2017

    Horari. dissabte, 1 d’abril de 2017

9.00 a 9.10 h. Acreditacions. Espai Armengol

9.15 h. Inici de les exposicions del primer torn (Semifinal)

10.40 h. Inici de les exposicions del segon torn (Semifinal)

12.00 h. Deliberació dels membres del Jurat i refrigeri.

12.20 h. a 12.45 h. Inici de la conferència

Conferència: Com parlar en públic i no semblar un ximplet

A càrrec de: Jaïr Domínguez Torregrossa

Lloc: Centre Cívic Vilajuïga 

Biodata: Jaïr Domínguez Torregrossa (Barcelona, 1980) és periodista, guionista i escriptor. Com a guionista ha treballat en programes de ràdio i televisió com 52, Buenafuente, Polònia, Crackòvia, Minoria absoluta i La segona hora de Rac1, entre d’altres. És autor de tres llibres i també ha treballat en publicitat i cinema

 

12.50 h. a 13.15 h. Inici de les exposicions finals (5 finalistes).

13.15 h. a 13.30 h. Parlaments institucionals i lliurament dels guardons i diplomes.

 Notes: 

. Tots els familiars i professorat acompanyant podran realitzar una visita guiada que inclou una degustació al Celler Empordàlia.

. A les semifinals els familiars podran accedir a la sala annexa de l’espai Armengol per tal d’escoltar els seus fills/es.

. Els familiars i professorat del segon torn realitzaran la visita al Celler Empordàlia (45′) a les 9.15 h

. Els familiars i professorat del primer torn realitzaran la visita al Celler Empordàlia (45′) a les 10.40 h.

. La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents al Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga.

. El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 48h abans del dissabte 1 d’abril amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar .

. El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.

. L’ordre de participació és el que consta en el següent quadre.


Dijous 30 de març us comunicarem
els DOS temes possibles a escollir:

    1. Què és per a tu l’èxit?
    2. Tots som iguals, tots som diferents
 Exposicions PRIMER torn       Exposicions SEGON torn

1. Raquel Ventós (INS Ramon Muntaner. Figueres)

2. Clara Viñas Genís (INS La Jonquera)

3. Anna Batlle (INS Ramon Muntaner. Figueres)

4. Laia Brenes Galdón (INS Cap Norfeu. Roses)

5. Laia Carbonell Renart (INS Cendrassos. Figueres)

6. Guillem Carreras Quintana (INS Olivar Gran. Figueres)

7.  Maria Casas Garcia (INS de Llançà)  – Substitució: Samuel  Godoy

8.  Jordina Frigola Formentí (INS El Pedró. l’Escala)

9.  Maria Gómez Montoro (CC. Escolàpies.Figueres)

10. Cindy Gómez Rodríguez (INS Narcís Monturiol)

11. Víctor Grau Moreno (INS de Vilafant)

12. Sara Heredia Álvarez (CC. La Salle. Figueres)

13. Berta Herruzo Alabau (INS Castelló d’Empúries)

14. Susana Lázaro Jiménez (INS Illa de Rodes. Roses)

15. Joel Martínez Moradell (CC. La Salle. Figueres)

16. Blanca Méndez Moreno (INS El Pedró. L’Escala)

17.  Maria José Ortega (INS Illa de Rodes. Roses)

18.  Júlia Pey Rubinat (INS Olivar Gran. Figueres)

19.  Rosalía Quintana Balsera (INS Narcís Monturiol. Figueres)

20. Biel Riera Molons (INS Cendrassos. Figueres)

21.  Vanessa Río López (INS de Vilafant)

22. Jesús Rodríguez Jaén (Sec. Castelló d’Empúries)

23. Lluís Romani Vidal (INS Cap Norfeu. Roses)

24.  Cristina Romo Lara (CC. Empordà. Roses)

25. Paula Ruiz Duran (INS Alexandre Deulofeu. Figueres)

26. Mireia Sagué Torrentà (INS Alexandre Deulofeu)

La lletra escollida per iniciar el sorteig de les exposicions orals ha estat la lletra [V].

