Trencaclosques tridimensionals

Rubèn Folgado FerréTítol:          Disseny i construcció de trencaclosques tridimensionals
Autor/a:     Rubèn Folgado Ferré
Tutor/a:      Montserrat Busquets
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Dibuix Tècnic
Centre:       C La Salle
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Disseny de tres prototips de trencaclosques tridimensionals.
  2. Assolir coneixements en les tecnologies CAD/CAM.
  3. Impressió 3D i muntatge dels prototips dissenyats.
El procés:

En primer lloc, ha estat necessàri formar-me en l’aplicació de disseny CAD SolidWorks. Tot seguit s’han aplicat sòlids de revolució per crear els dissenys dels prototips. Una vegada dissenyats els mecanismes, s’han aplicat toleràncies entre les peces per que puguin moure’s amb més facilitat. Una vegada acabat el procés de disseny, s’ha procedit a la impressió 3D dels prototips. Finalment s’ha muntat i ajustat el mecanisme de cada trencaclosques, i s’han col·locat adhesius per donar-li un estat en el que aquest està resolt.
He dedicat moltes hores en l’aprenentatge del funcionament del programa SolidWorks. En la fase de disseny s’han dut a terme moltes proves per tal que el mecanisme sigui consistent i funcional. S’ha adquirit una impresora 3D que venia completament desmuntada. Durnat el procés de posada en marxa, es van detectar errors funcionals de l’equip. Es va fer una diagnòsi del problema determinant que la placa base era defectuosa. I ha estat necessàri fer la reclamació al fabricant per substituir-la. S’han fet ajusts i cal·libracions per que la impresora funcioni de manera òptima.
En el procés de construcció es va començar pel prototip 3, ja que era el més complex i pensava que una vegada hagués aconseguit el seu funcionament, els altres prototips serien molt més fàcils d’executar. Aquest raonament va ser erroni degut a la gran complexitat del mecanisme i el tamany del prototip. El problema més rellevant a l’hora de donar estabilitat al mecanisme va ser un excés de toleràncies en el disseny de les peces per tal que aquestes es poguessin moure amb facilitat. L’excés en les toleràncies va comportar que les peces no estiguessin suficientment subjectes les unes amb les altres afectant a la capacitat de gir del mecanisme. La detecció d’aquest problema va ser descoberta al final del muntatge d’aquest prototip. En els següents prototips s’han ajustat les toleràncies entre les peces per tal que el moviment entre elles, la funcionalitat i estabilitat del mecanisme quedin garantides.

Conclusions:

Aquest treball de recerca ha estat una experiència molt enriquidora per a mi. He fet realitat idees innovadores sobre un hobby el qual visc apassionadament. He ampliat coneixements en geometria i dibuix tècnic i he descobert el món de la tecnologia de la impressió 3D.
Al finalitzar aquest treball, crec estar preparat per dissenyar i construir qualsevol peça en materials plàstics encarregada amb una qualitat a nivell professional. Per tant, es podria dir que aquest treball m’ha aportat el coneixement i la experiència suficient com per considerar aquesta nova afició com una possible sortida professional.

Bibliografia:
  • Sergio Gómez González. SolidWorks Práctico I. Marcombo
Llocs Web:
Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- Prototip 2, Imatge del disseny acabat
Foto 2.- Imatge del prototip 2 muntat amb adhesius
Foto 3.- Procés de disseny en el que s’apliquen sòlids de revolució
Foto 4.- Tipus de peces que componen el segon prototip