Títol: La Gastronomia a l’abast de tothom
Autor/a: Mariona Legaz Egea
Tutor/a: Dolors Botanch Cabiscol
Modalitat: Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea: Biologia
Centre: Ins Antoni de Martí i Franquès
Localitat: Tarragona
Objectius:
- – Mostrar com l’alta cuina és a l’abast de tothom
- – Mostrar la diferència entre la gastronomia molecular i la cuina tradicional
- – Trobar quin o quins mètodes es poden utilitzar per conservar una de les tècniques més significatives de l’alta cuina, les esferificacions
- – Elaborar un menú degustació a casa mitjançant la tècnica d’esferificació a cada plat
Hipòtesi:
– Potser la cuina molecular és a l’abast de tothom
– Potser els dos camps gastronòmics són diferents pel preu, temps i nivell tècnic del cuiner
– Potser la congelació i la refrigeració són bons mètodes
El procés:
S’ha investigat sobre diversos mètodes de conservació així com les característiques de cada camp gastronòmic amb les seves respectives tècniques. A més a més, s’ha consultat a primeres fonts sobre la gastronomia molecular i la tècnica d’esferificació en concret i s’ha elaborat una entrevista a un cuiner d’alta cuina que evidencia les diferències entre cuina tradicional i cuina moderna.
Un cop s’ha realitzat la investigació s’ha comprovat la necessitat d’utilitzar l’esferificació inversa i s’ha practicat la tècnica. Finalment el treball cessa amb la possibilitat de creació del menú a casa.
Conclusions:
Aquest treball conclou que hi ha una gran diferència entre ambdós camps gastronòmics deguda al temps invertit i l’experiència del cuiner i que com a conseqüència d’aquests, la cuina moderna és més elevada econòmicament que la tradicional. D’altra banda s’ha demostrat que és possible l’elaboració d’un menú d’esferificacions a casa, i com aquest es pot conservar mitjançant la refrigeració en el seu propi suc i la congelació inversa.
Bibliografia:
- Claudi Mans. Esferificacions i Macarons. Ariel
Llocs Web:
Vídeo:
Presentació:
Fotos:
Foto 2.- Amb aquest treball podreu aprendre moltíssimes receptes d’alta cuina.. com les olives esfèriques!
Foto 3.- Mango esfèric… per fer un perfecte i deliciós fals ou fregit de mango… mmmmmhh!