Plantes que curen plantes

Títol: Plantes que curen plantes
Autora: Laura Bonet Pizarro
Tutora: Montse Plans
Modalitat: Ciències i tecnologia: Ciències de la salut
Àrea curricular: Medi ambient, biologia
Centre: Ins Salvador Vilaseca
Localitat: Reus

La idea de fer un treball relacionat amb la iniciació al cultiu d’un hort va sorgir del meu interès en mantenir l’hort del meu avi, en Marcel, un savi que coneixia tots els secrets de l’agricultura tradicional i que s’estimava més que res en el món el seu petit tros de terra. A més, es tracta d’un tema que m’entusiasma especialment, perquè pertany al camp que vull estudiar i dedicar-me, la biologia.

Pel que fa a l’experiment que vaig realitzar, vaig escollir un del aspectes que em preocupa més del tipus de conreu que actualment ens proporciona els aliments: l’excessiva utilització de productes fitosanitaris sintètics com a tractaments preventius contra plagues.

Els tractaments d’origen sintètic, sobretot si se’n fa un mal ús, tenen conseqüències negatives com la disminució de la biodiversitat, la contaminació del sòl i l’aigua, els efectes negatius sobre la salut humana i la dificultat, cada cop més elevada, de combatre plagues i malalties. Si tenim un hort, una de les alternatives als fitosanitaris sintètics que podem utilitzar són els tractaments d’origen biològics contra plagues. Aquests augmenten la biodiversitat, no contaminen sòls ni aigües i els productes que reben aquests tractaments no presenten restes de pesticides, a més, aporten nutrients a les plantes i les fan més resistents.

Vaig realitzar l’experiment en les plantes de l’hort i també en els hivernacles, on vaig forçar “l’aparició” de la plaga introduint-hi cargols.

Objectius:
  • Realitzar tot el procés que comporta fer un hort: muntar-lo i cuidar-lo posteriorment.
  • Comprovar l’eficàcia d’alguns dels tractaments contra plagues d’origen biològic.
Hipòtesi:

Experiment a l’hort: potser l’extracte d’all i el purí d’ortiga reduiran o previndran els efectes de les plagues en les plantes de l’hort.

Experiment als hivernacles: potser l’extracte d’all i el purí d’ortiga reduiran els efectes de les plagues de cargols a l’enciam.

El procés:
  • Recerca d’informació sobre l’horticultura, la ideologia ecològica, els principis bàsics per al bon funcionament d’un hort i les plagues, així com els tractaments per a combatre-les.

Part pràctica:

  • Muntatge de l’hort: disseny, previsió de tasques, escollir les plantes…
  • Construir els hivernacles.

Part experimental:

  • Elaborar els fitosanitaris.
  • Aplicar els tractaments d’origen biològic a les plantes de l’hort.
  • Aplicar els tractaments d’origen biològic a les plantes dels hivernacles.
Conclusions:

Els dos tractaments són efectius contra l’aparició d’una plaga de cargols als enciams, perquè tant amb l’extracte d’all com amb el purí d’ortiga es pot salvar més d’un 80% de les fulles de la nostra plantació i es pot evitar que el consum de cada fulla per part dels cargols sigui excessiu. Ja que en les fulles rosegades dels grups amb tractaments, la superfície menjada pels cargols és molt petita.

Cal ressaltar que tot i que els tractaments hagin actuat contra l’efecte de la plaga, aquests no es poden considerar preventius perquè hi ha hagut consum de les fulles part dels cargols.

Pel que fa a la comparació entre els dos tractaments, la diferència d’efectivitat ha sigut molt poca, ja que amb els dos s’han obtingut gairebé els mateixos resultats. Tot i això, el que ha obtingut millors resultats ha sigut el grup d’enciams que va ser tractat amb purí d’ortiga, per tant, podem dir que és el tractament més efectiu.

Hort

Bibliografia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>