 

Finalistes del concurs d’oratòria juvenil de l’Alt Empordà 2017   

 

 

Lluís Romani (Institut Cap Norfeu. Roses)

 

Anna Batlle(Institut Ramon Muntaner.
Figueres)

 

Mireia Sagué(Institut AlexandreDeulofeu.
Figueres)

 

Paula Ruiz Duran (Institut Alexandre
Deulofeu. Figueres)

 

Biel Riera Molons (INS Cendrassos.
Figueres)

 

Seminalistes             segons ordre d’inscripció
 Anna Batlle
(INS Ramon Muntaner. Figueres)

Quan tinc temps lliure, llegir és una de les activitats que més disfruto: em fascinen les novel·les de terror, romàntiques, de suspens… Me les llegeixo totes! Molts cops també faig activitats a l’aire lliure, sovint amb els meus amics: excursions a la muntanya, a la platja… També toco el piano des de fa uns set anys i la veritat és que m’encanta.
En general m’agraden tots els esports. Si n’hagués d’escollir un triaria la natació, ja que es pot dir que és el meu punt fort. No sé exactament què en serà del meu futur professional, però estic segura que estarà encarat a les lletres, ja sigui periodisme, filologia o món editorial. Les prefereixo mil vegades més a les ciències!
Raquel Ventós

(INS Ramon Muntaner. Figueres)
Per parlar de les meves aficions podria fer un llistat ben llarg on hi inclouria el cinema, les sèries de televisió, els musicals, el teatre, la música, els llibres, l’esport o la ciència, entre d’altres.

Però si n’hagués de triar una, diria que l’afició més gran que tinc és parlar. Em considero una persona molt sociable i extravertida i m’agrada molt estar en contacte amb la gent. És per això que parlar forma part de les meves aficions; m’entreté donar les meves opinions i escoltar les dels altres, discutir sobre un tema en concret per arribar a una conclusió comuna i, és per aquest motiu que em crida molt l’atenció l’oratòria, perquè penso que és una bona manera de
divertir-se, entretenir-se i aprendre alhora i, per a mi, és una afició.

Joel Martínez (La Salle. Figueres)
Sóc en Joel tinc 15 anys i vaig a la Salle Figueres. M’agrada viatjar i conèixer altres cultures, l’any passat vaig fer un intercanvi a França i espero repertir-ho en un futur. Parlo català, castellà i em defenso en anglés i francès.   També m’agrada llegir, especialment llibres relacionats amb el món en què vivim ( economia, política, societat). M’agraden molt els esport de contacte ja que practico jiu jitsu i aiki jiu jitsu. En un futur vull estudiar ADE.
Sara Herédia (La Salle. Figueres)
Em dic Sara, tinc 15 anys i estudio a La Salle Figueres. M’agrada viatjar i conèixer diferents maneres de viure i veure el món. L’any passat vaig participar en un interncanvi cultural amb una regió francesa de l’Alta Savoia. Va ser una gran experiència que m’encantaria repetir. Parlo català i castellà com a llengua materna, tinc el nivell B2 (First Certificate) en llengua anglesa i també parlo francès.

Practico patinatge artístic i també faig teatre. M’agrada llegir i participo en un club de lectura de la biblioteca des de sisè de primaria.
L’any que ve faré el Batxillerat tecnològic i vull estudiar disseny.
Carla Viñas Genís (INS La Jonquera)
Durant el meu temps lliure m’agrada molt llegir, sobretot novel·les d’aventura, però també aprecio una bona lectura d’històries de terror.
M’encanta mirar sèries de televisió de tots els tipus, menys les dramàtiques i les romàntiques, que odio! Les que més m’agraden són “The
Walking Dead” i “Juego de Tronos”. Però el que més em captiva són els videojocs : podria passar hores amb el “Dualshock”! Estic molt interessada en el Batxillerat Científic, ja que m’apassiona la ciència i els experiments de laboratori. M’agradaria poder fer un grau de
veterinària, perquè m’agraden molt els animals i vull poder ajudar-los. 
Mireia Sagué
Torrentà (INS Alexandre Deulofeu. Figueres)

