Gastronomia a l’abast de tothom

Mariona Legaz EgeaTítol:          La Gastronomia a l’abast de tothom
Autor/a:     Mariona Legaz Egea
Tutor/a:      Dolors Botanch Cabiscol
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biologia
Centre:       Ins Antoni de Martí i Franquès
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. – Mostrar com l’alta cuina és a l’abast de tothom
  2. – Mostrar la diferència entre la gastronomia molecular i la cuina tradicional
  3. – Trobar quin o quins mètodes es poden utilitzar per conservar una de les tècniques més significatives de l’alta cuina, les esferificacions
  4. – Elaborar un menú degustació a casa mitjançant la tècnica d’esferificació a cada plat
Hipòtesi:

– Potser la cuina molecular és a l’abast de tothom
– Potser els dos camps gastronòmics són diferents pel preu, temps i nivell tècnic del cuiner
– Potser la congelació i la refrigeració són bons mètodes

El procés:

S’ha investigat sobre diversos mètodes de conservació així com les característiques de cada camp gastronòmic amb les seves respectives tècniques. A més a més, s’ha consultat a primeres fonts sobre la gastronomia molecular i la tècnica d’esferificació en concret i s’ha elaborat una entrevista a un cuiner d’alta cuina que evidencia les diferències entre cuina tradicional i cuina moderna.
Un cop s’ha realitzat la investigació s’ha comprovat la necessitat d’utilitzar l’esferificació inversa i s’ha practicat la tècnica. Finalment el treball cessa amb la possibilitat de creació del menú a casa.

Conclusions:

Aquest treball conclou que hi ha una gran diferència entre ambdós camps gastronòmics deguda al temps invertit i l’experiència del cuiner i que com a conseqüència d’aquests, la cuina moderna és més elevada econòmicament que la tradicional. D’altra banda s’ha demostrat que és possible l’elaboració d’un menú d’esferificacions a casa, i com aquest es pot conservar mitjançant la refrigeració en el seu propi suc i la congelació inversa.

Bibliografia:
  • Claudi Mans. Esferificacions i Macarons. Ariel
Llocs Web:
Vídeo:

Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- “La gastronomia a l’abast de tothom”, arrisqueu-vos a provar amb “El pipioli”
Foto 2.- Amb aquest treball podreu aprendre moltíssimes receptes d’alta cuina.. com les olives esfèriques!
Foto 3.- Mango esfèric… per fer un perfecte i deliciós fals ou fregit de mango… mmmmmhh!