Primavera

Camps i entorns d’aprenentatge 24-25

Consulteu l’oferta educativa del CdA i EdA abans d’emplenar el formulari. Hi trobareu la relació de continguts que ofereix el CdA / EdA, els nivells educatius preferents, les places d’allotjament i altres especificitats. També podeu conèixer l’oferta educativa en el web Camps i Entorns d’Aprenentatge.

Calendari:

  • Sol·licituds d’inscripció en període ordinaridel 2 de maig al 31 de maig de 2024
  • Sol·licituds d’inscripció en període extraordinaride l’1 de juny de 2024 a l’1 de juny de 2025
  • Assignació de les sol·licituds: de l’1 al 25 de juny de 2024
  • Acceptació de l’assignació per part del centredel 26 de juny de 2024 a l’11 de juliol de 2025
  • Inscripció: el centre educatiu quedarà inscrit, només, si s’ha fet un bon moment 1 en acord entre el centre educatiu i el CdA/EdA i si accepta l’assignació.
Et busquem a tu

Els itineraris formatius per dedicar-se professionalment a la ciberseguretat són diversos i tenen múltiples camins, des de cicles formatius d’FP fins a graus universitaris, a més de màsters i cursos no reglats. A Catalunya hi ha 37 centres que ofereixen estudis de Formació Professional de grau superior o d’especialització relacionats amb la ciberseguretat. El curs 2024-2025, l’Escola de Noves Tecnologies-Universitat de Barcelona (ENTI-UB) posa en marxa el nou grau de Ciberseguretat, el primer a tot Catalunya. A més, a les facultats catalanes hi ha una oferta d’11 màsters i postgraus per tal d’especialitzar-se en ciberseguretat.

Des del gencat podreu accedir a la informació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Més informació.

Inspira el canvi treballant els ODS aquest 3r trimestre

Nextus està compromès amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). És per això que hem habilitat un nou espai amb recursos i propostes audiovisuals per implementar a les teves classes.

Descobreix els 17 ODS

Veure propostes de continguts per a aquest trimestre

Simposi sobre Pensament Crític i Creatiu a les Aules

L’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona organitza un simposi sobre pensament crític a l’educació adreçat a docents d’educació infantil, primària, secundària i cicles formatius. El Simposi tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre de 2024, al Campus de Bellaterra de la UAB. 

Més informació i inscripcions

Jornada pedagògica Còmic Barcelona

Enguany es celebra la XVII Jornada pedagògica del Còmic Barcelona que té el còmic com a referència i l’objectiu de potenciar la lectura d’aquest gènere a les aules, explorar les possibilitats que té com a recurs didàctic, descobrir estratègies de treball i conèixer les novetats editorials del món del còmic.

Està adreçada al professorat d’educació infantil, primària i secundària i als responsables de biblioteca de centres educatius. Es celebrarà el dia 3 de maig de 15.00 a 20.00h a la Fira de Montjuïc. Programa de la Jornada

Enllaç inscripció Consulta sobre l’admissió a la jornada: a partir del 29 d’abril

Nova pàgina web del GrupIREF 

A la nova pàgina web, on trobareu actualitzada tota la informació sobre el projecte Filosofia 3/18.

Podeu contactar amb ells a través del Telèfon i Whatsapp 644 495 862 i a grupiref@grupiref.org

Cursos d’estiu a la UAB

Ja està publicada l’oferta i la matrícula de cursos d’estiu adreçats a estudiants de secundària de 3r i de 4t d’ESO, de Batxillerat i de Cicles Formatius, amb l’objectiu d’apropar l’alumnat al món universitari d’una manera amena i atractiva, i ajudar-los en la seva orientació acadèmica.

Podeu ampliar informació i realitzar la inscripció a través del web.

Convocatòria 2024 STEAMcat

El programa d’innovació educativa STEAMcat incentiva la generació de projectes de centre que suposin un canvi metodològic cap a l’aprenentatge transversal amb interacció amb l’entorn potenciant les àrees STEAM. Els destinataris del programa d’innovació educativa STEAMcat són els centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments d’infantil, primària i ESO. Termini de presentació de sol·licituds fins al 22 de maig de 2024.

Inscripcions FÒRUMS EEVV 2024

El dimarts 7 de maig es duran a terme fòrums de primària i secundària a cada territori. Al Baix Llobregat es faran al Teatre el Progrés de Martorell de 9.30h a 15.30h. 

Aquest any la temàtica que treballarem als fòrums serà la Salut Planetària. Podeu assistir 2 docents i 6 alumnes per centre. Durant la jornada es faran diverses activitats i tallers i després la fira de projectes en la que cada centre exposa i comparteix una acció o projecte d’EV.

Per participar heu d’omplir aquest formulari d’inscripció 

XVI Jornada de Programació i Robòtica Educatives 2024

La jornada, dedicada a l’intercanvi d’experiències de programació i robòtica educatives, es farà el dissabte 25 de maig al Citilab de Cornellà de 9h a 17h. L’edició d’enguany girarà entorn dels equipaments de les dotacions de robòtica que estan rebent els centres. Està destinada a tota mena de públic que tingui interès a conèixer aquestes tecnologies i com introduir-les a l’aula. Més informació

Les places són limitades, fes la tria de dos tallers al matí, una activitat a la tarda i reserva omplint el formulari.

Concurs de relats intergeneracionals

El grup de recerca CELCA i GESEC de la Universitat de Lleida, dins el projecte de recerca PRO-SUEDAD, us convida a participar en la primera edició del concurs de relats intergeneracionals. Els relats han de tenir un mínim de dos autors de diferent edat i centrar-se en la temàtica de les relacions intergeneracionals i la qualitat de vida. Els relats es poden lliurar fins al 30 d’octubre de 2024.

Més informació

Dia Mundial de la Poesia

La Unesco va declarar el dia 21 de març. Per celebrar-ho, la ILC —amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades— celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d’un poema que es tradueix a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial.

Aquí trobareu tota la informació.

XI Jocs Florals Escolars de Catalunya

El Departament d’Educació convoca els XI Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de promoure l¡ escriptura tant en prosa com en poesia en infants i joves de sis a divuit anys.

El propòsit és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’ àmbit digital i l’àmbit artístic. En aquesta categoria s’han d’abordar noves tècniques narratives com el guió, la llengua oral, la banda sonora i la dimensió visual i plàstica.

Docs&Teens 2024

Mostra de documentals que estimula el pensament crític i promou el diàleg constructiu entre els més joves organitzat dins del Festival DOCSBARCELONA 2024 i enguany co-organitzat amb la plataforma educativa NEXTUS.