Bones, Sóc la Mireia de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. Durant els dos anys anteriors he participat en un concurs de robòtica, la First Lego League. En aquest concurs una part important consisteix en un treball de recerca sobre un tema prèviament donat per la FLL. Hem hagut de resoldre problemes que se’ns plantejaven a través de la recerca i investigació i exposar el treball davant d’un tribunal. Des de petita he tingut clar que en un futur m’agradaria poder arribar a ser, algun dia, professora. L’oratòria crec que és fonamental per poder fer arribar coneixements als alumnes.
Paula Ruiz Duran
(INS Alexandre Deulofeu. Figueres)

Vinc de l’Institut Alexandre Deulofeu i em dic Paula. Des de ben petita he actuat davant de públic al Teatre Jardí. També, he fet concerts de piano i he cantat en teatres i petits auditoris. Tot i això, parlar davant d’un públic no m’és fàcil i em plantejo aquest concurs com un repte. De gran, m’agradaria entrar en el món de la investigació. La part d’oratòria és important en aquest camp per fer arribar els meus coneixements a altres persones.
Berta Herruzo Alabau (INS de Castelló d’Empúres)
Em dic Berta. Tinc 15 anys i visc a Castelló d’Empúries. faig 4t d’ESO a l’institut de Castelló d’Empúries. Les meves aficions són el voleibol, la música i la navegació.

Em considero una persona amb personalitat, divertida i sociable.
Laia Carbonell Renart (INS Cendrassos.
Figueres)

Em dic Laia, tinc 16 anys i estudio 4t d’ESO a l’INS Cendrassos. M’agrada molt la música, toco la flauta travessera des de petita i m’encanta cantar. Dedico el meu temps lliure a fer activitats, amb els amics o la família. M’apassiona viatjar ja que considero que és una de les millors maneres d’aprendre. En un futur em vull dedicar a algun ofici relacionat amb les ciències, si pot ser, a la química.
No m’agrada gaire parlar en públic, i menys si he de donar les meves opinions, per això em plantejo aquest concurs com una prova de superació personal.
Biel Riera Molons
(INS Cendrassos. Figueres)
Em dic Biel i tinc 15 anys. Des de petit sempre m’ha agradat escoltar a l’altre gent explicar històries, i en cert moment, vaig decidir explicar-ne a la gent també, parlar a vàries persones a la vegada. Des de l’any passat faig teatre, cosa que m’ajuda a fomentar aquest gust meu per parlar a un públic. Sempre m’ha agradat molt llegir, el problema és que sovint acabo els llibres massa de pressa i a vegades em costa trobar el següent. A part de llibres acostumo a llegir molt còmics i manga. També disfruto molt jugant a videojocs amb una bona narrativa, profunda i captivadora, que sigui capaç de mantenir-me  davant de la pantalla per tal de saber-ne més.
Susana Lázaro
Jiménez (INS Illa de Rodes. Roses)

Em dic Susana i tinc quinze anys, encara que el vint-i-set de maig en faré setze. Vaig néixer a Granollers, però quan tenia sis anys la meva família es va traslladar a Roses. Sóc una persona molt ordenada i tranquil·la, tot i així, un dels meus grans defectes és que sóc una persona molt mandrosa, de la qual cosa no estic gens orgullosa. Quan tinc temps lliure, el que més m’agrada fer és veure pel·lícules o sèries, ja que en un futur vull dedicar-me al món de l’actuació (en l’entorn cinematogràfic). Algunes de les meves altres aficions són ballar, concretament l’estil anomenat “Hip Hop”, cantar i activitats relacionades amb la tecnologia (mòbils, ordinadors, etc).
D’altra banda, una cosa que no m’entusiasma fer és cuinar, ja que no acabo d’aprendre a fer-ho. I per últim, el que valoro més d’una persona és la seva sinceritat, empatia i humilitat.
Maria José Ortega (INS Illa de Rodes. Roses)

