Texas Miners

Pau Vernet MarchTítol:          Texas Miners, un abans i un després
Autor/a:     Pau Vernet March
Tutor/a:      Eva Sugrañes Aymamí
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Periodisme
Centre:       C Lestonnac-l’Ensenyança
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Observar què va comportar històricament per a Estats Units aquest fet.
  2. Conèixer les repercussions socials pels afroamericans d’aquesta victòria dins la societat americana.
  3. Analitzar com la premsa del moment va transmetre aquesta victòria per comprovar si hi havia trets racistes.
  4. Veure si aquest racisme encara és present dins el món de l’esport nord-americà.
El procés:

Per a la part teòrica d’aquest treball, he utilitzat bibliografies per tal de documentar-me sobre la situació dels Estats Units en aquells anys i actualment. He fet servir Internet per cercar informació de la lliga, els equips i l’evolució del bàsquet. Finalment, també he utilitzat filmografia, ja que gràcies a la pel•lícula Glory Road, es poden veure els fets documentats pels mateixos protagonistes de l’equip.
En la part pràctica, he emprat hemeroteca conjuntament amb Internet i bibliografia per poder fer una anàlisi de com va difondre la premsa la notícia d’aquesta gran victòria dels Texas Miners.
He gaudit molt amb la realització d’aquest treball ja que he pogut fer un tema que realment m’interessa. Durant la recerca m’he trobat que gairebé tota la informació estava en anglès, tant d’hemeroteca com teòrica. Tot i la gran quantitat de notícies que hi ha al The New York Times, a l’hora de cercar les més antigues, estaven totes dins de blocs mensuals, i per tant ha sigut una recerca detallada pels titulars dels diaris de tot el mes. Així doncs, on m’he trobat més dificultat al realitzar-lo ha sigut amb la part d’hemeroteca. M’he pogut documentar en gran part també gràcies al llibre BLACKBASKET El racismo oculto en la NBA de Jordi Román, la pel•lícula Glory Road i els diferents documentals sobre la final.

Conclusions:

El primer objectiu feia referència a la part teòrica, i m’ha servit per ampliar els meus coneixements sobre la història afroamericana i poder descobrir la magnitud i la importància d’aquest triomf. I així veure que els Miners també van formar part de la lluita, conjuntament amb moviments com els Panteres Negres o persones importants i influents com Martin Luther King Jr., Rosa Parks i Muhammad Ali, entre d’altres.
En el segon objectiu vaig veure que tal i com diu l’ex-jugador dels Texas Miners, David Lattin, “Deu o quinze anys després vaig començar a adonar-me de la importància d’aquella victòria”, aquest canvi social i racial no va ser instantani però al llarg dels anys s’ha anat veient la gran importància i significat d’aquella victòria.
També vaig veure com anteriorment els afroamericans difícilment es graduaven i a partir d’aquell campionat les universitats van començar a introduir més atletes i estudiants afroamericans i d’aquesta manera els donaven l’oportunitat de graduar-se i integrar-se en el món laboral.
Per al tercer objectiu, com he dit anteriorment, vaig analitzar la notícia de la victòria dels Texas Miners, la de l’any anterior dels UCLA Bruins, i la de North Carolina de l’any 2017, per poder veure si hi havia hagut algun canvi en el contingut o en el possible racisme dins la notícia amb el pas dels anys. Esperava que la notícia del Miners tingués connotacions racistes, però em vaig trobar que igual que les altres, s’explicava de forma objectiva i professional amb un enfocament únicament esportiu. Però en cap cas es pot oblidar la gran quantitat d’abusos i racisme que hi havia i hi ha dins i fora de la pista, encara que no que queden reflectits per la premsa.
En l’últim objectiu, vaig passar una enquesta a esportistes actuals de la NCAA i encara que sigui una petita mostra em va servir per veure una mica la NCAA des de dins. Amb les respostes obtingudes, vaig veure que no coneixien massa la història dels Miners ni la petjada que han deixat. També vaig poder comprovar que la majoria dels enquestats són de fora dels Estats Units. Però el punt principal era saber si com a esportistes han patit o presenciat alguna actitud racista dins la NCAA, en aquesta, tots van respondre que no, i és la resposta que esperava obtenir per així poder veure un canvi en el racisme dins la lliga. Malgrat que encara hi pot haver actituds racistes, han disminuït.
A partir de l’anàlisi de notícies actuals sobre les grans lligues esportives dels Estats Units, vaig poder comprovar que tot i ser grans esportistes se segueixen trobant amb moltes actituds racistes dins el món de l’esport professional però també al carrer. En els últims anys, la premsa s’ha fet molt ressò d’alguns d’aquests casos racistes tan polèmics.

Bibliografia:
  • Román, J.. Basket blanco, basket negro. En BLACKBASKET El racismo oculto en la NBA. ZONA 131
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Logotip UTEP Miners
Foto 2.- Equip Texas Miners

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>