Porta als teus estudiants al cinema dins la secció d’ESO i Batxillerat del Festival DocsBarcelona. Enguany, les 4 pel·lícules que et proposem ens faran reflexionar sobre la intel·ligència artificial, cultura de l’esforç en l’esport, sostenibilitat i reciclatge, i immigració.

Dates: del 6 al 10 de maig
Sessions: 9:45 h i 11:45 h
Lloc: Auditori, CCCB (C/Carrer de Montalegre, 5

Més informació     Inscripcions

Programa educatiu ArquiEscola

Per la promoció de l’arquitectura en edat escolar. Fruit d’aquest treball neix l’ArquiEscola, un projecte curricular i transversal que es basa en les noves estratègies pedagògiques d’ensenyament significatiu i de treball per projectes. Adreçat als centres educatius de primària i secundària amb la voluntat d’afavorir la construcció participada dels entorns urbans dels més joves, estimular el seu criteri per decidir sobre els espais que habitem i crear consciència sobre la influència de l’arquitectura en la nostra salut, entre d’altres.

Aquí trobareu tota la informació

Accés, consum i impacte que té la pornografia entre els nostres adolescents

L’IDP organitza aquest taller semi-presencial amb en Lluis Ballester, Doctor en Sociologia, doctor en Filosofia i Graduat en Treball social i Professor titular de Mètodes d’investigació en Educació de la Facultat d’Educació de la UIB.

La primera sessió serà presencial el 4 d’abril al Campus Mundet. IDP_ICE UB, la resta de sessions (dues) ser en línia síncrona via Zoom. Es certifiquen 15 hores.

Aquí teniu l’enllaç al programa on trobareu info d’inscripció

https://www.ub.edu/idp/web/ca/cursos/ips/accesp

Magma (MÀgia i MAtemàtiques)

Aquest any la jornada pretén explorar les possibilitats que ofereix la màgia en el món de l’educació matemàtica i la seva divulgació. Hi trobareu conferències plenàries, diversos espectacles de màgia matemàticatallers simultanis i una taula rodona.

Data: 27 d’Abril, de 9 a 19 h.
Lloc: CESIRE. Avda Drassanes, 10. 08001 Barcelona
Organitza: CREAMAT i FEEMCAT
Inscripcions. A partir del dia 22 de Març

Reserveu la vostra plaça al MAGMA apuntant-vos a través del formulari. Més informació a magma.feemcat.org

Conferència “Propostes de llindar baix i sostre alt per nodrir els joves matemàtics”

Des de l’equip del CREAMAT i la Subdirecció General d’Ordenació Curricular us convidem a assistir i participar a la conferència a càrrec d’en Charlie Gilderdale de NRICH.

Nota: La conferència-taller es farà en castellà. Gaudirem aprenent matemàtiques a l’hora que resolem problemes. NRICH ofereix recursos relacionats amb el currículum per a estudiants de 3 a 18 anys, dissenyats per alimentar aprenents de matemàtiques escolars curiosos, enginyosos i segurs.

Premis Bibliotech

La Fundació Bofill presenta els Premis Bibliotech pensats per visibilitzar les pràctiques que es fan a les biblioteques escolars dels centres educatius de Catalunya. Aquests premis volen reivindicar la importància de la BE com a epicentre de transformació social, cultural i educativa dels centres educatius.

Els premis s’ estructuraran al voltant de les oportunitats d’aprenentatge que una biblioteca escolar pot proporcionar al seu alumnat a partir de 5 categories: qualitat, equitat, comunitat, creativitat i actualitat. S’atorgaran 5 premis, un per cada categoria.

L’acte de lliurament organitzat per la Fundació Bofill se celebrarà el 7 de maig de 2024 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Barcelona.

Informació del Premis Bibliotech.

XVI Jornada de Programació i Robòtica Educatives #JPRE24

Un esdeveniment orientat a difondre les tecnologies emergents vinculades al desenvolupament de les competències digitals de l’alumnat d’infantil, primària i secundària, amb un especial enfocament en el pensament computacional, la programació i la robòtica. La jornada inclourà tallers pràctics, activitats gamificades, ponències i una fira central d’exposició que reunirà empreses i experts destacats del sector. La jornada se celebrarà el dissabte 25 de maig del 2024 al Citilab de Cornellà de Llobregatde 9.00 h a 17.00 hores.

Fes una proposta de tallers, ponències o activitats gamificades
(disponible fins al 04/04/24)

Nanoinventum

Un projecte que té com a principal objectiu incorporar la ciència i la nanotecnologia en l’ensenyament primari. Mitjançant la creació d’un curs dissenyat específicament per a les escoles, s’aconsegueix que l’alumnat es familiaritzi amb el llenguatge científic i cultivi la seva passió per la nanotecnologia.

Més informació a la seva web

 

Edu365 Especial 8 de març 

Recursos per a infantil, primària, ESO, Batxillerat, FP i molt més.

“INTERNATIONAL WOMEN’S DAY 2024”

Activitats i recomanacions a la Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona

14 DONES QUE HAN FET HISTÒRIA

NASA WOMEN IN SPACE

FIRST WOMAN

FABRICANDO MUJERES

MUJER Y CIENCIA

CREADORAS DE LA HISTORIA DE LA MÚSICA

Dia de la dona i la ciència i 8m

Amb motiu del dia de la dona a la ciència, que va ser l’11 de febrer i el dia de la dona treballadora que és aquest divendres 8 de març us deixem un banc de recursos per treballar dones científiques i els seus descobriments. Fundesplai us presenta 25 científiques i els estudis.

De cadascuna d’elles us proposem diverses activitats i experiments perquè pugueu fer amb els alumnes a l’aula.

15 Activitats pel dia de la dona a la ciència (Part 1)

10 Activitats més (Part 2)

Novetats bibliogràfiques 8M

Per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones, us convidem a visitar l’exposició permanent del Racó Violeta a la Biblioteca dels serveis centrals.

Aquí podeu veure les darreres novetats incorporades al Racó violeta.

Podeu agafar-les en préstec

Reimagina’t vídeos lliures de sexisme

Reimagina‘t és una iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació que impulsa la creació i la difusió de vídeos lliures d’estereotips sexistes realitzats per joves i dirigits al públic jove.Es va crear l’any 2009 amb l’objectiu d’impulsar la creació participativa de vídeos amb una mirada positiva cap a la diversitat de gènere i afectivo-sexual, així com de promoure la formació de públics amb un visió activa i crítica dels mitjans de comunicació.

