2015

    Horari.

9.00 a 9.10 h. Acreditacions. Espai Armengol

9.15 h. Inici de les exposicions del primer torn(Semifinal)

10.40 h. Inici de les exposicions del segon torn(Semifinal)

12.00 h. Deliberació dels membres del Jurat.

12.15 h. a 12.45 h. Inici de la conferència

A Càrrec de: Carles Prats (Periodista i presentador del Telenotícies Migdia de TV3)

 

Lloc:Centre Cívic Vilajuïga

Biodata:Periodista. És a TV3 des de l’any 1996. Amb clara vocació per la informació internacional, ha destacat en la cobertura dels esdeveniments europeus, primer com a corresponsal a París (2002-05) i els últims tres anys com a corresponsal a Brussel·les, on ha estat el rostre de TV3 a Europa fins a les eleccions europees. Actualment és conductor del TNMigdia a TV3 i membre@Periodistes_org

12.50 h. a 13.15 h. Inici de les exposicions finals (5 finalistes).

13.15 h. a 13.30 h. Parlaments institucionals i lliurament dels guardons i diplomes.

13.30 h. Refrigeri.

Notes:
. Tots els familiars i professorat acompanyant podran realitzar una visita guiada que inclou una degustació al Celler Espelt.
. A les semifinals els familiars podran accedir a la sala annexa de l’espai Armengol per tal d’escoltar els seus fills/es.
. Els familiars i professorat del segon torn realitzaran la visita al Celler espelt (45′) a les 9.30 h
. Els familiars i professorat del primer torn realitzaran la visita al Celler espelt (45′) a les 10.45 h.
. La final es realitzarà en un acte obert per a tots els assistents al Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga.
. El professorat referent d’oratòria dels centres inscrits i l’equip directiu rebran un correu electrònic 48h abans del dissabte 9 de maig amb els DOS temes que l’alumnat participant s’haurà de preparar .
. El dia de la prova s’escollirà un tema per sorteig, que serà el tema que haurà d’exposar el participant.
. L’ordre de participació és el que consta en el següent quadre.


dimecres 6 de maig. (23.24 h)


Els DOS temes possibles dels quals se n’escollirà un per la semifinal i un altre per la final són:
  1. Què t’agradaria que s’inventés?
  2. Quin moment històric t’hauria agradat haver viscut?
 Exposicions PRIMER torn       Exposicions SEGON torn

1. Poidenko, Àlex. SINS Castelló d’Empúries

2. Pottí Casandra, Kyra.INS Illa de Rodes (Roses)

3. Ramos Reisgies, Nahuel. INS El Pedró (l’Escala)

4. Rodríguez Reina, Abel. INS Olivar Gran (Figueres)

5. Arnall Moret, Eva. INS Cendrassos (Figueres)

6. Ballart Aguiño, Marina. INS Olivar Gran (Figueres)

7. Brugués Potrony, Mireia. INS A. Deulofeu (Figueres)

8. Caball Farreró, Paula. INS de Castelló d’Empúries

9. Calsina, Sara. INS Narcís Monturiol (Figueres)

10.Camps i Ansón, Mercè. Escolàpies (Figueres)

11. Catalàn Rabaneda, Maria. INS de Vilafant

12. Colomer Breton, Mireia.INS Castelló d’Empúries

13. Dib, Duae. INS Cendrassos (Figueres)

14. Escudero. Sara. INS La Jonquera (La Jonquera)

15. Esteban Ávila Cubillos, Lenny. INS de Llançà

16. Expósito Martínez, Isaac. INS Cap Nofeu (Roses)

17. Galán Gutiérrez, Pau. INS de Llançà

18. Garcia Boris, Marçal. INS A. Deulofeu (Figueres)

19. Giró Clotet, Olma. INS Ramon Muntaner (Figueres)

20. Gironella Torrent, Anna. INS Ramon Muntaner (Figueres)

21. Hirte, Tania. INS El Pedró (l’Escala)

22. Hssaini, Najat.INS Illa de Rodes(Roses)

23. Loro Luis, Pablo. INS Narcís Monturiol (Figueres)

24. Moreno Saló, Helena. INS de Vilafant

La lletra escollida per iniciar el sorteig de les exposicións orals ha estat la lletra [O].

