MIRADA LÀCTICA – ESO

Nivell
ESO
Objectius
  • Viure el món rural participant activament de la pràctica.
  • Aprofundir el coneixement d’un producte de proximitat: la llet.
  • Descobrir la importància dels microorganismes per l’elaboració dels productes derivats de la llet.
  • Experimentar diferents fenòmens químics i físics per l’elaboració dels productes derivats de la llet.
  • Descobrir i experimentar des d’un punt de vista científic.
  • Facilitar vivències que ens despertin el pensament crític sobre  l’origen dels aliments.
  • Complir amb el producte final acordat.
Descripció
DIA 1: ruta per l’entorn, quina és la base de l’alimentació de les vaques. Procés de munyida.

DIA 2: Què són els microorganises i quins intervenen en el procés de transformació de la llet. Pasteurització i elaboració de iogurts i mató. El pH, mostres i anàlisi. El procés de desnatat, comparativa entre llet fresca i UHT. Elaboració de la mantega.

DIA 3: anàlisi organolèptic dels iogurts elaborats i de compra. Conclusions i tancament. Espai d’intercanvi de mirades: transferència entre iguals.

Observacions
Es recomanable haver introduït aquesta temàtica a l’aula, haver pactat el producte final prèviament i tenir clars els grups de treball per a realització d’aquest. És important que les mirades s’escullin en funció dels interessos de l’alumnat.
Material
  • Davantal
  • Goma de cabell
  • Material TIC necessari per al producte final
Estacionalitat
Tot l’any.