Hàbits d’higiene bucodental

Laia BonoTítol:          Hàbits d’higiene bucodental al Baix Camp. Impacte dels col·lutoris en la microbiota de la cavitat bucal
Autor/a:     Laia Bono
Tutor/a:      Alba Porté
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Odontologia
Centre:       Ins Fontanelles
Localitat:   Les Borges del Camp

Objectius:
  1. Conèixer els hàbits d’higiene bucodental a la comarca del Baix Camp.
  2. Comprovar l’efecte dels col·lutoris comercials i els naturals a través de comptabilitzar la microbiota de la saliva, en número colònies bacterianes o també anomenat unitats formadores de colònies per mil·lilitre de saliva (ufc/ml), en un grup de voluntaris abans i després del seu ús.
  3. Comparar l’eficàcia dels col·lutoris preparats mesurant les diferències que es poden observar en el nombre de colònies que creixen de la saliva dels voluntaris després d’utilitzar el col·lutori assignat.
Hipòtesi:

Els col·lutoris naturals , elaborats amb farigola i clau, són igual d’eficaços que els comercials.

El procés:

Ara farà dos anys, vaig decidir que volia estudiar odontologia. Partint d’aquesta base, vaig veure clar que podia començar a formar-me i encarar el meu treball de recerca cap a aquesta direcció. Un tema que em va semblar força interessant va ser els hàbits d’higiene bucodental, ja que pensava que la gent no n’era prou conscient de la cura dental i de la importància que aquesta comporta.
Un altre punt important va ser que podia potenciar molt el meu treball amb una pràctica en un laboratori de microbiologia sobre els col·lutoris i analitzar els impactes d’aquests en la microbiota de la boca.
Per altra banda, el servei de Google Docs m’ha permès fer el qüestionari per les enquestes, enviar-les i tractar les dades, fins i tot per fer els gràfics m’ha estat d’ajuda, ja que d’aquesta manera guanyava temps. La utilització de Google Docs m’ha permès també fer un creuament de dades i, per tant, un bon comentari de les enquestes. Aquesta eina és força intuïtiva i crec que m’ha permès conèixer una eina que em pot ser útil en el futur.
Tot aquest procés havia d’estar al servei de conèixer millor els hàbits bucodentals de la comarca del Baix Camp i els impactes que poden causar els diferents tipus de col·lutoris en la microbiota de la boca, aprofundir, explicar bé aquests conceptes i anar més enllà de les raons que d’entrada ens poden venir al cap.
La part de dificultats que vaig haver de superar es van centrar més cap a la pràctica de laboratori, degut a que primer de tot vaig haver de buscar un laboratori on poder realitzar l’estudi sobre l’efecte dels col·lutoris i per altra banda tota l’elaboració de dilucions que vaig haver de fer per trobar la més adient i tenir un màxim de precisió.

Conclusions:

L’elaboració d’aquest treball de recerca m’ha permès arribar a una sèrie de conclusions. Algunes d’elles es deriven de la part de les enquestes, que ha estat aquest anàlisi el que m’ha permès entendre millor quins són els hàbits d’higiene bucodental a la comarca del Baix Camp. Per altra banda, n’hi trobem d’altres que ens expliquen d’una manera general l’impacte dels col·lutoris en la microbiota gràcies a la pràctica elaborada al laboratori.
El 77,1% dels enquestats al Baix Camp es renten com a mínim dues vegades al dia les dents, un 72,5% es fa un mínim d’un neteja bucal a l’any i un 60,2% no pateix càries dentals.
Dels que pateixen càries un 37,50% tenen més de 3 peces afectades.
Es detecten millors hàbits entre les dones que entre els homes.
Es detecten millors hàbits entre els majors de 30 anys que entre els menors d’aquesta edat.
Els usuaris de raspalls electrònics fan un ús superior a la resta de fil dental.
El preu no sembla un factor rellevant a l’hora de comprar una pasta dentífrica o un col·lutori comercial.
La fidelitat a la marca si que es un aspecte important com també l’efecte blanquejant en el cas de la pasta dentífrica i la incorporació de fluor en el cas dels col·lutoris comercials.
Un terç dels enquestats disposa d’una assegurança mèdica dental privada.
El consum de dolços no és excessivament important ja que pràcticament dos terços (62,2%) comenten que prenen com màxim entre 1 i 3 racions a la setmana.
La població del Baix Camp considera que uns bons hàbits d’higiene bucodental valorant-los entre 7 i 10 en el 61,4% des casos.
Els col·lutoris naturals són poc coneguts i per tant poc utilitzats. Se’n fa més ús pensant en el fet que és un producte natural més que perquè es cregui que són més eficaços.
Els productes més coneguts a l’hora de preparar col·lutoris naturals són la farigola i àloe vera.
Majoritàriament els que són usuaris de col·lutoris naturals els fan servir des de fa poc temps.
Els usuraris dels col·lutoris naturals tenen millors hàbits d’higiene bucodental que qualsevol dels altres grups que es poden diferenciar a la mostra. Un 88.9% dels mateixos es fa com a mínim una neteja bucal a l’any.
Els col·lutoris naturals empitjoren la microbiota de la boca, és a dir, veiem que es formen més colònies de bacteris que en els altres casos en que no s’ha fet servir aquest tipus de col·lutori.
S’observa que és preferible no fer servir cap col·lutori que fer servir col·lutoris naturals.
Sembla que es pot afirmar que les millors opcions per mantenir una bona higiene bucodental seria raspallar-se les dents o raspallar-se les dents i complementar-ho amb un col·lutori comercial.
En qualsevol cas també es pot dir que algunes dades entren en contradicció i que per tant hi ha d’haver altres factors no controlats per aquest estudi (dieta, salut, etc.) que incideixen en la presència de bacteris a la cavitat bucal.

Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Plaques de petri emprades a l’estudi
Foto 2.- Material de laboratori necessari per l’estudi
Foto 3.- Sembrat de les dilusions de saliva
Foto 4.- Placa de petri amb les unitats formadores de colònies