinc moltes aficions i ben diverses, des de viatjar (que potser es la que més m’agrada) fins a mirar pelicules, sèries, llegir… M’agrada en general tot allò que sigui cultura, des de l’art d’escriure fins al de pintar i sobretot el de parlar. La majoria de gent que em coneix us dirà que parlar és una cosa que no puc parar de fer, però també escoltar. M’agrada aprendre. El meu futur tinc clar que passa per la història o per la moda, ja que és el que m’apassiona i tinc clar que vull viure d’una passió. 

 

 

Luca Biondi Gavaldà. Institut Cap de Creus. Cadaqués

 

Presetnació: Em dic Luca, tinc 15 anys i estudio 4t d’ESO a l’institut Cap de Creus, Cadaqués. Les meves aficions són molt diverses: jugar a futbol, tocar la guitarra i llegir. Una de les coses que més m’agraden és quedar amb els meus amics. A l’estiu, pràcticament ens veiem cada tarda per fer alguna activitat junts. M’agrada fer-me veure, una mica, i gràcies això, no tinc vergonya ni em poso nerviós quan haig de parlar en públic o fer un concert. L’any vinent, faré batxillerat, però encara no tinc clar quin. 

 

Àlex Lorenzo Pairó. CC Escolàpies. Figueres

 

Presentació: Sóc l’Àlex, vinc de les Escolàpies Figueres. Sempre he viscut a Vila-sacra. Com us podeu imaginar, és un poble com qualsevol. Viure en un lloc tant petit, fa que els habitants ens coneguem més, i per tant, que vagis on vagis sempre acabis parlant amb tothom.
Sempre he estat molt xerraire i mai m’ha costat fer noves amistats i relacionar-me. Això, afegint-hi la falta de vergonya ha fet que les exposicions orals no suposessin cap problema per mi.
Sempre he volgut ser bomber, feina en la qual estàs en contacte amb la gent i sobretot ofereixes un servei per tal d’evitar catàstrofes, per això considero que l’oratòria està relacionada amb aquest ofici i per tant, parla molt sobre el meu caràcter.

 

Marina Blanco Blànquez. Institut Empuriabrava.

 

Presentació: Em dic Marina, tinc setze anys, vaig estudiar primària a l’escola Joana d’Empúries de Castelló i ara estudio a l’institut Empuriabrava. Gaudeixo molt llegint i sobretot escrivint. Aquesta és una forma d’expressar i marcar en un paper tot el que he de dir. En el meu temps lliure m’agrada ballar, dibuixar i escoltar música. Crec que tinc una personalitat artística i per això vull que el meu camí dels estudis vagi cap a aquest sentit , o bé es dirigeixi cap al món de l’ajuda social perquè m’agrada ajudar la gent que ho necessita. 

 

Marta Abad Batllori. Institut de Llançà
Presentació: Tinc 16 anys, visc a Vilajuïga, i sóc alumna de l’Institut de LLançà on estudio 4t d’ESO. Sóc una persona responsable i extrovertida, a qui agrada escoltar música i nedar, encara que actualment no practiqui aquest esport.

 

Elena Pagès Costa. Institut de Llançà

 

Presentació: Sóc alumna de l’institut de Llançà on estudio 4t d’ESO. Una de les seves aficions és jugar a bàsquet, i, quan tinc temps, m’agrada de seure i llegir un bon llibre. M’encanten les sèries de televisió, sobretot si són en anglès, ja que aquesta és una de les meves llengües preferides

Oliver Pérez Fonolleras. Institut Illa de Rodes. Roses

 

Presentació:Sóc un alumne de 4t d’ESO de l’institut Illa de Rodes. M’agrada aprendre noves coses que desconec, sobretot en L’àmbit científic, tot i que també en les llengües. M’agrada fer esport sovint i practico el taekwondo, també faig classes d'anglès per a millorar el meu nivell, ja que serà molt important per al meu futur. Aquestes són les activitats que faig com a rutinàries.

 

Quan tinc temps lliure, jugo a diversos videojocs amb amics, i em dedico a fer projectes l’electrònica i de programació. Sóc tímid, i no em sol agradar parlar en públic, però ho faig mitjanament bé, i participo en la majoria de concursos i lectures voluntàries programades.
Marko Méndez González. Institut lla de Rodes. Roses

 

Presentació:Hola, em dic Marko Méndez González i tinc 15 anys. Visc a Roses i estudio 4t d’ESO a l’Institut Illa de Rodes. Visc amb els meus pares i les meves tres germanes. A l’institut trec bones notes només quan m’esforço. M’agraden molt els cotxes, els videojocs, llegir i l’skate. Sovint vaig al cinema i a vegades faig exercici.
Clàudia Chantres Tapiola. Institut Cap Norfeu. Roses

 

Presentació: El meu nom és Clàudia , tinc setze anys i vaig néixer a Barcelona. Quan tenia dos anys, vaig anar a viure a Roses i hi vaig viure durant vuit anys. Vaig estudiar els dos últims cursos de primària i el primer d’ Eso a Sant Pere de Vilamajor. Quan tenia tretze anys, vaig anar a viure a Alemanya i hi he viscut durant quasi quatre anys. Ara torno a viure a Roses.
M’ agrada ballar hip hop, quedar amb els amics, escoltar música i llegir.

