La Guerra Civil

Maria Alcoceba LilloTítol:          La Guerra civil al nord de la Serra de Madrid
Autor/a:     Maria Alcoceba Lillo
Tutor/a:      Roberto del Amo
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Història
Centre:       Ins Tarragona
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Comprovar la importància de la zona durant el conflicte
  2. Donar veu a les persones que van patir aquest conflicte i remarcar els efectes de les guerres sobra la població
  3. Documentar uns fets poc coneguts
  4. Objectiu personal: Conéixer la història de la meva família
El procés:

Des d’un principi tenia molt clar el tema del meu treball, ja que sempre m’ha interessat conèixer aquests fets els quals van afectar molt a la meva família. Volia coneixer també les vivències d’altres persones de diferents pobles i edats per tal de conèixer experiències diferents, aquestes persones m’han proporcionat informació de primera mà i gràcies a ells aquest treball s’ha pogut dur a terme. Primerament em vaig plantejar la part pràctica, que consistia en deu entrevistes i visites a diferents restes d’escenaris de la guerra, ja que la distància ha estat una dificultat afegida i vaig haver de fer aquest apartat pràctic en dos viatges (un a les vacances de setmana santa i l’altre a l’agost). La part teòrica la vaig iniciar al juny anant a la biblioteca pública de Tarragona per tal d’informar-me sobre l’inici de la guerra. Els apartats teòrics sobre la guerra a la zona de Madrid en concret els vaig fer a partir del setembre, arran de l’informació que havia recollit a l’agost en el meu viatge a Madrid. La poca documentació sobre el tema va ser una gran dificultat perquè vaig haver d’aconseguir-la a través d’informació de testimonis, cartells informatius de rutes i pàgines webs dels diferents ajuntaments.

Conclusions:

Després de fer aquest treball he après molts aspectes que abans no coneixia. He pogut conèixer moltes històries i relats interessants de persones que malauradament van haver de viure aquest episodi tan fosc de la història, com és una guerra. També he pogut valorar molt més el que avui dia tenim. A l’hora de fer les entrevistes, vaig veure com va afectar aquest moment en les persones i crec que això ha fet que m’hagi involucrat molt emocionalment en el meu treball.
Un fet que realment m’ha sorprès ha sigut que abans de plantejar-me fer aquest treball no havia visitat aquests indrets ni sabia sobre la història d’aquests pobles, a part de Gascones, al que viatjo jo. Això ha fet que durant tots aquests mesos hagi tingut una gran curiositat constant per conèixer més fets.
Durant els primers mesos d’aquest treball volia demostrar la importància que va tenir aquesta zona en la Guerra Civil, pel fet que allà se subministrava tota l’aigua de Madrid, però vaig veure que aquesta no era la seva única importància, sino que també estava condicionada per altres aspectes, com els ports de muntanya i van tenir importància en la resistència de Madrid. Trobo que aquest treball té un valor afegit ja que la meva pot ser de les últimes generacions que pugui aconseguir informació de primera mà de testimonis de la Guerra Civil.

Bibliografia:
  • Encinas Plaza, José Manuel. Su mejor enemigo. SND EDITORES
  • Moradiellos, Enrique. Historia mínima de la Guerra Civil española. Turner
  • Pliego,Domingo. Caminando por los escenarios de la Guerra Civil. Ediciones Desnivel
  • Thomas, Hugh. La guerra civil espanyola. Mondadori
  • Unceta, María i Echenagusia, Javier. Madrid, la sierra del agua.Guía turística del Canal de Isabel II. Santillana
Llocs Web:
Presentació: