Anàlisi de les propietats dels sucs de taronja

Títol: Anàlisi de les propietats dels sucs de taronja
Autora: Alexandra Farré Zapater
Tutora: Maria Rosa Labòria Vallés
Modalitat: Científic
Àrea curricular: Química
Centre: Institut Marta Mata
Localitat: Salou

Objectius:

Fer un estudi quantitatiu i qualitatiu dels components principals dels sucs de taronja de les marques Hacendado, Bonpreu i Granini i d’un suc natural per comprovar que els sucs de taronja de diferents marques contenen propietats semblants i que els sucs de marca blanca no tenen perquè ser de pitjor qualitat que els de marca coneguda. A més a més els anàlisis a realitzar permetran fer una comparació de les qualitats d’un suc comercial envasat i les d’un suc natural recent exprimit.

Hipòtesi:

Els sucs de taronja de diferents marques contenen qualitats nutricionals semblants.
Els sucs de taronja de marca blanca no tenen perquè ser de pitjor qualitat que els de marca coneguda.

El procés:

La metodologia a seguir en aquest treball per poder aconseguir els objectius plantejats constarà de dues parts:

  • Part teòrica: on s’explicarà com és una taronja, què és un suc de taronja, com es fa, els seus components i els factors que influeixen en la qualitat d’aquest. També s’explicarà el fonament teòric dels anàlisis realitzats.
  • Part pràctica: Aniré als laboratoris de l’ETSEQ per realitzar els anàlisis necessaris. Faré un anàlisi sensorial a un grup de 30 persones per tal de saber quin dels sucs escollits com a base del treball és el que més agrada al públic.
Conclusions:

Després de la valoració total dels resultats s’anul·len les dues hipòtesis plantejades ja que a partir dels resultats dels anàlisis realitzats a les mostres de suc, s’ha pogut comprovar que els tres sucs de taronja de diferents marques tenen moltes propietats diferents.
Es pot concloure que el suc de millor qualitat nutritiva és el suc de taronja Granini, la qualitat del suc de taronja Hacendado està entre la del suc Granini i la del suc Bonpreu i el suc de taronja Bonpreu és el de pitjor qualitat nutritiva d’entre els sucs analitzats.
A més a més, dels resultats obtinguts a l’anàlisi sensorial, es pot concloure que el suc que més agrada al públic en quant a sabor és el suc de taronja Granini.
Amb aquests resultats no queda dubte de que el suc de taronja de marca coneguda Granini és de millor qualitat, tant valorant la seva composició com el seu sabor, mentre que el suc de taronja de marca blanca Hacendado es queda en una posició intermitja i el suc de marca blanca Bonpreu és el de pitjor qualitat.

Bibliografia:
  • LÓPEZ FERNÁNDEZ, José. La naranja, composición de sus zumos y esencias. Valància: Generalitat Valenciana, 1995

  • ROYO IRZANO, Juan Ignacio. La calidad del zumo de naranja. Rev. Agroqu. Tecnol. Alim. 8 (2): 156. Norma espanyola UNE-34 015 h1 para zumo de naranja y h2 para zumo concentrado.
  • VIDAL FERNÁNDEZ, María del Carmen, BOIXADERAS SÁEZ, Núria, IBAR ROY, Maria Jesús i LLADÓ SERRA, Núria. Química 1 Batxillerat. Barcelona: Grup Promotor / Santillana Educación S.L., 2008
  • JIMENO, Antonio i UGEDO, Luís. Biologia 1 Batxillerat. Barcelona: Grup Promotor / Santillana Educación S.L., 2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>