Amor romàntic i relacions de parella. Violència de gènere a l’adolescència

Alba TeruelTítol: Amor romàntic i relacions de parella. Violència de gènere a l’adolescència
Autora: Alba Teruel Castillo
Tutora: Maria Jesús Reverter
Modalitat: Ciències socials i humanitats
Àrea curricular: Filosofia
Centre: Ins Sant Pere i Sant Pau
Localitat: Tarragona

Avui dia tenim la concepció de que l’amor ens indueix patiment i desil·lusions. Això és causat per diversos factors, entre els quals estan les idees preconcebudes que rebem de la societat, la família, els mitjans de comunicació,… He delimitat l’àmbit d’estudi en una etapa que he considerat important: l’adolescència, ja que és durant aquest període quan construïm la nostra identitat. També perquè és una edat en què les persones són més vulnerables, a les primeres relacions de parella.

Objectius:

Conscienciar a la població sobre les relacions romàntiques i com estan fundamentades en la desigualtat.

Hipòtesi:

Dictaminar que l’amor romàntic afecta les relacions de parella en adolescents.

El procés: Investigació detallada de la socialització diferencial, l’amor com a concepte, l’amor romàntic, la coeducació, els mites de l’amor romàntic, els rols i estereotips, entrevista a la directora del SIE de Tarragona i enquestes als alumnes de tercer i quart d’ESO.

Conclusions:

No hi ha una causa única que expliqui la violència contra les dones, sinó que hi han múltiples causes, però que tenen un punt en comú: la desigualtat, els rols i estereotips que interioritzem des de la infantesa a l’ adolescència i es conserven, potser fins a l’ edat adulta, si no es reflexiona i actua sobre el tema.Els rols i els estereotips de gènere ens influeixen de manera negativa. El fet que hi hagin unes construccions socials i culturals que divideixen els atributs físics i psíquics i els atribueixen a homes o dones, no els/les permet adquirir una personalitat pròpia. La societat, el món que ens envolta ens diu d’alguna manera com hem de ser o comportar-nos segons el sexe i això pot arribar a causar situacions de confusió per als/les que se senten fora d’aquests cànons. El sexe no defineix el gènere. El problema és que moltes vegades actuem sense donar-nos compte o pensem que el que fem no té gaire importància però sí que la té. D’alguna manera també determinen la nostra evolució personal i ens perfilen com a persones creant una versió distorsionada de nosaltres mateixos/es.

Bibliografia:
  • Bosch, E. (2004-2007). Del mito del amor romántico a la violència contra las mujeres en pareja
  • Muñoz. M., González, P., Fernández, L. i Fernández, S. (2015) Violencia en el noviazgo. Ed. Ediciones Pirámide, Madrid
  • Petit Vilà, M. i Prat Tordera, M. (2011) Prevención de la violencia de género en la adolescencia, Ed. Icaria. Barcelona