 

Finalistes del PRIMER concurs d’oratòria juvenil de l’Alt Empordà 2015   

Olma Giró Clotet. Institut Ramon Muntaner (Figueres)
PRIMERA CLASSIFICADA
Marçal Garcia Boris. Institut Alexandre Deulofeu (Figueres)
SEGON CLASSIFICAT
Sara Escudero. Institut de la Jonquera (La Jonquera)
TERCERA CLASSIFICADA
Marina Ballart Aguiño. Institut Olivar Gran (Figueres)
ACCÈSSIT
Paula Caball Farreró. Institut de Castelló d’Empúries
ACCÈSSIT
Seminalistes                                                                                        
Àlex Poidenko. SINS Castelló d’Empúries

Descriptor: Em dic Alex Poidenko i sóc rus però vaig néixer a Figueres. Visc a Empuriabrava i la primària la vaig fer a Castelló d’Empúries. Tots els estudis de la ESO, però, els he fet a l’institut d’Empuriabrava. Quan acabi d’estudiar en aquest institut, faré un cicle mitjà de telecomunicacions perquè el que més m’agrada és la informàtica i el disseny gràfic. M’agradaria treballar de dissenyador de pàgines web o de qualsevol altra cosa relacionada amb el món de la informàtica. També m’agrada fer música amb l’ordinador i passar-la als meus amics i anar-la millorant dia a dia.

Tania Hirte. Institut El Pedró (l’Escala)
Descriptor:
Els meus interessos són peculiars, ja que em considero una persona polivalent. M’agrada el món de l’art, la música i la literatura. És un petit alliberament que em puc permetre i, veritablement, és quelcom tan personal que aconsegueix fer-me desconnectar del que m’envolta. També gaudeixo de la natura, de l’esport, d’estar amb els amics i la família.
Penso que la vida és un instant i procuro viure al moment sense preocupacions del passat i del futur. Sóc una persona impulsiva -a vegades massa- i que sap lluitar per allò que vol.
Nahuel Ramos Reisgies. Institut El Pedró (l’Escala)
Descriptor:No tengo nada especial que decir sobre mí. Al contrario que mucha gente, ni juego ni me gusta el fútbol, a pesar de que lo pueda admirar.
Intento tocar el piano, pero queda en un intento. Sólo sé tocar seis canciones y son las más básicas: “Para Elisa”, “Claro de Luna”, etc.
Me gusta hablar en voz alta, pero para que la gente me escuche tengo que decir cosas interesantes, así que me las paso pensando cosas interesantes. Incluso si es un tema muy tocado, suelo buscarle una conclusión que la gente no haya pensado y así sorprendrerla.
Isaac Expósito Martínez Institut Cap Nofeu (Roses)
Descriptor:Em considero una persona amb diferents inquietuds i interessos, tant en les ciències com en les lletres, lleugerament perfeccionista, que diàriament busca nous reptes i motivacions. Actualment estic cursant 4rt d’ ESO i tinc la intenció d’estudiar el Batxillerat científic perquè en el futur m’agradaria esdevenir científic i, si fos possible, deixar la meva empremta en aquest món. Entre les meves aficions es troba la lectura. Personalment, per passar una bona estona només em cal un llibre entre les mans i gaudir de l’abstracció i la reflexió que t’aporta un argument entretingut. També m’agrada sortir amb els amics i anar a córrer ja que, per un període de temps, abandono la societat, em sento lliure i m’endinso en els meus pensaments.
Pau Galán Gutiérrez. Institut de Llançà
Descriptor:
Em dic Pau Galán, tinc 16 anys i estudio 4t d’ESO a l’INS Llançà. Tinc pensat fer el Batxillerat tecnològic per tal de, més endavant, estudiar la carrera d’Enginyeria Informàtica. Les meves aficions són la música, la informàtica i la lectura.
Lenny Esteban Ávila Cubillos. Institut de Llançà
Descriptor:
Sóc l’Esteban i tinc 15 anys. He decidit fer el Batxillerat Humanístic en francès. Aspiro a anar a la UAB per treure’m una doble titulació:
Ciències polítiques i Dret. Vull estudiar aquestes carreres perquè de petit m’ha inculcat que tenir un ofici rellevant i un bon càrrec pot ajudar a millorar el món. Les meves aficions són el cinema, els videojocs, la lectura i la història.

