L’oli de palma

Marta Genius CocaTítol:          L’oli de palma: El preu barat de conseqüències greus
Autor/a:     Marta Genius Coca
Tutor/a:      Júlia Ollé Gatell
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Biomedicina
Centre:       Ins Baix Camp
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Conèixer l’impacte que ha causat el consum d’oli de palma i com ha arribat a estendre’s per tot el món, sent utilitzant en marques molt conegudes.
  2. Entendre perquè s’utilitza l’oli de palma en productes industrials en lloc d’altres olis vegetals.
  3. Conèixer els perjudicis que l’oli de palma pot arribar a tenir sobre la salut dels seus consumidors.
Hipòtesi:

La hipòtesi del treball es basa en què potser l’oli de palma afecta en el creixement cel·lular, perjudicant la salut dels seus consumidors, degut a l’augment de la seva ingesta.

El procés:

Per poder assolir els objectius del treball, em vaig posar en contacte amb la Universitat Rovira i Virgili per tal de poder utilitzar el seu material i instal·lacions, i fer una part experimental en què es pogués determinar que l’oli de palma no és bo per la salut. Tot i això, realitzar un experiment d’aquestes característiques és molt complicat, ja que s’està parlant a nivell d’un organisme humà, i per això van proposar la utilització de cultius de llevats, ja que són cèl·lules eucariotes i els humans també estem formats per cèl·lules d’aquest mateix tipus. Per tant, es pot investigar com afecta l’oli de palma en aquests cultius i a partir dels resultats, fer un anàlisi comparatiu amb l’efecte que podria tenir en les cèl·lules eucariotes humanes, però sempre tenint en compte que ambdues cèl·lules pertanyen a organismes molt diferents. A més a més, també es pot realitzar una comparació de l’efecte que té l’oli de palma amb el d’oliva, ja que és considerat un oli saludable a nivell cardiovascular, i així, veure com actuen en la cèl·lula dos olis totalment diferents.

Conclusions:

Tenint en compte tota la informació analitzada i els resultats de la part experimental, es fa certament evident que l’oli de palma no és el millor oli que es pugui consumir, ja que la seva composició aporta propietats poc beneficioses per l’organisme.
Els resultats obtinguts en l’experiment amb els llevats, demostren clarament que és un tipus d’oli que afecta negativament el creixement de les cèl·lules i també en provoca malformacions, ja que la forma de les cèl·lules en l’oli de palma no és la corresponent a la del tipus de llevat utilitzat. De manera que es pot determinar que quan l’únic que s’afegeix al medi nutritiu de les cèl·lules és l’oli de palma, el tipus de lípids que el formen, majoritàriament saturats, contribueix en una major utilització de greixos saturats per realitzar totes les funcions cel·lulars. Per això, la composició de la membrana es veu afectada i es donen formes estranyes.
En canvi en l’oli d’oliva, un tipus d’oli de composició química molt diferent al de palma, perquè conté molt pocs greixos saturats, les cèl·lules tenen un creixement més òptim i el seu metabolisme és l’adequat. D’aquesta manera, s’ha pogut veure com a nivell cel·lular, l’oli de palma és molt perjudicial en el creixement i la supervivència de les cèl·lules.
A nivell d’un organisme humà, aquesta conclusió no és tan senzilla d’extreure. Les cèl·lules del llevat utilitzat i les dels humans coincideixen en molts processos de metabolisme perquè totes dues són cèl·lules eucariotes i mantenen similituds en alguns gens, però les cèl·lules humanes es diferencien dels llevats, ja que la seva evolució ha estat diferent i per això, també presenten mecanismes i gens diferents.
Per tant, tenint en compte això, es podria dir que l’oli de palma pot afectar el creixement d’algunes cèl·lules humanes, però com que constitueixen un ésser més complex amb més processos interrelacionats, l’efecte que provoca l’oli pot estar alterat per alguns d’aquests processos o per la intervenció d’altres substàncies, que en una sola cèl·lula com a organisme.
A més a més, la composició de l’oli de palma també intervé en l’augment de malalties cardiovasculars, degut que provoca l’increment de colesterol dipositat a les venes i artèries, i d’aquesta manera, també demostra que l’oli de palma pot afectar en nivells superiors que el cel·lular.
Tot i aquests perjudicis en la salut que causa l’oli de palma, segueix sent un dels olis més consumits del món, i el més utilitzat en el sector alimentari industrial. Això és degut al seu baix preu econòmic i als beneficis organolèptics que aporta en la producció, ja que el producte que proporciona és barat i visualment més apetitós, i d’aquesta manera s’incrementen les ventes i els beneficis de les empreses.
Però també es degut al poc coneixement dels consumidors pel què fa a la presència d’aquest oli en els productes que compren. Malgrat tot, aquesta desconeixença ha disminuït degut a la divulgació que s’ha fet d’aquest tema. Per això, molts consumidors han començat a renunciar a la compra de productes que continguin oli de palma, degut als problemes de salut i també als problemes ètics que comporta amb el medi ambient,13 i algunes empreses han hagut de retirar aquest oli del seu procés de producció.
Per tant, els objectius inicials establerts abans de realitzar el treball, s’han pogut aconseguir i pel què fa a la hipòtesi també s’ha complert, però se’n pot fer un matís, ja que després d’haver realitzat la part experimental, s’ha pogut observar perfectament que l’oli de palma sí afecta el creixement cel·lular, tot i això, l’organisme en sí no es veu afectat d’igual manera que les cèl·lules que el formen. És a dir, l’oli de palma afecta el nivell cel·lular, però els perjudicis que provoca en organismes complexos no només són a les cèl·lules, sinó a altres sistemes que els engloben, i tampoc té perquè tenir la mateixa eficàcia en les cèl·lules humanes que en les dels llevats, perquè formen part d’un seguit de processos més complexes.

Bibliografia:
  • Jimeno, A i Ugedo, L.. Biologia Batxillerat 1.. Santillana Educación, S.L.
  • Jimeno, A i Ballesteros, M.. Biologia Batxillerat 2. 2016.. Santillana Educación, S.L.
  • William H. Elliot i Daphne C.Elliot.. Bioquímica y Biología molecular.. Ariel, S.A.
  • Gerald Karp.. Biología celular y molecular, conceptos y experimentos.. McGraw-Hill Interamericana Editores, S.A.
Llocs Web:
Presentació: