Fecundació In Vitro

Miriam Borrallo ParraTítol:          Els embriòlegs són pares de laboratori. Fecundació In Vitro.
Autor/a:     Miriam Borrallo Parra
Tutor/a:      Sabina Fornés Masià
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biomedicina
Centre:       Ins Salvador Vilaseca
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Conèixer amb profunditat l’àmbit de la Fecundació In Vitro.
  2. Fer una FIV convencional amb l’eriçó de mar i observar les diferents fases embrionàries.
  3. Indagar en com es treballa en un laboratori de reproducció assistida.
  4. Analitzar els resultats d’un DGP (Diagnòstic Genètic Prenatal).
Hipòtesi:

La hipòtesi del meu treball és que potser totes les mostres seminals recollides i tots els oòcits recol·lectats no tenen bones qualitats, i per tant, no seria recomanable la seva utilització per a realitzar una FIV-ICSI.

El procés:

Aquest treball tracta de la Fecundació In Vitro (FIV) i per tal d’aprofundir en aquest àmbit vaig estar realitzant diferents pràctiques:
– Una FIV convencional, amb una espècie marina, l’eriçó de mar.
Vaig dur a terme una Fecundació In Vitro convencional amb eriçons de mar al laboratori del meu institut (Salvador Vilaseca), on l’objectiu era assolir les diferents fases embrionàries fins a arribar a la larva plúteus.
– Un seguiment del procés de FIV – ICSI.
Aquesta part va ser possible gràcies a les pràctiques que vaig realitzar en un laboratori professional de reproducció assistida, l’Institut Conceptum de Reus. En aquest laboratori vaig poder assolir gairebé tots els meus objectius ja que vaig poder observar i dur a terme alguns processos com ara l’anàlisi de mostres seminals, les puncions fol·liculars per obtenir oòcits, la recol·lecció d’oòcits amb bones qualitats, la injecció de l’espermatozoide dins l’oòcit (procediment conegut com a ICSI), i la transferència embrionària a l’úter matern.

En la imatge 1 es poden observar les diferències entre la FIV convencional i la FIV-ICSI.
– L’anàlisi dels resultats d’un DGP (Diagnòstic Genètic Prenatal).
Aquesta última part pràctica consta de l´anàlisi d’una taula on s’exposen els resultats d’una biòpsia embrionària. La finalitat d’aquesta biòpsia embrionària era descartar aquells embrions que presenten una anomalia. En aquest cas, l’anomalia era la influència del Síndrome X Fràgil, una malaltia hereditària que afecta la meva família.

Conclusions:

A la primera part, com he esmentat, es va dur a terme una FIV convencional amb l’eriçó de mar, on vaig poder observar els gàmetes dels diferents sexes. Això va ser possible gràcies al microscopi òptic. També vaig poder veure gairebé totes les fases embrionàries, excepte la gàstrula i la larva plúteus, ja que el medi on es trobaven no era el seu hàbitat natural. En la imatge 2 es poden veure les diferents fases embrionàries que vaig poder veure.
Per una altra banda, i gràcies a les pràctiques realitzades en un laboratori professional de reproducció assistida, vaig poder observar la recol·lecció del semen i l’anàlisi de les seves qualitats. A més a més, també vaig poder entrar al quiròfan on s’hi duia a terme la punció fol·licular (extracció d’òvuls) i posteriorment la classificació segons les seves qualitats. I finalment, també vaig estar present en la etapa més emocionant, la unió de l’oòcit amb l’espermatozoide (Imatge 3). Per últim, queda la transferència a l’úter matern.
En aquestes pràctiques vaig poder observar que els resultats concorden amb la meva hipòtesi ja que ni totes les mostres seminals ni tots els oòcits recol·lectats tenien bones qualitats.
A l’última part, que consistia en analitzar els resultats d’una biòpsia embrionària, vaig poder observar quins embrions estaven afectats per la malaltia hereditària que afecta a la meva família. Gràcies als resultats extrets es van poder descartar aquells embrions anòmals i no recomanats per a la seva transferència.

Bibliografia:
  • GIMENO Anna. El desig de ser mare. Guia per a una reproducció assistida.. Ed. Pòrtic Visions.
  • WEST Zita. La guía definitiva de la fertilidad y la concepción.. Ed. Pearson Alhambra.
  • . Colección <> de ciencias naturales. Biologia II y Zoología y Botànica.. Ed. Bordas.
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Imatge 1. Diferència gràfica de les dues tècniques de FIV.
Foto 2.- Imatge 2. Resultats de la FIV convencional amb l’eriçó de mar.
Foto 3.- Imatge 3. Pipeta injectant l’oòcit. Procés ICSI.