Saló de l’ensenyament

Del 13 al 17 de març al Recinte Montjuïc-Barcelona

Dates i horaris

Dimecres 13 fins divendres 15 de 9h a 19h, dissabte 16 de 9h a 20h, diumenge 17 de 9h a 14,30h

A la seva web trobareu tota la informació
XIX Premi Recerca per a la Pau

La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut de Desenvolupament Professional (IDP-ICE), convoca la dinovena edició del Premi de Recerca per a la Pau, a què es poden presentar treballs de recerca de batxillerat que hagin fet estudiants matriculats als centres educatius catalans durant el curs 2023-2024 i que tractin alguna qüestió relacionada amb la cultura de pau.

Convocatòria oberta fins al 22 de març de 2024

Consulteu les BASES 

XVI Jornada de Programació i Robòtica Educatives #JPRE24

Un esdeveniment orientat a difondre les tecnologies emergents vinculades al desenvolupament de les competències digitals de l’alumnat d’infantil, primària i secundària, amb un especial enfocament en el pensament computacional, la programació i la robòtica. Enguany se celebra la XVI edició, que girarà entorn de les dotacions de robòtica que estan rebent els centres.

La jornada se celebrarà el dissabte 25 de maig del 2024 al Citilab de Cornellà de Llobregatde 9.00 h a 17.00 hores.

L’agenda d’aquesta jornada inclourà tallers pràctics, activitats gamificades, ponències i una fira central d’exposició que reunirà empreses i experts destacats del sector.

Fes una proposta de tallers, ponències o activitats gamificades
(disponible fins al 04/04/24)

VII Jornada Aprendre a llegir i a escriure a l’educació infantil i a primària

Els mestres dels equips de l’ICE Aprendre a llegir i a escriure i La llengua a l’escola organitzen aquesta jornada dedicada en aquesta ocasió a l’aprenentatge de la lectura.

Es durà a terme el 16 de març al campus de la UAB. 

 El programa de la Jornada inclou els espais següents:

  • una conversa de l’especialista en lectura Isabel Solé amb mestres en actiu
  • un espai per a comunicacions d’experiències d’aula
  • un bloc de tallers pràctics per reflexionar i construir coneixement al voltant de la lectura.
  • un tancament de la jornada amb la narradora i actriu Sherezade Berdají.

Més informació i matrícula en aquest enllaç

IV Trobada Col·la-Clic

Adreçada a docents que utilitzen la tecnologia digital, especialment aquella basada en el núvol, per a la gestió escolar i les seves pràctiques d’aula. Amb l’objectiu de facilitar un espai de col·laboració i intercanvi d’experiències entre professionals de l’educació: docents, equips directius, coordinadors digitals, representants d’empreses del sector, i a tota persona interessada en l’ús de la tecnologia digital per millorar els processos d’ensenyament-aprenentatge.

Dissabte 6 d’abril de 2024 de 9 a 18h. Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona

Programa de la trobada. Consulteu el detall dels 20 tallers

Reserveu la vostra plaça 

 

Fira del Coneixement 2024

Adreçada a: Estudiants de 4t d’ESO, Batxillerat i CFGS

17 i 18 d’abril (de 9:30 h a 17:00h) al Pavelló de Suècia de Berga

INSCRIPCIONS: AQUÍ Data límit d’inscripció: 9 d’abril de 2024

Més informació a https://projectes.xtec.cat/steamcat/ods/fira-del-coneixement-2024/

MOU-TE BÉ! PLAY & LEARN

El joc interactiu del RACC perquè els teus alumnes aprenguin seguretat viària i civisme de forma lúdica.  El joc educatiu reprodueix una població on es poden trobar 12 jocs per tal que els alumnes aprenguin a moure’s i actuar seguint les bases d’una mobilitat cívica, sostenible i segura.

Podeu enregistrar-vos a www.raccmoutb.cat per accedir a la guia didàctica i als continguts i recursos del joc.

També podeu contactar per informar-vos sobre els tallers a les escoles.

XXXI Jornada de Reflexió del Consell d’Educació de Catalunya

Centrada en el debat sobre l’abandonament educatiu prematur.

Dissabte, 2 de març de 2024 de 9.30 a 17.30 hores. Espai Bital, C. de José Augustín Goytisolo, 22-28. L’Hospitalet de Llobregat

Edició presencial i online

Inscripció per a participar presencialment: formulari

Reptes ESERO 

El futur de la humanitat és probablement a l’espai, i el nostre alumnat és qui ens portarà a Mart. L’Agència Espacial Europea, a través del seu programa educatiu Esero, llança cada any un total de 5 desafiaments a l’alumnat de primària i secundària sota la tutela dels seus mestres i professors. També podeu participar amb el vostre alumnat a altres projectes com MOON CAMP, MISSION X o ASTRO PI

A la pàgina STEAMcat trobareu més informació 

I concurs d’escriptura crítica “Teresa Barba”

Amb la voluntat de difondre el pensament i l’obra d’Antoni Tàpies i amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l’artista, la Fundació Antoni Tàpies convoca un concurs de crítica d’art adreçat a estudiants des de cicle superior de primària fins a batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Els objectius són potenciar el pensament crític de l’alumnat a partir del diàleg amb l’obra d’Antoni Tàpies.

Consulteu aquí les Bases 

Data límit de presentació 12 de maig de 2024

Premis Desfake contra la desinformació

El concurs té com a objectiu premiar la feina dels docents i alumnes que treballen contra la desinformació. Només cal:

  • Estar registrat a la plataforma desfake.cat (el registre és gratuït)

  • Presentar la feina d’AMI realitzada a l’aula sota la categoria corresponent als premis als quals s’opta. Us podeu presentar com a grup-classe, en petits grups si sou alumnes de segon cicle d’ESO i Batxillerat, o individualment si sou docents. I hi ha en joc premis tan sucosos com un shoulderpod per al vostre centre o una subscripció a Desfake per al curs vinent.

Del 15 de gener al 8 d’abril: Presentació de candidatura mitjançant aquest formulari. Consulteu les bases de participació.

Dia de la Dona científica

L’11 de febrer es va celebrar el Dia de la Dona Científica. Es tracta d’una oportunitat idònia per a honrar i donar visibilitat a les dones que han desafiat tota mena de barreres ideològiques i que han contribuït de manera excepcional al món de la ciència.

A la plataforma Nextus trobareu recursos audiovisuals per a primària, secundària i batxillerat.

Decolonitzar el món i la vida

La comissió de l’Agenda Llatinoamericana Mundial ofereix als centres educatius de Catalunya una eina pedagògica que té més de 30 anys de vida; una eina de conscienciació social per a les comunitats educatives dels centres (alumnat, professorat, famílies…). Aquí trobareu els materials i tota la informació. 