Maria Catalàn Rabaneda. Institut de Vilafant
Descriptor:Em dic Maria i sóc una de les alumnes que representarà a l’Institut de Vilafant en aquest concurs d’oratòria.
Sóc una persona a la que sempre li ha agradat explicar anècdotes o històries, i crec que amb aquest concurs puc millorar. Les meves aficions són com les de qualsevol adolescent, escoltar música, quedar amb els amics, llegir, mirar pel·lícules o sèries… Però el que més m’agrada és passar temps amb el meu germà i la meva germana.
En el meu futur, m’agradaria dedicar-me al món de la medicina o de la biomedicina. Tant un món com l’altre, m’agraden molt.
 

Helena Moreno Saló. Institut de Vilafant
Descriptor:Em dic Helena i aquest any representaré l’INS Vilafant junt amb una altra companya.
Em considero una persona molt xerraire i sempre amb coses per explicar a l’altra gent. M’agrada escoltar música, passar temps amb els meus amics, escriure i sobretot llegir tot tipus d’històries o notícies que trobo
per Internet.
D’aquí a uns anys m’agradaria estudiar periodisme, ja que penso que els periodistes són molt importants perquè informen idonen a conèixer el que està passant arreu del món.
Marçal Garcia Boris. Institut Alexandre Deulofeu (Figueres)
Descriptor:Tinc molta afició per a la robòtica. He participat en diferents  competicions, com per exemple la First Lego League o la World Robot Olympiad. M’encanta anar de viatge i conèixer nous llocs i noves cultures. Jugo al tennis des de fa vuit anys, i espero seguir jugant-lo molts anys més. En un futur m’agradaria anar a estudiar una carrera a l’estranger, concretament als Estats Units.
Mireia Brugués Potrony. Institut Alexandre Deulofeu (Figueres)
Descriptor:Tinc afició per les ciències i tecnologies, i la meva trajectòria professional també va encaminada en aquests dos àmbits. He participat dos cops al concurs de la Frist Lego League i un cop a la World Robot Olympiad amb altres companys de l’institut. Practico un esport que és el volei i espero que al llarg de la meva vida hi pugui continuar jugant. En un futur m’agradaria estudiar una carrera de l’àmbit de les ciències o
les tecnologies, viatjar i aconseguir participar en projectes innovadors, experiències educatives, guanyar beques, i, sobretot, vull créixer com a persona.
Pablo Loro Luis. Institut Narcís Monturiol (Figueres)
Descriptor:
Sóc un estudiant de notes molt elevades (notables-excel.lents) que té una gran afició al món de la ciència- ficció (Star Wars). També m’atrau el món dels motors (cotxes de carreres/F1).
Tinc molt d’Interès en poder cursar un batxillerat científic centrat en la física i les matemàtiques, amb possibilitats de biologia i química moleculars.
Sara Calsina. Institut Narcís Monturiol (Figueres)
