Els indicadors àcid-base naturals

Títol: Els indicadors àcid-base naturals
Autora: Ylènia Avivar Sàez
Tutora: Rosa Boix
Modalitat: Científica
Àrea curricular: Química
Centre: Institut Marta Mata
Localitat: Salou

Objectius:

Els objectius del meu treball de recerca són:

  • Aprendre a distingir un àcid d’una base per les seves característiques.
  • Aprofundir en el temari de segon de batxillerat de química.
  • Ser capaç d’investigar un tema molt ampli partint d’una base limitada.
  • Demostrar que els indicadors àcid base naturals tenen la mateixa eficàcia que els indicadors sintètics.
  • Descobrir i aprofundir en els pigments que permeten a diferents vegetals actuar com a indicadors.
  • Comparar si les la gran majoria de vegetals acolorits poden actuar com a indicadors naturals.
Hipòtesi:

Poden els vegetals acolorits actuar com a indicadors naturals d’àcid base?
Quins són els indicadors més efectius: els naturals o els sintètics?

El procés:

El treball el podem descriure com un treball científic dividit en dues parts: una part teòrica sobre tot el necessari per a poder entendre amb eficàcia la finalitat d’aquest treball i introduir-nos en context: característiques i teories sobre àcids i bases, tipus d’àcids i de bases, el pH i els indicadors; i la part pràctica, que és la part que té més pes, que consisteix en la fabricació de quatre indicadors naturals i la comparació d’un indicador natural amb un indicador sintètic amb l’objectiu de veure quin és més eficaç dels dos per fer una mesura qualitativa del pH.

Conclusions:

1. La primera hipòtesi plantejada a l’inici del treball serà certa, és a dir, efectivament els vegetals acolorits poden actuar com a indicadors naturals del pH gràcies als seus pigments anomenats antocianines, que són els responsables del canvi de color en una reacció.
2. Com a resposta a la segona hipòtesi plantejada contestarem que els indicadors
naturals són més efectius que els indicadors sintètics si volem valorar qualsevol tipus de substància, és a dir, sigui bàsica, àcida o neutra, ja que són capaços d’indicar qualsevol pH amb un canvi de color notable i visible. Però si el que busquem és determinar amb precisió el grau de basicitat o acidesa d’una substància és millor utilitzar un indicador sintètic; però, haurem de saber primerament si la substància és àcida o és bàsica per tal d’escollir l’indicador adequat segons l’interval de viratge d’aquest.
3. Encara que contenen el mateix pigment, s’han demostrat que els 4 indicadors naturals prenen colors diferents quan els posem amb contacte amb substàncies bàsiques. Això potser és degut a la presència d’altres pigments que actuen com a indicadors naturals i mesclats amb les antocianines, fan que cada vegetal tingui una escala de colors característica.
4. Podem afirmar que tant indicadors naturals com indicadors sintètics ens serviran per a
fer una valoració qualitativa del pH.

Bibliografia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>