Pensa-ho, poc és molt

Diego Vazquez AlcaideTítol:          Pensa-ho, poc és molt.
Autor/a:     Diego Vazquez Alcaide
Tutor/a:      Paloma Belenguer Domènech
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biomedicina
Centre:       Ins Baix Camp
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Comprovar si l’exposició dels embrions del peix zebra en alcohol, fins i tot a concentracions baixes, provoca l’aparició de malformacions durant l’embriogènesi.
  2. Comprovar si la velocitat a la qual es produeixen les diferents fases es veuen alterades i si apareix mortalitat embrionària.
  3. Comprovar si el peix zebra és un model experimental fàcil de mantenir i de reproduir.
Hipòtesi:

Potser l’exposició en alcohol, fins i tot a concentracions baixes, dels embrions influeix a l’embriogènesi del peix zebra causant malformacions , retard i moralitat.

El procés:

Pel manteniment i reproducció del peix zebra s’han fet servir les tècniques recomanades d’estabulació i adaptació al medi per obtenir gran quantitat d’embrions. En aquest pas la dificultat ha estat en poder mantenir un control de les variables, per tal que aquestes no influeixin els resultats. Encara així vaig poder obtenir resultats.
Per exposar els embrions a diferents concentracions d’alcohol, s’han alternat períodes d’exposició amb períodes de no exposició; per intentar simular les condicions de desenvolupament embrionari humà sotmès a exposicions periòdiques d’alcohol.
Els embrions de peix zebra s’han introduït en una placa on hi havia diferents pous cadascun amb diferents concentracions d’alcohol: 0% (control), 0,2%, 0,5%, 1%. Es feien observacions periòdiques per comprovar en quina fase del desenvolupament embrionari (escissió, blàstula, gàstrula, segmentació, faringula i eclosió) es començaven a manifestar les malformacions produïdes per l’alcohol. Es pretenia també observar amb aquesta metodologia si l’exposició en alcohol tenia algun efecte sobre la mortalitat i velocitat del desenvolupament embrionari. La dificultat en aquest últim pas ha estat en poder realitzar un seguiment de tot el desenvolupament embrionari amb fotografies, per poder desprès afegir-les al treball i per poder anant observant si durant el desenvolupament s’anaven manifesten algun tipus d’alteració.

Conclusions:

L’exposició en alcohol, fins i tot a concentracions baixes, dels embrions provoca l’aparició de malformacions, de mortalitat i d’alteracions en la velocitat a la qual es produeixen les diferents fases embrionàries. Mentre més alta sigui la concentració d’exposició més alt el grau de malformacions, el percentatge d’embrions morts i el retard d’arribada de cada grup d’embrions a les diferents etapes embrionàries respecte al grup control.
També he pogut observar que el peix zebra en laboratoris és un model experimental fàcil de mantenir i de treballar, comparant-lo amb els altres models experimentals presents (rates, mosques…). A part tambés és un model molt eficaç, donades les seves propietats: gran compatibilitat genètica amb l’ésser humà, alt potencial reproductiu, fàcil manteniment, desenvolupament embrionari transparent i de curt període …
En canvi des de casa he pogut observar que és un model experimental difícil de mantenir i de treballar, donat que costa mantenir un control de variables.
He après molts fonaments teòrics sobre l’embriologia, el peix zebra i la síndrome alcohòlic fetal (SAF). També ha après a elaborar un disseny experimental a partir del plantejament de diferents hipòtesis. He après a treballar amb un model experimental i a realitzar diferents tècniques de laboratori complexes. I també he tingut l’oportunitat de treballar en un laboratori de recerca.

Bibliografia:
  • Balinsky. Introducción a la embriología. Omega
  • Monte Westerfield, Leonard I. Zon , H. William Detrich.. Essential Zebrafish Methods: Cell and Developmental Biology. Academic Press
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Estudi de l’efecte de l’alcohol en el desenvolupament embrionari del peix zebra.
Foto 2.- Fotografies de les etapes del desenvolupament embrionari del grup control.
Foto 3.- Fotografies dels embrions del grup control i del grup exposat a una concentració de 0,2%.
Foto 4.- Fotografies dels embrions del grup exposat a una concentració de 0,5% i del grup exposat a una concentració d’1%.