Oberta la inscripció al Concurs Escolar de Vídeos Científics en català X(p)rimenta 2024

Organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Adreçat a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i enregistrar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual.

Per participar, llegiu-ne les Bases X(p)rimenta 2024 ,on trobareu els detalls. El termini clou el dia 15 d’abril de 2024. Podeu consultar els premis aquí.

Jornada de mSchools al MWC 2024

Et convidem a assistir a “Changing Education Together“, el seminari d’educació que mSchools organitza dins el marc del MWC a Barcelona, el dijous 29 de febrer al MWC24 de 10:00 h a 13:00 h.Reunirem experts i divulgadors, docents (en formació i en pràctica) i estudiants, creadors i emprenedors, en un espai d’innovació tecnològica i punt de trobada internacional per explorar el futur de l’educació.
Accedeix a la web per a més informació i per sol·licitar la teva invitació, fes clic a preregistre.

Guillem Viladot i els creadors de Ponent

Amb motiu del centenari de Viladot, s’ ha inaugurat l’ exposició desenvolupada per la xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. Viladot acollirà els seus amics i col·laboradors més propers els quals van participar en la creació de Ponent, a Agramunt.

Per a les escoles s’ofereix una proposta educativa. A la web del servei educatiu de “lo Pardal”, el museu de Guillem Viladot, trobareu els paquets que ofereixen a les visites. També disposeu de Maletes viladotianes, per a secundària i primària. Si esteu interessats/des, podeu contactar al correu educaciolopardal@gmail.com 

Proposta formativa gratuïta de l’IDP-ICE de la UB pel segon trimestre per a docents d’Educació infantil, Educació bàsica (Primària i Secundària), Batxillerat i d’Educació al llarg de la vida

Guia de continguts 2n trimestre Nextus

Desperta l’interès dels teus estudiants aquest segon trimestre. A Nextus trobaràs una guia amb recomanacions i propostes audiovisuals per als teus alumnes.

Al gener, podeu trobar el documental: Pau, Mediació i Convivència: la Guerra ens està trasbalsant com a societat, i per això et portem propostes que promouen un camí cap a la convivència. Primària | Secundària i Batxillerat 

XIV sessió oberta Cercle de mestres ABEAM

El dimecres 7 de febrer oferirem dins del Cicle de Formació oberta del CERCLE DE MESTRES la xerrada-taller de títol: “A Betània Patmos ja no baixem els zeros” per visualitzar bones pràctiques docents que poden servir d’exemple a altres docents o escoles.

Hora: 17:45 a 19:30 Lloc: Aula S01 (sotà) de la FME de la UPC C/Pau Gargallo 14, Bcn.

Aquesta trobada està recomanada a tots aquells docents que estigueu interessats en la didàctica de les matemàtiques o en ser impulsors de les matemàtiques en els vostres centres. Formulari d’inscripció: https://forms.gle/bjDvUH5M7x4TLtoK9

Premi DICOLED en col·laboració entre el Grup de Recerca en Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació (TIDE) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Mestres Rosa Sensat, amb finançament dels Ajuts Next Generation per a l’Impuls Digital a l’Educació de la Generalitat de Catalunya (Direcció General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües).

Es busca donar difusió a propostes en l’educació formal no universitària que apliquin la Competència Digital Docent (CDD) en format de Recursos Educatius Oberts (REO), per facilitar la compartició, la inspiració mútua i la millora digital col·lectiva a l’educació.

El període de presentació de candidatures finalitza el dijous 15 de febrer de 2024 + informació

Formació – Les aules pel futur en els centres educatius, s’alinea amb el projecte europeu Future Classroom Lab d’European Schoolnet i està adreçada a aquells equips directius i responsables de coordinació interessats a implantar el Projecte Aules pel Futur en els seus centres.

El curs proporcionarà eines útils i pràctiques que facilitin als equips la innovació fonamentada pedagògicament i informada amb la recerca, usant les TIC, a partir de redissenyar espais educatius i incorporar metodologies actives per respondre a les necessitats educatives del S.XXI. Els participants han de disposar de l’acreditació de la competència digital docent o coneixements homologables.

Curs internivells: Infantil-Primària-Secundària.Disseny i implementació (40h). Modalitat: Semipresencial (presencial només el 16/3).

INSCRIPCIÓ

Amb motiu de la celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), el 30 de gener, des del Servei d’Escola i Famílies organitzem un seminari on volem incidir en la col·laboració dels centres educatius amb les famílies en relació amb la No-violència i la Pau.

Comptarem amb la participació del Sr. Jordi Collet Sabé, sociòleg, educador social i professor titular de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic (UVic), amb la ponència Les Famílies i l’Educació per la No-Violència i la Pau. També s’exposaran un recull de 4 experiències sobre convivència en el marc de la comunitat educativa.

Podeu fer la inscripció fins al 25 de gener. L’acte presencial es realitzarà el dimarts 30 de gener de 17.30 a 19.00 hores a la Sala d’actes del Departament d’Educació a Via Augusta 202, 08021 Barcelona.

Torna De nenes a científiques, una acció que des de fa quatre anys organitzem per a celebrar l’11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb tot l’alumnat de primària.  

Aquest projecte busca generar el debat dins de les aules d’educació primària per tal que les generacions futures no repeteixin els patrons actuals de desigualtat en la representació de dones i homes en la recerca. Per això, la iniciativa anima a les escoles a participar en aquest concurs, on es demana que l’alumnat miri un vídeo sobre quatre científiques de la Universitat de Barcelona on comparteixen la seva història personal. Un cop visualitzat el vídeo, la idea és que les escoles ens retornin propostes que els infants hagin pensat per solucionar el problema. 

Teniu temps d’enviar les propostes fins al 29 de febrer.  

MÉS INFORMACIÓ 

ICE UAB L’escola en català: bases i estratègies per al foment del català als centres escolars

Nou Itinerari ICE UAB, adreçat a docents de qualsevol matèria de totes les etapes educatives no universitàries, que aborda la situació actual de l’ús de la llengua catalana a l’escola des de camps i perspectives diferents, i proposa estratègies de foment de l’ús del català als centres escolars.

Cinc conferències per situar-nos en un marc d’actuació fonamentat en la recerca i l’experiència educativa per planificar i dissenyar intervencions diverses orientades a promoure l’ús de la llengua catalana a l’escola, tant en el nivell del centre com en el nivell de l’aula; amb estratègies i propostes orientades a fer superar les dificultats amb relació al manteniment del català i afrontar les incerteses i neguits que l’ús de la llengua pot implicar en l’entorn escolar, en particular, i a la societat, en general.

