Víctimes del segle XXI

Sharon Monné TortosaTítol:          Víctimes del segle XXI: El mòbil ens allibera o ens esclavitza?
Autor/a:     Sharon Monné Tortosa
Tutor/a:      M. Isabel Ávila Pàmies
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Psicologia i Sociologia
Centre:       Ins Josep Tapiró
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Conèixer on radica l’abús del telèfon mòbil
  2. Saber si podem parlar de fòbia a partir d’aquesta addicció al mòbil
  3. Determinar quin ús en fem del mòbil
  4. Valorar fins a quin punt en tenim dependència
Hipòtesi:

La hipòtesi que em vaig plantejar per a la recerca va ser que l’addicció de moltes persones al seu Smartphone radica en una fòbia, denominada “nomofòbia”, que els hi impedeix duur a terme una vida qüotidiana quan no disposen d’aquest aparell tecnològic.

El procés:

La primera part del meu treball constitueix el marc teòric, on defineixo termes com la nomofòbia, i la FoMO i comparo ambdues amb una fòbia comú, valorant si els símptomes i característiques que presenten s’assemblen en major o menor grau. La segona part del treball constitueix el marc teòric, on hi ha especificades les tècniques i instruments emprats per a redactar les conclusions finals. Hi ha enquestes, realitzades a gent del nostre territori i estrangers, resultats de les quals he comparat, una entrevista, que he realitzat a un Doctor en posicologia i Màster en Drogodependències, i un experiment que he realitzat a 12 adolescents, quantificant les seves hores de desconnexió.

Conclusions:

Les meves conclusions reafirmen la meva hipòtesi. Existeix una fòbia relacionada amb l’abús del mòbil, encara que no es pot considerar un transtorn. A més, també es relaciona amb aquest abús l’existència de les xarxes socials, on radica l’addicció que en tenim i on es centra la major part de l’ús que en fem.

Bibliografia:
  • Manuel Armayones Ruiz. El efecto smartphone. UOC
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- A la imatge es mostra un home sent presoner d’una pantalla de Smartphone
Foto 2.- A la imatge es mostra l’aïllament d’un individu dins de la societat
Foto 3.- Es tracta d’una representació gràfica d’un dels resultats de l’enquesta realitzada a estrangers. Veiem que el nombre d’individus augmenta en relació a l’augment d’hores de connexió durant el dia.
Foto 4.- Fotografia de Manuel Armayones Ruiz (Doctor en psicologia i Màster en Drogodependències) extreta del seu currículum vitae.