‘L’univers divers’, el primer llibre de l’IRBLleida per visibilitzar i conscienciar sobre les malalties minoritàries

Univers diversL’univers divers’ és el primer llibre editat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) per visibilitzar, conscienciar i canviar la mirada davant del món de les malalties minoritàries. Els beneficis obtinguts per la venda del llibre, que ja es pot comprar a les llibreries i també físicament a l’IRBLleida per 10€, es destinaran a la recerca en malalties minoritàries realitzada per personal investigador de l’IRBLleida.

L’autora de l’obra és mestra i logopeda de Tàrrega, Alba Bellart Castellví. Bellart és mare d’una filla amb una malaltia minoritària i amb inquietuds per trobar millors respostes per aquest tipus de malalties.

El llibre, que està adreçat a nens i nenes dels cicles mitjà i superior d’Educació primària, explica que els alumnes d’una escola de primària celebren Sant Jordi i fan un concurs literari dedicat a les malalties rares o infreqüents. Cada curs, des de primer fins a sisè, elabora un conte diferent, però amb un denominador comú, ja que tots els i les protagonistes tenen una malaltia d’aquest tipus. Les il·lustracions del llibre són una obra de la filla de l’autora, Núria Usón Bellart.

Bellart proposa combinar la lectura amb el treball d’aquests tres objectius:

– Visibilitzar i normalitzar les malalties rares en la infància.

– Fer un treball emocional de com poder afrontar millor una malaltia crònica (malalties minoritàries o d’altres com el càncer infantil, diabetis…).

– Promoure més la recerca mèdica en aquest tipus de patologies, essent beneficiós que la investigació també es pogués realitzar en un centre de proximitat (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)