Bioplàstics, un nou repte ecològic. T’uneixes al repte?

Ins Narcís Oller - Ariana NeyraTítol: Bioplàstics, un nou repte ecològic. T’uneixes al repte? 
Autora: Ariana Gabriela Neyra Pérez
Tutora: Paula Maria González Faubel
Modalitat: Ciències i tecnologia
Àrea curricular: Bioquímica
Centre: Ins Narcís Oller
Localitat: Valls

Objectius     

L’objectiu del meu treball va ser la comprovació i l’avaluació del grau de degradació dels diferents bioplàstics en condicions específiques de temperatura, pH i humitat. Aquesta avaluació s’ha fet de forma qualitativa i quantitativa depenen de les fases de l’experiment.

L’altre objectiu va ser la introducció a tècniques d’eines estadístiques en l’ús de dissenys experimentals, amb la finalitat d’adquirir destreses en la investigació experimental, en processament de dades i en la interpretació de resultats.

Hipòtesis

Per cada una de les fases del meu experiment, es van plantejar diferents hipòtesis. Respecte a la primera fase, a major temperatura, major biodegradació dels bioplàstics, en canvi, a la segona fase,  es va suposar que en un medi de pH es veuria més biodegradació en un pH àcid i bàsic que en un neutre. I amb les condicions d’humitat, a major grau d’humitat, més velocitat de biodegradació.

El procés

Durant el treball, he fet un estudi detallat de l’impacte ambiental i econòmic del plàstic convencional en l’actualitat, les característiques i la classificació d’aquesta nova alternativa: els bioplàstics, el cicle final de vida i les normatives europees a les quals estan sotmesos. En primer lloc, es va realitzar una enquesta a un grup de persones entre 12-72 anys. Aquesta enquesta tenia com a objectiu conèixer si la població està prou conscienciada sobre les noves alternatives per a la protecció del medi ambient i si tenien coneixements sobre els problemes que es troben en l’actualitat. Aquesta enquesta contenia vuit preguntes, on les respostes tenien interval d’1 al 5, on cada nombre tenia un valor determinat: 1. No gaire, no estic gens d’acord/2./3.Indiferent, no ho considero important/4./5. Molta, molt d’acord.

imagen3
Resultats de l’enquesta amb la pregunta: “Creus que es necessita més difusió dels envasos biodegradables?”

Per la part experimental, he efectuat un estudi de biodegradació d’una sèrie de mostres tant de bioplàstics com de plàstics convencionals, per tal de veure la seva interacció en els diferents medis de pH, humitat i temperatura. Per tal de dur a terme l’experimentació més precisa, es va dividir en dues fases. La primera fase va durar uns 45 dies. Aquesta fase consistia a visualitzar la interacció de bioplàstics a temperatura baixa, ambient i elevada. Amb aquesta fase es pretenia comprovar la interacció dels bioplàstics amb substrat de terra compostable i si la temperatura era una variable controlable. D’altra banda, la segona fase va durar aproximadament uns 180 dies. En aquesta segona fase es pretenia fer un estudi quantitatiu i qualitatiu de mostres de bioplàstics i plàstics convencionals, sotmesos a diferents variacions de pH i a diferents graus d’humitat.

Respecte variacions de pH, es va fer un estudi qualitatiu, és a dir, es van visualitzar els canvis de les mostres inserides a pH àcid, bàsic i neutre durant tot el període de l’experiment. En canvi, es va efectuar un estudi quantitatiu en diferents variacions d’humitat. Per tal de fer l’estudi quantitatiu, es va mesurar la quantitat de pes perdut per les mostres. En aquest estudi, es va utilitzar com a plantilla el disseny experimental, el qual consisteix en una tècnica estadística on es distribueixen una sèrie de proves en una forma geomètrica regular. En aquest cas, s’ha utilitzat el disseny hexagonal, el qual ens determinava les mostres i el període de revisió.

imagen2
Gràfic en 3D dels resultats obtinguts en diferents graus d’humitat.
Conclusió

Com a conclusió del treball, s’ha pogut conèixer la poca consciència ambiental de la població davant dels problemes ambientals en l’actualitat i els pocs coneixements de noves alternatives per a la protecció del medi ambient, com són els bioplàstics. A més s’ha pogut comprovar la biodegradació dels bioplàstics. S’ha conclòs que la temperatura és un variable difícil de controlar i que es necessita un equipament adequat. A més, per la part del pH s’ha obtingut més biodegradació en un medi aquós àcid i bàsic que en un pH neutre. Per la banda d’humitat, s’hi ha degradat més en un interval de 30-45% d’humitat. D’altra banda, també s’ha demostrat la importància que té el disseny experimental, ja que dóna una explicació quantitativa a l’experiment a partir de l’aplicació d’una fórmula matemàtica.

Bibliografia