Vídeos de matemàtiquesVídeos per fer matemàtiques, seleccionats pel CESIRE


Nivell: Internivells
Format: Materials
Àrea de coneixement: Matemàtic

Ball de funcions

Probablement coneixeu els “balls de funcions“. En aquest vídeo us proposem una coreografia per ballar a l’aula (o al pati, al gimnàs, a la discoteca…). També us podeu descarregar una presentació en pdf per entrenar les diferents posicions abans de començar la dança.


Simetries i translacions al “Good morning” de “Cantant sota la pluja”

Aquest vídeo es va editar per l’acte de lliurament dels premis del vídeoMAT 2017. En ell podem veure el conegut número músical Good morning de la pel·lícula de 1952 Cantant sota la pluja amb Gene Kelly, Donald O’Connor i Debbie Reynolds com a protagonistes. Hi podem veure com s’utilitzen dinàmicament simetries i translacions.


Un Keaton matemàtic

Un vídeo editat per a l’acte de lliurament del vídeoMAT 2015. Un petit joc de comptar, descomptar, girar, “calcular” amb exactitud… a partir de retalls de pel·lícules de Buster Keaton.


Fred Astaire i les matemàtiques

Aquest vídeo es va editar per l’acte de lliurament de premis del vídeoMAT 2015. En ell podem veure com les simetries, les translacions, el girs i les homotècies van ser utilitzades per Fred Astaire en les seves coreografies.


Fem un anamorfisme

Vídeo en el que es mostra com dibuixar un anamorfisme d’un hiperboloide d’una fulla.

Proposta a l’ARC sobre com dibuixar anamorfismes


Nombres triangulars

Suma de 8 nombres triangulars

Suma de nombres triangulars consecutius


Contes matemàtics

 • Una mà de contes amb contingut matemàtic

Durant el novembre del 2009 el programa Una mà de contes del Canal Super 3, va emetre cinc contes amb contingut matemàtic. Aquests contes es van produir en col·laboració amb l’equip del creamat i amb una llicència d’estudis del Departament d’Educació portada a terme per Carme Aymerich, autora també de les propostes didàctiques. Els contes s’adrecen a un ventall molt ampli d’edats i fan referència a una gran diversitat de temes.

La fàbrica de rellotges
Entorn a la divisibilitat
Proposta didàctica

La caravana de la Júlia
Entorn a la idea d’infinit
Proposta didàctica

El petit Inuit
Sobre la relativitat de la mesura
Proposta didàctica

El rei i el savi
Entorn al creixement exponencial
Proposta didàctica

En aquesta sèrie podem trobar altres contes amb relació a les matemàtiques, de forma més directa o més indirecta. Al blog del programa, amés de les fitxes de treball sobre els cinc contes anteriors  Carme Aymerich ha elaborat una interessant classificació dels contes del programa aplicant criteris que contemplen aspectes matemàtics, cadascú amb la seva proposta de treball. La classificació s’organitza a partir dels següents criteris:

 • Reconeixement i comprensió de les magnituds mesurables
 • Fer-se preguntes, resoldre problemes i comprovar solucions
 • Comprendre i analitzar canvis
 • Usar diferents models per comparar i ordenar quantitats, fets i seqüències
 • Comprendre les relacions quantitatives i qualitatives
 • Localització, visualització i descripció de recorreguts i relacions espacials

Blog amb les fitxes de treball

També poden trobar contes relacionats amb la numeració (Quin númeroEls números)  o amb la geometria. Si treballem a l’aula el tangram xinès per càlcul d’àrees, fraccions pot ser un bon complement plantejar altres activitats a partir d’aquests contes: El somni de la papallonaEl tresor de KeikenEl dibuix del rei, Si no hi ha feina no hi ha menjar i El terrissaire enamorat. (Enllaç als contes amb Tangram)


Vídeos de Cristóbal Vila

 • Nature by numbers

Bellíssim on es visualitzen les relacions entre els nombres de Fibonacci i la Proporció Àuria i elements de la natura com la closca del nautilus o les espirals dels girasols.

Web d’Eterea, la productora de Cristóbal Vila

 • Inspirations

Sobre aquest nou curt l’autor ens diu: “vaig tornar a mirar cap a aquesta enorme i inesgotable font d’inspiració que és Escher i vaig tractar d’imaginar com podria ser el seu lloc de treball, de quines coses es envoltaria un artista com ell, tan profundament interessat per la ciència en general i les matemàtiques en particular.”

Web amb els comentaris sobre els objectes matemàtics que apareixen al curt.

 • Ars Qubica

Amb guió de Fernando Corbalán i Luis Rández. Amb el seu gran sentit visual ens mostra la base matemàtica de la generació de mosaics a partir de figures obtingudes de les seccions del cub.

 • Infinite patterns

Un vídeo que connecta geometria, natura i arquitectura.


Danses geomètriques de René Jodoin

El quebequès René Jodoin (1920-2015) va ser productor i director de curts d’animació. Alguns dels seus curts ens mostren figures geomètriques que es divideixen, es recomponen, giren… fent petites danses d’una gran bellesa geomètrica. Aquestes danses, despullades de les figures humanes, ens fan veure de forma molt clara la geometria de la dansa. En aquesta selecció us presentem quatre curts. El darrer d’ells, més que amb la dansa, juga amb efectes hipnòtics.

Notes sur un triangle (1966)

Sphères (1969)

Danse carrée (1961)

Rectangle et rectangles (1984)


Derivando

Sèrie de vídeos  de divulgació matemàtica d’Eduardo Sáenz de Cabezón. Cada vídeo té una durada d’entre quatre i set minuts. Poden ser útils a educació secundària.

Enllaç al canal de Youtube


El bosc dels Coms

El Bosc dels Coms és un recurs educatiu per a l’escola i la família format per un conjunt de vídeos presentats pels Coms, uns personatges del bosc que ens ensenyaran els continguts escolars de matemàtiques d’educació primària. Es publica mitjançant un canal de Youtube i es continuen afegint vídeos periòdicament.

Presentació dels blocs

Seguint l’estructura del currículum s’organitza en 5 grans blocs: numeració i càlcul, relacions i canvis, mesures, estadística i atzar i espai i forma. Cada bloc disposarà d’un conjunt d’apartats. En aquests moments disposa de vídeos per als següents apartats en format de llistes de reproducció de Youtube:


Universo matemático – Más por menos

Dues sèries de vídeos produïts per Rtve i conduïts per Antonio Pérez Sanz. Episodis d’aproximadament mitja hora sobre diferents temàtiques.


Materials manipulables

Col·lecció de 26 vídeos de durada curta on Anton Aubanell mostra l’utilització de diferents materials manipulables a l’aula de secundària.


Numberphile

Àmplia col·leció de vídeos on, segons els autors, es presenten “temes van des del sublim al ridícul … des dels descobriments històrics fins als últims avenços.”. En deu o quinze minuts especialistes en matemàtiques en expliquen de forma amena diferents problemes.

Web de Numberphile
Canal de Youtube


 Altres vídeos

Podeu trobar molts altres vídeos al web històric del CESIRE-CREAMAT i a la col·lecció permanent del vídeoMAT.


Quant tardarien en ocupar totes les posicions possibles 13 persones en una fila?
IES Pere Fontdevila – Gironella

Data d'incorporació: 15/07/2021