 

Alba Aguilera Valdera. Institut Cap Norfeu. Roses

 

Presentació: Em dic Alba, tinc 15 anys i visc a Roses. Hi visc amb els meus pares i el meu germà.
Normalment, els dies que vaig a l’ institut, dedico una hora diària a anar al gimnàs amb una amiga i la resta de la tarda la dedico a fer deures i estudiar. M’ agrada molt llegir llibres, sobretot Literatura Espanyola i Estrangera. Els meus escriptors preferits són Benito Pérez Galdós i Jane Austen. Gaudeixo molt llegint i aprenent nous temes.
En un futur m’ agradaria estudiar dret i ciències polítiques. M’ interessa la política i m’ encanta discutir sobre aquests temes.

 

Sergi Oliveras Boada. Institut de Castelló d’Empúries

 

Presentació: Sóc en Sergi Oliveras, tinc 16 anys i estudio a l’Institut de Castelló d’Empúries. M’encanta la música, viatjar i fer esport, tot i que, per qüestions diverses, ara mateix no en practico cap.
Toco el tible i el saxofon. Formo part de la cobla dels “Rossinyolets” i sí, treballo alhora que estudio. Sóc molt autoexigent i intento fer-ho tot el millor possible.

 

Bernat Subies Garcia. Institut de Castelló d’Empúries

 

Presentació: Em dic Bernat Subies Garcia. Sóc un noi de setze anys que visc a Sant Miquel de Fluvià i estudio a l’INS Castelló d’Empúries. En el meu temps lliure aprofito per escoltar música, passar temps a les xarxes socials, estar amb els amics o fer vols en bici. La meva passió és el waterpolo, esport que porto practicant deu anys.

 

Irian Padullés Majó. Institut Narcís Monturiol. Figueres
Presentació:
Sóc una persona que li costa molt estar parada. M’agrada estar sempre amunt i avall, per això camino per estudiar!
M’agraden molt les sèries, sobre tot si tenen un misteri o si són d’ humor. M’agrada molt “Stranger things” i “Friends”, sèries molt diferents però que per a mi són ideals.
El meu esport preferit és l’atletisme, és una part molt important de la meva vida. Si no fes atletisme probablement faria natació, que és l’esport que feu abans. Però m’agraden la majoria d’esports.
Encara no sé què vull fer amb el meu futur, però sé que vull encaminar-lo cap a la branca de ciències socials i vull seguir estudiant fins la universitat com a mínim.
Mohamed El Aboussi. Institut Narcís Monturiol. Figueres
Presentació:
Sóc en Moha, tinc 15 anys i estudio a l’INS Narcís Monturiol. Durant el meu temps lliure m’agrada sortir amb els amics a passejar o xerrar, també m’agrada llegir però depèn molt del llibre que estigui llegint, si el llibre m’agrada m’enganxarà des del principi. La música m’encanta, no tinc cap tipus de preferida, m’agrada de tot. Encara no he trobat un futur concret, però ja va sent hora de decidir-ho… espero que sigui relacionat amb la tecnologia perquè m’agrada molt.
Jana Morón Roca. Institut Alexandre Deulofeu. Figueres


Presentació: 
 Soc la Jana, una noia de lletres. Amb 15 anys sé que em vull dedicar al món del periodisme. M’agradaria viatjar i conscienciar a la gent sobre temes que em preocupen com ara el racisme, la guerra, el masclisme… Parlar en públic em posa nerviosa, tot i així, ho gaudeixo.

Sara Genís Hernández. Institut Alexandre Deulofeu. Figueres


Presentació:
 Em dic Sara i sóc una noia d’idees clares. Sé el què vull estudiar des que vaig començar l’institut: filologia hispànica. M’agrada molt llegir i escriure relats (curts o llargs, m’és igual). A més, em considero una noia activa ja que m’agrada molt viatjar i practicar esport. Jugo a bàsquet, toco la guitarra i tinc nocions bàsiques de piano. La música em serveix com a distracció de la realitat i també gaudeixo de parlar en públic.

És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.

Espais

Espai armengol: Acreditacions i semifinals

Centre Cívic: Punt de Trobada de Vilajuïga: Final i conferència

El Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga s’ubica en un edifici singular de nova creació. Es troba entre el Passeig Lluís Companys i la Nova Plaça 11 de Setembre, just darrera de l’edifici consistorial.

Aquest nou edifici està compartit per dues unitats diferenciades, per una banda la Nova Llar d’Infants, i per altra el Centre Cívic pròpiament dit.

A la planta baixa del Centre Cívic hi trobem la recepció, els serveis, la cafeteria i el Casal de la Gent Gran. A la planta pis el distribuïdor, els serveis, la biblioteca i la sala d’actes.