Descriptor:Estic cursant quart d’ESO a l’INS Narcís Monturiol de Figueres. Durant els quatre anys en els que he estat al centre, he participat en diverses activitats: concursos d’anglès, de lectura i de redacció i projecte de “regals de lectura” a les escoles de primària.
Mireia Colomer Breton. Institut Castelló d’Empúries
Descriptor:Nascuda a Figueres on vaig cursar primària. Més tard vaig continuar estudiant secundària a l’INS Castelló d’Empúries.
Estudio música des dels 6 anys a l’Escola La Flauta Màgica on actualment curso 5è de Grau Mitjà. M’encanta fer esport i faig atletisme a Ventalló.
El meu objectiu acadèmic és fer el Batxillerat Científic i arribar a ser metge.
Paula Caball Farreró. Institut de Castelló d’Empúries
Descriptor:Vaig estudiar primària al CEIP Ruiz Amado de Castelló d’Empúries.
A la mateixa població estic estudiant 4t d’ESO a l’INS Castelló d’Empúries.
Des dels 11 anys que jugo a bàsquet als Esplais, un equip del meu poble. M’agrada la música i per això toco la guitarra.
Duae Dib. Institut Cendrassos (Figueres)
Descriptor:
Hola a tothom. Us parla la Duae Dib, un nom original, però que, certament, m’ha portat molts maldecaps perquè ningú sap pronunciar-lo a la primera. Tampoc els culpo. Bé. Fa divuit anys va néixer aquesta noieta que, encara que no destaqui per la intel·ligència, sí que ho fa pel seu caràcter reivindicatiu, i pel seu gran potencial (que no mostra massa sovint). Li encantaria ser dietista, si bé també està molt interessada pel món empresarial, així que està rumiant com combinar
ambdues facetes. No ho té massa clar. Seria bo que s’aclarís al més aviat possible, perquè l’any s’acaba i encara ignora quin batxillerat cursar.
Eva Arnall Moret. Institut Cendrassos (Figueres)
Descriptor:
Hola, em dic Eva Arnall, tinc setze anys i curso 4t d’eso a l’institut IES Cendrassos. Canto en una coral i toco la flauta travessera. M’agrada anar de viatge i aprendre idiomes. L’any que ve m’agradaria estudiar batxillerat científic i llavors treure bona nota a la selectivitat per accedir a la carrera de medecina. Em considero una persona sociable i amb capacitat d’adaptació.
Abel Rodríguez Reina. Institut Olivar Gran (Figueres)
Descriptor:
Em dic Abel. M’agrada estar informat del que passa en el món, llegir novel·les i escriure històries.
M’agrada mantenir debats o veure’ls, sobretot aquells en els quals es manté el respecte.
Marina Ballart Aguiño. Institut Olivar Gran (Figueres)
Descriptor:
Em dic Marina Ballart, tinc 16 anys i visc a Figueres. Algunes de les meves aficions són el tennis, la música i l’esquí. Vaig començar les classes de música quan anava a pàrvuls, el piano als 6 anys i  la guitarra als 9. La música m’encanta i penso continuar-la durant molts anys!
Faig competicions de tennis des de fa 8 anys i no m’ha passat pel cap deixar-lo: entrenant em relaxo; és el meu moment de tranquil·litat.