Les sessions de l’Itinerari, organitzat per l’Equip ICE UAB – SERCLE El català a l’ensenyament, es faran cada dijous de 17.30 a 19.30 h, des del 22 de febrer al 21 de març. Més informació i matrícula:

L’escola en català: bases i estratègies per al foment del català als centres escolars

Activitat educativa al Museu Pau Casals curs 23-24

Treballem la figura de Pau Casals a través de la música, la cultura per la pau i el compromís social per a una educació de qualitat inclusiva i oberta a tothom.

Consulteu el web educatiu on trobareu informació de les activitats per a fer amb els vostres alumnes, recursos per treballar a l’aula i propostes educatives per desenvolupar projectes museu-escola.

Podeu fer les vostres reserves al 977 684 276 o al museu@paucasals.org 

Inscripcions XXV Exporecerca Jove  la fira de recerca preuniversitària més gran d’Europa organitzada exclusivament per voluntaris. S’hi poden presentar alumnes de 12 a 19 anys, individualment o en grups de fins a 4, i en qualsevol de les temàtiques: ciències, tecnologia, humanitats, ciències socials, arts… Enguany es divideix en dues fases:

Fira: 6, 7, 8 i 9 de març 2024 a La Salle Campus Barcelona-URL

Final: 5 d’abril 2024 a Paranimf de la Universitat de Barcelona

A més a més de presentar-hi projectes, us animem i convidem a visitar-nos! És gratuït, i per reservar plaça només cal escriure un correu electrònic a la següent adreça: logistica@magmarecerca.org. Les preinscripcions per la XXV Exporecerca Jove estan obertes fins al 27 de gener 2024.

Propostes per a un Nadal sostenible

El portal JOVE:CAT dona consells i orientacions per gaudir de Nadal, evitant-ne excessos en consum i respectant el medi ambient.

Especial Nadal al Gènius

En aquest portal infantil trobareu recomanacions de lectures, informació sobre les tradicions d’aquesta època de l’any, receptes típiques i una proposta d’activitats perquè els menuts facin cada dia.

Nadal a la Biblioteca Virtual 

T’oferim propostes de tot tipus: llibres, cinema, música i activitats que no et pots perdre aquests dies.

Interactius de l’Edu365

Coneixeu el nou interactiu de Nadal.

Pessebre d’estil napolità per Nadal

A partir del pròxim 19 de desembre, la seu central de la Diputació de Barcelona, a l’edifici Can Serra a Rambla Catalunya, acollirà fins al 14 de gener de 2024 la mostra ‘Un pessebre napolità del segle XXI’, que serà completament gratis i per a totes les edats.

La proposta coincidirà amb la celebració dels 800 anys del naixement de les representacions pessebrístiques.

Nadal al MNAC! 

Del 27 al 30 de desembre celebrem Nadal al MNAC, un circuit de vuit activitats amb les quals podràs jugar, ballar, crear i gaudir en família. Escultures amb les que jugar, cinema de Nadal, taller de pintura fluorescent en la foscor, disfresses amb les que convertir-te en protagonista d’un dels quadres del MNAC, disco diürna, i molt més!

A més, del 2 al 4 de gener, cada dia hi haurà tallers de creació i contacontes. Reserva’t-ho a l’agenda!

Més informació 

Activitats familiars als museus

Activitats especials per la canalla al Museu de la Xocolata, al CosmoCaixa, al CaixaForum al Jardí Botànic Històric i al Museu de Ciències Naturals i d’altres.

 

Hivern a la Filmoteca

Joguines òptiques gegants a la plaça de la Filmoteca. El proper 3 de gener, d’11h a 19h, teniu una cita a la Plaça de la Filmoteca. Explorarem els orígens del cinema, a través d’artefactes precinematogràfics interactius, en una jornada festiva amb Zinematik.

A banda de poder experimentar i interaccionar lliurement amb els aparells cinematogràfics que trobareu a la plaça de Salvador Seguí, us proposem dues visites familiars a l’exposició Cinema paper. Érik Bullot. Seran a les 12h i a les 17h.

Informacions i Inscripcions  Activitats gratuïtes per a tots els públics i edats

Últimes places per a Filmoteca per a les Escoles

Les inscripcions per a les sessions matinals destinades a centres educatius encara estan obertes. Podeu consultar la disponibilitat escribint un correu a filmoteca.escoles@gencat.cat.

Més informació

Nou pòdcast sobre Literatura Infantil i Juvenil:  Poc Cas amb Carlota Torrents, Tina Vallès i Paula Jarrin.

Se suma a TÀNDEM (LIJ i mediació literària), el pòdcast de la Marina Llompart i el Guillem Fargas que té com a objectiu promoure la lectura entre els més joves i esdevenir un punt de trobada de mestres i professors, professionals de la LIJ I llibreters.

 

VII edició de CientífiKs en Joc

CientífiKs en Joc és un programa educatiu virtual de la Direcció General de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya adreçat a l’alumnat de 5è de primària de les escoles de Catalunya.

Durant la VII edició, el curs 23-24, les escoles participants han de dissenyar un videojoc sobre una investigadora de Catalunya en actiu, tractant la temàtica escollida des de diverses perspectives de la recerca, de la mà de la investigadora escollida.

Aquesta edició 2023-2024 gira al voltant de la figura de Joan Oró i Florensa, de qui l’any 2023 es commemora el centenari del naixement. Una oportunitat perquè l’alumnat d’educació primària experimenti en primera persona què vol dir fer recerca! MÉS INFORMACIÓ

Tot joc: cercador de jocs en català

Sempre és un bon moment per jugar i si a més ho pots fer en català, benvingut sigui!

De la mà del Consorci de Normalització Lingüística a Tot joc trobareu un catàleg amb tots els jocs en català i les botigues on els teniu disponibles.

Amic ficcions: concurs de relats per a joves

Proposta de creació literària dirigida a joves de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà en la que podeu inscriure-us fins al 30 de gener. Per poder participar cal registrar-se a la web d’Amic ficcions on trobareu tota la informació i les bases del concurs. Cal triar un dels quatre relats proposats a partir del qual iniciar la narració i dividir-la en tres capítols que s’hauran de publicar en les següents dates:

Capítol I: del 8 de gener al 30 de gener de 2024
Capítol II: del 31 de gener al 21 de febrer de 2024
Capítol III: del 22 de febrer al 20 de març de 2024

Es pot fer de forma individual o en grup de fins a tres persones i tots tindran la possibilitat de guanyar productes tecnològics.