Em dic Maria José i sóc una alumna de l’Illa de Rodes. Tinc 16 anys i faig 4t d’ESO. Actualment visc a Roses però he viscut en un poble de Barcelona fins fa dos anys i mig. Sóc una persona amb un caràcter fort i de vegades hauria de pensar-me les coses abans de reaccionar. Per altra banda sóc una noia molt alegre, extravertida, m’agrada molt fer broma i crec que un dia sense riure és un dia perdut. Sóc molt sociable i no tinc cap problema amb parlar amb les persones o en públic però de vegades, si no conec a les persones, sóc una mica tímida. Detesto la rutina i necessito fer coses diferents. M’agraden els plans improvisats i no em planifico les coses amb molta antelació. Això fa que deixi les coses per l’últim moment.

Tinc moltes aficions però una de les més importants és viatjar, m’encanta descobrir nous llocs, veure altres paisatges i conèixer altres cultures. Amb això bé lligada una altra afició que tinc, la fotografia. M’encanta fer fotos allà on vaig. També m’agrada molt cantar i ballar, estic tot el dia fent totes dues coses encara que no ho faci gaire bé. Una altra afició és el maquillatge i voldria aprendre coses noves sobre l’estètica personal. Ara mateix el meu somni és estudiar publicitat i després treballar per a grans empreses, també viure en un lloc de parla anglesa i viatjar tot el que pugui.