 

Mercè Camps i Ansón. Escolàpies (Figueres)
Descriptor:
Sóc la Mercè Camps i tinc 16 anys. Vaig néixer el 25 de febrer de 1999. Visc a Palau de Santa Eulàlia situat a les afores de Figueres.
Estudio a les Escolàpies de Figueres des dels 3 anys, estic cursant 4t d’ESO. D’entre moltes de les aficions que practico, destaco per davant de tot, la dansa. Des dels 3 anys que l’exerceixo, especialment la clàssica.
També m’agrada escoltar música, quedar amb els amics i amigues i viatjar.
Tinc una vida social molt activa en el meu poble. M’agrada tocar la gralla, participar en tots els actes possibles de les trobades de les colles
geganteres, organitzar festes populars, portar a terme diverses activitats pels joves i jubilats.
Anna Gironella Torrent. Institut Ramon Muntaner (Figueres)
Descriptor:
Em dic Anna Gironella Torrent i tinc 16 anys. Visc a Figueres, on tinc la sort de poder gaudir dels castells gràcies a la Colla Castellera de Figueres, la meva segona família des de fa cinc anys. Aprecio tot el món de la cultura catalana, i he format part de la Colla Gegantera de Figueres. Amb molt força de voluntat, els meus interessos em situen a les portes de la ciència, i veig el meu futur relacionat amb les Ciències de la Salut.
Olma Giró Clotet. Institut Ramon Muntaner (Figueres)
Descriptor:
El meu nom és Olma Giró Clotet, tinc 15 anys i sóc de Figueres. Actualment curso 4t d’ESO. Vaig estudiar Educació Infantil i Primària a l’escola Sant Pau. Des que tinc ús de raó, el meu somni ha estat arribar a ser corresponsal de guerra, per poder retratar i viure una realitat que molts ignoren; l’àmbit comunicatiu sempre ha estat el meu gran interès. Els idiomes són fonamentals en el meu dia a dia; a part de la meva llengua materna, el català, estudio i parlo el castellà, l’anglès i l’alemany. La meva gran passió és la música: toco el piano i la guitarra i és el desè any que canto en una coral. Puc dir que estimo la meva terra i tot el patrimoni cultural que ofereix: castellers, sardanes, mar i muntanya.
Kyra Casandra Pottí. Institut Illa de Rodes (Roses)
Descriptor:
Em dic Kyra, tinc 16 anys i estudio a l’institut Illa de Rodes, de Roses.
Podria descriure les meves aficions amb una paraula: curiositat. M’agrada saber i descobrir ja que prefereixo ser conscient del que m’envolta, tant si m’agrada com si no.
D’altra banda, la lectura és la meva gran companya en el meu temps lliure. Penso que llegir em permet aïllar-me temporalment de la realitat i, a més, aprendre grans lliçons i viure altres vides.
Finalment, m’agradaria dir que veig tots els moments de la vida com a experiències de les quals puc treure’n profit, i aquesta no en serà l’excepció.
Najat Hssaini. Institut Illa de Rodes (Roses)
Descriptor:
El meu nom és Najat, tinc quinze anys i estudio a l’institut Illa de Rodes, a Roses. L’afició que encapçala el rànquing dels meus gustos és la de llegir. Normalment em trobo en el context d’estar a casa, sense poc més a fer que agafar un llibre i començar a devorar paraules i emocions viscudes per altres.
També m’agrada escriure, sobretot escriure textos que em representin; sempre apel·lo a la creativitat perquè m’ajudi quan tinc un full en blanc al davant, esperant ser omplert. M’agrada deixar la meva petjada fins i tot a textos completament irrellevants. Pot sonar egocèntric, però és així.
Una altra activitat de què gaudeixo moltíssim és la d’escoltar música. En totes les situacions, diàriament, a cada instant. M’inspira i em dóna moltes forces per a enfrontar-me a tot tipus de vivències possibles.
Finalment cal que esmenti una afició molt recent: el cinema i el teatre. M’agrada veure’ls, sentir-los i també viure’ls.
Sara Escudero. Institut de la Jonquera (La Jonquera)
Descriptor:
Em dic Sara i tinc 15 anys. La meva trajectòria acadèmica ha estat, fins ara, força bona. Sempre he mostrat una actitud interessada i curiosa cap al coneixement. Sóc una noia que gaudeix molt parlant i conversant amb persones molt diferents a mi, i això no treu que sigui força tímida de bon principi. M’agrada escriure i llegir i tinc preferència per les coses antigues d’estil “vintage”: pel·lícules, roba, històries…
Sóc força tossuda i perseverant i sempre intento fer tot el que puc. En resum, una altra adolescent més.
És responsabilitat del professorat del centre la correcció dels textos de l’alumnat que es publiquen en aquesta plana.

Espais

Espai armengol: Acreditacions i semifinals

Centre Cívic: Punt de Trobada de Vilajuïga: Final i conferència

El Centre Cívic Punt de Trobada de Vilajuïga s’ubica en un edifici singular de nova creació. Es troba entre el Passeig Lluís Companys i la Nova Plaça 11 de Setembre, just darrera de l’edifici consistorial.

Aquest nou edifici està compartit per dues unitats diferenciades, per una banda la Nova Llar d’Infants, i per altra el Centre Cívic pròpiament dit.

A la planta baixa del Centre Cívic hi trobem la recepció, els serveis, la cafeteria i el Casal de la Gent Gran. A la planta pis el distribuïdor, els serveis, la biblioteca i la sala d’actes.