Projecte Focus: Aprenentatge col·laboratiu entre iguals a través de Vídeos Educatius

L’objectiu principal del projecte Focus és desenvolupar la competència digital tant dels docents com dels alumnes, tot creant una xarxa per compartir coneixement. Aquesta iniciativa s’inclou dins del Pla d’Educació Digital de Catalunya i treballa activament per potenciar i recopilar produccions audiovisuals que abordin continguts curriculars d’una manera innovadora.

A través d’aquest projecte, els participants poden accedir a un vídeo explicatiu i a diversos recursos per comprendre el procés. També es posen a disposició guies didàctiques de suport per ajudar en la generació d’idees, el desenvolupament audiovisual i la publicació. Tota aquella persona interessada en formar part d’aquesta emocionant iniciativa pot obtenir més informació i detalls fent clic en el següent enllaç: Projecte Focus.

La 1a Mostra PFITech té per objectiu visibilitzar els treballs fets als Programes de Formació i Inserció (PFI) de les famílies professionals tecnològiques i industrials, així com fomentar la qualitat de l’ensenyament dels mòduls professionals i reconèixer la bona feina de tots els agents implicats. Aquesta jornada també comptarà amb una ponència marc i diversos estands i tallers pràctics d’orientació professional a càrrec d’empreses destacades dins del sector industrial.

Data de l’esdeveniment: 28 de febrer de 2024

Inscripcions dels centres: fins al 17 de desembre de 2023.  Us podeu inscriure mitjançant aquest formulari

XX Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

Els dies 7,8 i 9 de febrer del 2024 tindran lloc les XX Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials, organitzades per la Unitat Departamental de Didàctica de les Ciències Socials i GREDICS, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquest 2024 celebrarem el nostre XXè aniversari amb la temàtica Canvis i continuïtat en l’ensenyament de les Ciències Socials.

Aquestes jornades són un punt de trobada per al professorat de primària, secundària i universitari, on dialoguem i compartint problemàtiques i bones pràctiques sobre l’aprenentatge i ensenyament de les Ciències Socials.

Més informació 

Colònies cocreatives, una proposta d’interacció creativa híbrida, que culmina en unes colònies presencials per a docents, de totes les etapes eudcatives, interessats a participar en el disseny de situacions d’aprenentatge en el format de projectes telemàtics cooperatius.

Aquesta activitat està subvencionada al 100% pel programa Impuls Digital del departament d’educació.

L’activitat es dividirà en dos moments, una interacció en línia a l’espai virtual d’iEARN Pangea del 8 de gener al 29 de febrer del 2024, i l’activitat presencial els dies 25 i 26 de març de 2024 a la casa de colònies La Ruca (Avinyó, Barcelona).

Informació i inscripció: https://sites.google.com/iearn.cat/coloniesiearn/inici?authuser=

Vacants a projectes L2 impuls digital

El Departament porta a terme una sèrie d’accions amb l’objectiu de reforçar la digitalització del sistema educatiu, així com la implantació del nou Marc de referència de la competència digital docent (MRCDD)​, de tal manera que serveixi com a palanca per a la innovació en els nostres centres. Una de les línies de les subvencions per a l’impuls digital a l’educació (L2), correspon a projectes d’innovació per donar suport a la transformació dels centres educatius mitjançant la competència digital docent (CDD). Podeu consultar aquí informació sobre les entitats, els projectes proposats i les vacants disponibles. Si esteu interessats en algun dels projectes oferts, us podeu posar en contacte directament amb l’entitat corresponent

+ informació al portal de centres

Nova edició del concurs educatiu de Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC i el Servei Català de Trànsit en col·laboració amb el Departament d’Educació.

Adreçat a joves de 12 a 18 anys, enguany el concurs es centra en la temàtica de  “La convivència en mobilitat. Què en pensen els joves?”.

Les inscripcions ja estan obertes a www.jovesimobilitat.cat

La Marató 2023 Sessions divulgatives

Entre el 16 d’octubre i el 17 de desembre, professionals de la salut faran milers de sessions divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana de la salut sexual i reproductiva i despertar el seu esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.  

Les sessions de divulgació estan adreçades, principalment, a centres educatius de secundària, de batxillerat cicles formatius, així com a entitats socialseducatives culturals de tot Catalunya, i es faran en horari de 8.00 a 20.00. Totes les sessions segueixen un protocol d’actuació i un programa elaborat per la Fundació, i es desenvolupen amb el suport de material audiovisual creat expressament. Enguany les sessions es faran, preferentment, en format presencial.

Si el teu centre o entitat està interessat a rebre una sessió divulgativa sobre la campanya omple aquest formulari.

Assessoraments programa Argó

Ja està obert el període per sol·licitar els assessoraments per a treballs de recerca del Programa Argó de l’ICE de la UAB. El termini de sol·licitud finalitza el 21 de desembre de 2023.

Podeu consultar tota la informació i accedir a la inscripció clicant en aquest enllaç.

Jornada Anual Informativa Erasmus+ Convocatòria 2024 – Educació Escolar/Formació Professional/Educació Superior/Educació de Persones Adultes. La jornada serà el dia 13 de desembre en horari de 9h a 18h. Per assistir a la jornada, heu de fer la inscripció fins el dia 28 de novembre a les 12h a través del següent enllaç: 

Concurs UB de Cristal·lització a l’Escola

Obert el termini d’inscripció per a la nova edició del concurs de Cristal·lització a l’Escola, adreçat a l’alumnat de segon cicle d’ESO (tercer i quart) i primer de batxillerat.

En aquest projecte, els professors reben una formació en cristal·lografia a la Universitat i després traslladen l’experiència a l’aula perquè els estudiants aprenguin a crear cristalls. Amb els cristalls obtinguts pels alumnes, s’organitza una jornada amb format de congrés científic en què s’exposen els cristalls treballats i se n’escullen els guanyadors.