Cindy Gómez Rodríguez (INS Narcís Monturiol. Figueres)
Em dic Cindy i tinc 16 anys. Estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres. Em considero una persona responsable, simpàtica i extrovertida. M’agradaria estudiar periodisme, perquè trobo que aquesta carrera engloba les meves principals aficions: llegir i escriure. El meu temps lliure també el dedico a ballar i, a més, tinc una petita afició que, amb els anys, he deixat de practicar: l’actuació.
Rosalía Quintana (INS Narcís Monturiol. Figueres)
Em dic Rosalía i tinc 15 anys. Estic cursant 4t d’ESO a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres. Les matèries que més m’agraden són les matemàtiques i l’economia. L’any vinent m’agradaria estudiar un cicle de grau mitjà de gestions administratives. Tinc dues aficions: ballar i veure les curses de motos. Em considero una persona aplicada, simpàtica
i responsable.
Júlia Pey Rubinat (INS Olivar Gran. Figueres)
Sóc un alumna de quart d’ESO. Vaig a l’Olivar Gran des de l’any passat. M’agrada escriure, llegir, dibuixar i escoltar música i cantar. També
m’agrada la cultura japonesa.
Guillem Carreras Quintana (INS Olivar Gran. Figueres)
Faig quart d’ESO i des de primer que vaig a l’Olivar Gran. M’agrada l’Educació Física i m’encanta jugar a futbol. Jugo Al Fifa. M’agradaria estudiar empresarials.
Laia Brenes Galdón (INS Cap Norfeu. Roses)
Em dic Laia i represento l’Institut Cap Norfeu de Roses. Estic cursant 4t d’ESO i l’any vinent voldria fer el Batxillerat Científic per poder arribar a veure complert el meu somni: estudiar Medicina. M’encanta escoltar música i ballar, sobretot Hip Hop. Em considero una noia molt sociable, sensible i amb moltes ganes de viure, de riure i d’aprendre. Ah! I m’encanten els animals, tant que, si ara pogués, ompliria casa
meva de gossos i gats.
Lluís Romani Vidal (INS Cap Norfeu. Roses)
Sóc un noi amb moltes i diferents inquietuds, tant en món de les ciències com en el de les lletres i les arts. En aquests moments, estic cursant 4t d’ESO a l’INS Cap Norfeu de Roses i la meva intenció és estudiar el Batxillerat Tecnològic. Entre les meves aficions es troba ,la lectura, la música i l’esport. Pel que fa a la lectura, m’agraden totes aquelles històries que m’aporten alguna cosa, que no em deixen indiferent. De música, n’escolto de tots tipus, sobretot del meu grup preferit, “Supertramp”, però també toco el piano i algun altre instrument. Finalment, practico Taekwondo des de fa molts anys, esport que em serveix per trobar l’equilibri que tots necessitem en un món que gira tan i tan de pressa.
Jordi Barrera Perxés (CC. Escolàpies. Figueres)
El meu nom és Jordi i sóc un alumne de 15 anys de les Escolàpies Figueres.
Fa temps que estudio en aquest centre, tot i que no hi he estat sempre, doncs vaig arribar-hi a 6è de Primària. Això es deu a que, des dels tres fins al deu anys m’he trobat a l’escola rural del meu poble, Darnius. Cinc cursos a les Escolàpies m’han servit per a, d’una banda, conèixer gent nova i poder créixer com a persona. D’altra banda, hi ha hagut un seguit de fets que m’han fet veure en què sóc bo. Per exemple, he guanyat el premi emprenedor a la millor idea de negoci, el premi a millor poesia i disseny medieval i a millor redacció creativa, entre
d’altres. Per tot això, el que realment m’agrada és el món de l’Emprenedoria, dels mitjans audiovisuals i el de la Física.
Maria Gómez Montoro (CC. Escolàpies. Figueres)
Em dic Maria i en aquests moments estic cursant Quart d’ESO a les Escolàpies Figueres. Des del meu centre em van preguntar si voldria participar en el concurs d’oratòria de l’Alt Empordà. Jo, tota convençuda, vaig afirmar rotundament. Crec que aprendre oratòria avui en dia és un repte que molt pocs s’atreveixen a intentar-ho o a aventurar-s’hi. I doncs, per què és tan important per a mi l’oratòria?
Trobo que és una manera de saber parlar en públic i expressar la seguretat que llueix la teva personalitat. A més a més, fa 8 anys que estic cursant estudis musicals i he de dir que m’han ajudat a creure més en mi i a trepitjar amb més força els escenaris, a no tenir por.
Gràcies a l’experiència que he anat adquirint aquests anys, gràcies a l’oralitat, estic segura que se m’obriran més i millors portes en un futur.


