Dels bits als àtoms

Títol: Dels bits als àtoms. L’última evolució de Darwin?enric-about
Autoria:
Enric Masdeu Avila
Tutor:
Oriol Miró Toran
Modalitat: Ciències i tecnologia
Àrea curricular: Tecnologia
Centre: Ins Baix Camp
Localitat: Reus

El treball parteix d’una inquietud per la revolució digital i com aquesta canviarà les nostres relacions amb els objectes quotidians.
A partir d’aquesta idea ens vam plantejar uns reptes: Serem capaços d’imprimir un prototipus de ma en 3D? Podrà ser útil per alguna persona que la necessiti? Podrem robotitzar-la?  I, per últim, Servirà el treball per ajudar a  conscienciar de la importància de fer recerca en la impressió 3D per abaratir costos en la construcció de pròtesis?

Objectius:20170125_151447
  • Imprimir en 3D i fer el muntatge d’una mà passiva i donar-la a algú que la necessiti
  • Imprimir en 3D, fer el muntatge i robotitzar un braç
  • Conscienciar de la importància d’investigar en prototips de pròtesis més econòmics i accessibles a més gent.
Hipòtesi:

Amb la tecnologia 3D i el programari obert es poden fer prototips de pròtesis de mans més econòmics i per tant que els pugui utilitzar més gent.

El procés:
  1. Hem fet una enquesta amb l’objectiu de saber quin és el grau de coneixement de la impressió 3D (en concret, aplicat al món de les pròtesis) i per trobar a alguna persona que la necessiti.

La població d’on hem extret la informació són alumnes de l’Ins Baix Camp, de l’Ins Josep Tapiró i de l’ns Marta Mata, i els seus pares, germans i professors. La mostra ha estat de 703 persones que l’han respost a través de formularis penjats a Googledocs.

enquesta2

  1. El passos que hem seguit per fer la mà passiva i el braç robòtic han estat:

    • Elegir tipus de disseny i buscar fitxers per poder fer la impressió en 3D
    • Impressió en 3D
    • Muntatge i passar els fils per a poder facilitar el moviment.
    • Només en el Braç: instal·lar els motors servos i la part electrònica per a la seva robotització. Programar amb Arduino.
    • Els dissenys de la mà passiva (Flexy Hand 2) i del braç robòtic (Inmoov hand) els hem tret de thingiverse (programari “open source”, gratuït).
    • El programa utilitzat per a imprimir ha estat el Simplyfy. Els vídeos els hem fet amb el timelapse.
    • Per últim, hem dissenyat una pàgina web per donar a conèixer i compartir el nostre TR delsbitsalsatoms.cat

captura-pag-web

Conclusions:

Pel que fa a les Enquestes, les impressores 3D encara no es fan servir gaire (el 90’2% dels enquestats diu que mai l’ha fet servir) però si que es comencen a conèixer (el 45’3% sap alguna dada tècnica). L’àmbit en ell que s’associa més el  món del 3D és en el d’entreteniment (84%) arquitectura(82’5%) i salut (73’6%). Un 85’1% creuen que en un futur podran imprimir-se ells mateixos la roba o els mobles.
El 74’2% creuen que l’ús de les impressores 3D augmentarà l’autoconsum i disminuirà el consum en sèrie.
Per últim, pel que fa a les pròtesis, la gran majoria dels enquestats (76’1%) creuen que es poden fer pròtesis en 3D. Un 86’1% afirma que si s’haurien de gastar més diners en la investigació.
A l’última pregunta de si coneixes a algú que necessiti una pròtesi de ma no vam trobar ningú. Per això vam contactar amb una ONG, Agua de Coco, de Madagascar, amb qui vam trobar-nos el novembre passat. El seu president ha creat una coral les “Malagasy Gospel” a qui vam conèixer i amb qui ens vam comprometre a donar-li la mà passiva aquest estiu, quan tornin.

 noticiadiarigospel

Per altra banda, hem pogut demostrar que es possible controlar i fabricar un objecte des del bit (a partir d’un disseny informàtic) fins a l’àtom (objecte real). Hem fabricat dos prototips: el de la mà passiva i el del braç robòtic. Els dos han estat pensats, adaptats i creats  per nosaltres des del principi del procés fins el final.

En aquest sentit, considerem ideal l’ús de la tecnologia3D per a la construcció d’aquest tipus de prototips de pròtesis de mà sobretot per la rapidesa en la fabricació, les possibilitats de personalització i pel seu baix cost.

Per últim, el que ens ha costat més ha estat robotitzar el braç  programant amb Arduino. Respon a les funcions següents: quan movem els dits de la nostra mà mitjançant uns sensors de flexió (adherits a un guant) el braç Inmoov reproduirà els mateixos moviments.

No sabem si amb la revolució que suposarà aplicar aquestes tecnologies  a les nostres vides estem davant l’última evolució de Darwin però el que si  intuïm és que se’ns obre un món ple de possibilitats.

 Altres imatges i vídeos

 

Bibliografia