  • Inscripció: fins al 18 de desembre de 2023
  • Selecció dels centres participants: 20 de desembre de 2023
  • Seminari formatiu presencial: 22 de gener de 2024, de 16 a 20 h, a la Facultat de Ciències de la Terra
  • Treball als centres: febrer-maig de 2024
  • Jornada final: 31 de maig de 2024, al llarg de tot el matí, a la Facultat de Ciències de la Terra

Més informació Inscripció

Premis per a centres d’ensenyament que fomentin la bioètica 

En col·laboració amb el Parc Científic de Barcelona i la Fundació Grífols per treballar més a fons la bioètica la Fundació convoca tres premis per a centres d’ensenyament que fomentin la sensibilitat i la reflexió dels alumnes al voltant de les implicacions ètiques de la ciència, la recerca científica, la tecnologia i la societat. Hi poden optar tots els centres d’ensenyament d’Espanya que imparteixin Educació PrimàriaESOBatxilleratEducació Especial o Formació Professional.
Primer premi: 5.000 euros
Segon Premi: 2.500 euros
Tercer Premi: 1.000 euros

Les memòries candidates es lliuraran abans del 30 de novembre de 2023

Més informació

Engeguem la VIII edició de Recerkids! El programa educatiu organitzat pel Departament de Recerca i Universitats que té com a objectiu apropar la recerca científica a l’alumnat de 5è i 6è de Primària. Enguany, amb motiu del centenari del bioquímic, catedràtic i col·laborador de la NASA, Joan Oró, Recerkids girarà entorn de l’origen de la vida i l’astronomia, commemorant així les importants contribucions del català en aquest àmbit!

Inscripcions: del 8 de novembre al 5 de desembre de 2023

Projecte de recerca: del 8 de gener al 12 d’abril de 2023

Congressos: maig de 2024 (dates i llocs per concretar) Formulari d’inscripció

Recursos audiovisuals per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residusnextus ens adherim a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 18 al 26 de novembre i que promou una sensibilització sobre la prevenció de residus. A través dels recursos que et proposem reflexionem sobre les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) i la gestió de residus.
Conferències Dones Pioneres STEAM, organitzat per l’Escola d’Enginyeria i telecomunicació Aeroespacial de Castelledefels (EETAC) dins el marc de la Setmana de la Ciència d’enguany.

Grans dones precursores de les TIC: les tecnologies que portem a la butxaca. Ponent Margarida Espona Donés.  Dimecres 22 de novembre d’11 a 12,30h a la sala d’actes de l’EETAC.

Adreçada a alumnes de 4t d’ESO i de Batxillerat o Cicle Formatiu de Grau Superior, però són obertes a totes les edats. Hi podreu assistir presencialment o bé participar-hi via telemàtica i fer les vostres inscripcions de manera individual o col·lectiva en mitjantçant el següent formulari.

Neuro Talent games

És una iniciativa adreçada a l’alumnat de 1r d’ESO que promou la conscienciació sobre la importància de la memòria i altres funcions cognitives. L’objectiu és millorar la salut cognitiva dels nois i noies per alentir l’envelliment del cervell i ajudar a preservar la qualitat de vida davant malalties neurodegeneratives. El termini de preinscripció finalitza a mitjans de desembre: aquí. Per a més informació podeu consultar l’enllaç a la pàgina web.

Tardor a l’EDU365

Dissenyats pensant en l’alumnat, l’equip de l’Edu365 prepara noves activitats per celebrar la tardor, la Castanyada i Halloween. Les propostes de tardor de l’Edu365, que us animem a compartir amb alumnat i famílies, són: un joc de memòria tipus “memory”, un ratpenat i una carabassa decorativa, fabricats amb taps de suro, diversos dissenys d’edu-cocos en color o per pintar, inspirats en la Castanyada i Halloween, un model de mussol volador que bat les ales, un disseny de cistella per a castanyes, el joc “paperina de castanyes”, per jugar-lo en família o entre amics i una idea per crear un fanalet de tardor amb una espelma i fulles seques.

Open Cohesion School és un programa interdisciplinari per a les escoles de secundària que promou la supervisió ciutadana de les finances públiques fent servir les dades obertes i les tecnologies de la informació i la comunicació.

Al llarg de tot un curs, diversos equips d’entre 15 i 25 estudiants de 3r i/o 4t d’ESO hauran de desenvolupar una recerca.

Apunta’t per participar en l’edició 2023-2024   Inscripcions obertes fins al 3/11/23.

LightNET: projecte de captació de diòxid de carboni a les escoles.

Fes recerca per combatre el canvi climàtic durant la Setmana de la Ciència 2023.

En el marc de la Setmana de la Ciència 2023, us convidem a formar part d’una experiència única!

El Projecte LighNET (projecte de captació de CO2 a les escoles), adreçat a estudiants de 5è i 6è de Primària i 1r i 2n d’ESO

Més informació https://projectes.xtec.cat/steamcat/esdeveniments/lightnet-projecte-de-captacio-de-dioxid-de-carboni-a-les-escoles-fes-recerca-per-combatre-el-canvi-climatic-durant-la-setmana-de-la-ciencia-2023

“La ciència en primera persona” se celebrarà el dia 15 de novembre al matí i s’emmarca en la Setmana de la Ciència, amb la finalitat del foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat del nostre país, pretenent apropar els i les científiques als instituts. Enguany es manté la modalitat virtual i hi poden participar tots els centres de secundària.

En el document adjunt hi trobareu els enllaços als 4 vídeos, reptes i els horaris de les connexions en directe de les ponències que es transmetran en directe des del canal de Youtube de la FCRI el matí del dia 15 de novembre.

Formulari d’inscripció dels centres

Més informació detallada a www.setmanaciencia.cat

Pràctiques i experiències d’aula emmarcades en el nou currículum

Aquesta és una jornada que ofereix experiències i pràctiques d’aula emmarcades en el currículum actual. Els diferents tallers en què es treballen aquestes propostes d’aula han estat dissenyats per a treballar aspectes curriculars de diferents àrees i matèries, com també per a veure-hi integrades altres qüestions de caràcter transversal en el nou marc curricular, com l’aprenentatge situat, la personalització i l’avaluació competencial.

Data: 18 de novembre de 2023mLloc de realització: Campus de Bellaterra de la UAB (Cerdanyola del Vallès)

Horari: de 9 h a 14 h Preu: 25€   Més informació i inscripcions

II Olimpíada de Telecos

L’Olimpíada de Telecos pretén promoure les telecomunicacions, la cultura, la tecnologia i la innovació entre l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius per despertar vocacions científiques mitjançant el plantejament d’un repte.

El repte: Desenvolupar un projecte que mostri com les tecnologies de telecomunicació poden contribuir als ODS. Enguany, el repte vol treballar l’ODS #3: Salut i Benestar (https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/health/)

Inscripcions: https://olimpiadasteleco.com/inscripcion/

Més informació i bases: https://olimpiadasteleco.com/bases/

I Jornada de Bioètica a les aules de secundària organitzada per la Fundació Víctor Grífols i Lucas i el CESIRE.