Víctor Grau Moreno (INS Vilafant)
Em dic Víctor i tinc 15. Actualment curso 4t d’ESO a l’Institut de Vilafant, encara que jo sóc de Figueres. Sóc una persona oberta i no tinc por de parlar en públic. Des de petit he estat vinculat al món de l’espectacle i dels mitjans audiovisuals. Abans feia teatre. Vaig fer diverses obres aquí a Figueres amb la finalitat d’aprendre aquest art.
En passar els anys, vaig deixar-ho i actualment treballo a Ràdio Vilafant on faig un programa setmanal, juntament amb uns altres companys. D’altra banda, també presento espectacles i concursos dintre de la comarca. I finalment, sempre que puc, vaig a veure programes de ràdio en directe, així com els estudis per adquirir cada cop més experiència. Encara que estic començant, poc a poc vaig encaminant-me cap al que serà el meu futur. Així que espero poder gaudir d’aquest món que tant m’agrada.
Vanessa Río López (INS de Vilafant)
Em dic Vanessa, tinc 15 anys i vaig a l’institut de Vilafant. Quan tinc temps lliure, m’agrada escoltar música de tot tipus. El meu grup preferit és AC / DC i la meva cançó preferida és Amazing d’Aerosmith.
M’encanta llegir còmics manga, veure anime i tot el que està relacionat amb el Japó. El meu llibre preferit és El senyor dels anells: la comunitat de l’anell. Les meves sagues de pel·lícules preferides són: Star Wars, Harry Potter, El senyor dels anells, X-men, Matrix, Rocky,
El corredor del laberint etc. Quan arriba el cap de setmana m’encanta veure sèries com: The walking dead o Joc de trons, també m’encanta jugar a jocs com League of legends o Hearthstone.
Cristina Romo Lara (CC.Escolar Empordà. Roses)
Sóc la Cristina, estudiant de 4t ESO al Centre Escolar Empordà de Roses. Tinc 15 anys. El que més m’agrada fer és llegir i escriure perquè puc expressar tot allò que sento i l’escriptura em serveix per evadir-me dels problemes que se’m presenten en el dia a dia. La lectura em permet posar-me dins la pell dels personatges. Una altra de les aficions que tinc és ballar, tot i que últimament ho tinc una mica abandonat. Em vull dedicar a l’educació social perquè penso que seria una bona sortida ja que m’agrada molt ajudar a la gent.
Jesús Rodríguez Jaén (Secció d’institut Castelló d’Empúries)
Em dic Jesús i tinc 15 anys, visc a Empuriabrava i estudio a l’
institut d’Empuriabrava. M’agrada molt llegir, sobretot llibres de
temàtica fantàstica i escoltar música pop. Pel que fa als estudis,
prefereixo les matèries relacionades amb el món de les lletres. Quan
sigui més gran, m’agradaria poder estudiar alguna cosa que servís per
ajudar la gent, que servís per millorar la seva qualitat de vida. Hi ha
moltes feines així. Per exemple, treballar en educació infantil, en
serveis socials o ajudant la gent gran.
Samuel Godoy (INS de Llançà)
Me llamo Samuel Godoy, tengo 15 años y estudio en el Institut de Llançà.  Mis aficiones son, principalmente, el fútbol y los videojuegos. Cuando acabe mi etapa en la ESO, me gustaría estudiar informática en un Ciclo Formativo. Si no pudiera alcanzar ese objetivo, también me gustaría entrar en la escuela CIFOG, donde se imparten contenidos relacionados, entre otros, con la
animación 3D, los videojuegos y los entornos interactivos.
Jordina Frigola Formentí (INS El Pedró. L’Escala)
Em dic Jordina, tinc 15 anys i curso 4t d’ESO a l’Ins El Pedró. El curs vinent faré batxillerat i després vull estudiar medicina perquè m’agrada ajudar la gent. Els meus hobbies són mirar vídeos de You Tuibe i llegir sobre la Guerra Civil espanyola, que és un tema que m’interessa i m’intriga molt. Em plantejo participar en aquest concurs d’oratòria com una experiència que em permetrà conèixer i valorar el fet de parlar en públic.
Blanca Méndez Moreno (INS El Pedró. L’Escala)
Em dic Blanca, tinc 16 anys i curso 4t d’ESO a l’Ins El Pedró de l’Escala. Vull participar en aquest concurs per viure aquesta experiència amb companys d’altres instituts.
Més endavant, m’agradaria estudiar filologia catalana o clàssica.Com a hobbies, m’agrada escoltar música, fer esport i trobar-me amb els amics.
És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.

Espais

Espai armengol: Acreditacions i semifinals

Centre Cívic: Punt de Trobada de Vilajuïga: Final i conferència

El Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga s’ubica en un edifici singular de nova creació. Es troba entre el Passeig Lluís Companys i la Nova Plaça 11 de Setembre, just darrera de l’edifici consistorial.

Aquest nou edifici està compartit per dues unitats diferenciades, per una banda la Nova Llar d’Infants, i per altra el Centre Cívic pròpiament dit.

A la planta baixa del Centre Cívic hi trobem la recepció, els serveis, la cafeteria i el Casal de la Gent Gran. A la planta pis el distribuïdor, els serveis, la biblioteca i la sala d’actes.