Liquid Gold, At What Price?

Biel Graset IsernTítol:          Liquid Gold, At What Price?
Autor/a:     Biel Graset Isern
Tutor/a:      Lesley Anna Bell King
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Ciències de la Terra i del Medi Ambient
Centre:       Ins Vila-seca
Localitat:   Vila-seca

Objectius:
  1. Descobrir com es cultivaven les olives en el passat, i comparar-ho amb els mètodes del passat.
  2. Explicar el creixement dels arbres i la seva respectiva floració i maduració del fruit. Acompanyar-ho amb fotografies i dibuixos fetes per mi.
  3. Descriure com nosaltres, com a consumidors d’oli, podem diferenciar l’oli natural i el que és obtingut per processos de refinació.
  4. Mirar si avui en dia el negoci de la producció d’oli és rendible a nivell familiar.
  5. Explicar els mecanismes de la collita i com després es transforma el fruit en oli a la cooperativa.
Hipòtesi:

Treballant a la terra no es pot obtenir un gran benefici, perquè si no fos així l’ofici de pagès no s’hauria perdut tan ràpid. El oliber sembla que sigui un arbre no molt complex, per tant la recollida de les olives no deu haver canviat gaire des de els seus orígens. L’oli natural és més saludable i gustos que l’artificial i per això té un preu un xic més elevat.

El procés:

He recollit informació de llibres, pàgines web i de converses amb pagesos que cultiven l’Oliver. Primer vaig focalitzar en la part més teòrica, i després vaig anar redactant la base del treball. Vaig començar amb l’explicació del creixement de l’Oliver, seguidament amb els mètodes de plantació i recol·lecció per acabar parlant de la feina de la cooperativa. Al final, em vaig decidir a traduir en paraules com podem diferenciar la qualitat d’un oli.

Conclusions:

L’ofici de pagès requereix temps i esforç, més que grans coneixements d’agricultura. La floració, que al principi semblava senzilla, resulta ser molt complexa. En l’actualitat no es pot treballar a temps complet com a granger individualment, però és una molt bona optativa com a un treball secundari, ja que se’n pot obtenir un benefici considerable. Hem de suportar el producte local, ja que encara que sigui més car obtindrem més qualitat.

Bibliografia:
  • Joan Tous Martí. El olivo situación y perspectivas en Tarragona. Diputación de Tarragona
  • D. Tamaro. Fruticultura. GG
  • S. Planes i J.M. Carrero. Plagas del Campo. MP
  • Manuel Civantos López-Villalta. Control de enfermedades del olivar. Consejo Oleícola Internacional
  • D. Barranco, R. Fernández-Escobar and L. Rallo. El cultivo del olivo. MP & Junta de Andalucía (Consejería de Agricultura y Pesca)
  • Miguel Pastor Muñoz-Cobo i José Humanes Guillén. Poda del Olivo moderna olivicultura. Editorial Agrícola Española S.A. & Junta de Andalucía (Consejería de Agricultura i Pesca)
Llocs Web:
Vídeo:

Presentació:
Fotos:

Foto 1.- Image utilitzada per a la portada
Foto 2.- Foto del 25 de Maig de les flors obertes
Foto 3.- Exemple de un sistema de reg empleat en una finca
Foto 4.- Sistema actual de la recolección del fruit, concretament un paragües i un braç vibratori