L’objectiu d’aquesta jornada és l’intercanvi d’experiències docents relacionades amb la bioètica a l’ESO i al batxillerat i es faran les següents activitats: conferència “Ètica en la ciència” a càrrec Salvador Macip, presentació d’experiències docents i tallers “Com generar situacions d’aprenentatge centrades en la bioètica a les aules?”. Call for papers: Si estàs interessat a presentar una experiència, indica’ns-ho al formulari. Fes la inscripció aquí Activitat 100% subvencionada. Dissabte 11 de novembre de 9:00 – 14:00 h, a la seu del CESIRE Av. Drassanes, 10.

Museu de la Ciència CosmoCaixa. Activitats especials per les festes de la Mercè

Celebrarem la Nit de la Recerca amb una jornada de portes obertes perquè puguis gaudir de manera gratuïta de les activitats que hem programat. La Nit Europea dels Investigadors és un esdeveniment públic a tot Europa que pretén mostrar de manera divertida i inspiradora la diversitat de la ciència i l’impacte de la feina dels investigadors i les investigadores en la vida diària de les persones i augmentar l’interès de la joventut per les carreres científiques. Enguany, l’acte tindrà lloc a 350 ciutats.

29 de setembre, de 17 a 22 h.

Aquí trobareu més informació. 

Formacions CESIRE

El món nano ofereix oportunitats per treballar alguns continguts de les ciències a partir d’un context molt actual. El curs de formació Nanoexplorant el futur està dissenyat amb l’objectiu d’introduir els principis de les Nanotecnologies i de proposar activitats als mestres de primària. En finalitzar el curs, hi ha la possibilitat que l’escola participi en la proposta Nanoinventum.

Curs a distància del 25/10/23 al 20/12/23 de 17.30h a 19.30h. 

Més informació i inscripció.

#STEAMcat

L’IDP-ICE de la Universitat de Barcelona ofereix una sèrie d’activitats gratuïtes per a docents durant la tardor de 2023, coorganitzades amb el Departament d’Educació, relacionades amb els diferents vectors del nou currículum i que tenen per objectiu proporcionar les eines i coneixements necessaris per adaptar-se als canvis i a la transformació educativa.

Les formacions estan desenvolupades per experts en l’àmbit de l’educació i són una oportunitat per a la millora professional i el creixement personal dels i les docents.

Veieu el pòster amb el detall de les formacions que oferim on podreu consultar el programa de cada activitat i accedir a l’enllaç d’inscripció corresponent.

Les inscripcions ja estan obertes. Aquí trobareu tota la informació.

Petits Talents Científics

Formació científica per a mestres de Primària – gratuïta

El programa d’actualització científica per a mestres d’educació primària “Petits Talents Científics” de la FCRI (Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació) vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació primària.

A partir de la formació, proporcionem als centres educatius un seguit de recursos i orientacions pedagògiques que ajudin els mestres a implementar metodologies més participatives i creatives a l’aula.

Jornada ICE UAB Pràctiques i experiències d’aula emmarcades en el nou currículum

El 18 de novembre tindrà lloc aquesta jornada sobre experiències i pràctiques d’aula emmarcades en el currículum actual.

La ponència central es dedicarà a oferir recursos per a ajudar els infants i adolescents en la seva gestió emocional i els diferents tallers de la jornada s’orientaran a treballar aspectes curriculars de diferents àrees i matèries, alhora que s’hi integraran qüestions de caràcter transversal del nou marc curricular, com l’aprenentatge situat, la personalització i l’avaluació competencial.

Més informació i matrícula a: Jornada ICE UAB Pràctiques i experiències d’aula emmarcades en el nou currículum

Sota el lema “L’arqueologia explica, qüestiona, sorprèn i emociona”, les diferents seus que conformen el Museu d’Arqueologia de Catalunya us presentem un conjunt de propostes singulars i diferenciadores amb l’objectiu d’apropar l’arqueologia al món educatiu. Aquestes propostes no només aspiren a ser educatives sinó que també volen fomentar la investigació, la participació, l’experimentació i el treball en equip.

Aquí trobareu tota la informació de l’oferta educativa 23-24

Filmoteca per a les escoles 2023/24

El programa Filmoteca per a les escoles té l’objectiu de fomentar l’interès d’infants i joves cap al cinema a través del patrimoni fílmic de la Filmoteca de Catalunya. Proposa un catàleg que oferta diverses activitats adreçades a tots els nivells educatius: sessions matinals de cinema i sessions d’iniciació al llenguatge cinematogràfic acompanyades de material didàctic, tallers, visites, itineraris temàtics i recursos per al professorat. A més, s’ofereixen una sèrie de beques per a centres educatius de màxima complexitat.

Informació i inscripcions a:
935 565 195 / 198 i filmoteca.escoles@gencat.cat

Bojos per l’Energia és un curs desenvolupat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), amb la col·laboració de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la Fundació Catalunya La Pedrera, orientat a estudiants de 1r i 2n de Batxillerat amb vocació científica interessats en carreres STEM.

El curs sorgeix amb la idea de donar a conèixer l’entorn multidisciplinari que ofereix l’IREC, on conflueixen disciplines diferents per a resoldre tot tipus de problemes, sobretot relacionats amb la transició energètica a un nou model energètic net, distribuït i amb els ciutadans al centre.

El curs s’impartirà durant diferents dissabtes de gener a maig de 2024 a les instal·lacions de l’Institut de Recerca en Energia en Catalunya (IREC) a Barcelona.

Aquí es pot veure un resum de la promoció del curs 2023: https://youtu.be/U5C_wYEftzs

+ informació i calendari  Inscripció del 12 de setembre al 20 d’octubre  Bases   Preu: 90 euros   Programa d’ajuts econòmics

Jornada sobre espais d’aprenentatge

El grup de recerca Smart Classroom de la Universitat Oberta de Catalunya organitza la Jornada sobre Espais d’Aprenentatge, una trobada d’intercanvi d’experiències entre centres educatius sobre espais d’aprenentatge i pedagogies innovadores.

Destinada a centres educatius, equips directius i docents de tots els nivells de Catalunya amb l’objectiu de presentar diverses experiències entre centres i conèixer solucions per la millora de l’experiència d’ensenyament-aprenentatge.

Herois RÀPID és un projecte gratuït que pretén oferir a les escoles una formació adaptada als nens i nenes de Primària per saber identificar els símptomes de l’ictus i quin procediment han de seguir en cas de trobar-se en aquesta situació.

A continuació trobareu un enllaç al seu lloc web i el seu  perfil de YouTube amb els vídeos de presentació dels superherois.

https://sp-ca.fastheroes.com/