El último cuento de hadas

Títol: El último cuento de hadas
Autora: Alejandra Cáceres Ramírez
Tutora: Pineda Morell
Modalitat: Humanitats
Àrea curricular: Literatura castellana
Centre: Ins Baix Camp
Localitat: Reus

Objectius:

Fer un estudi literari de Todas las hadas del reino i, alhora, demostrar si es tracta d’un llarg conte meravellós. És possible que sigui l’últim conte de fades a la literatura espanyola.

Hipòtesi:

Pot existir un conte meravellós en ple segle XXI?

El procés:

L’elaboració del treball es distribueix en diversos apartats. Tots ells relacionats amb l’ estudi directe del text; únicament la biografia de l’autora és l’ excepció. La resta es desenvolupa a través dels punts propis de un estudi literari; un resum de l’argument, la concreció de l’estructura, un estudi de la diversitat temàtica, la caracterització dels personatges, i l’aproximació a l’ espai i al temps.

En últim lloc, dos apartats relacionats de manera més directa amb l’obra en qüestió: l’ aplicació de les funcions del conte meravellós que va establir Vladimir Propp i l’ al·lusió a una sèrie de referències literàries que conté l’obra.

Conclusions:
  •  És clar que Todas las hadas del reino no és un relat meravellós típic, ja que la seva considerable extensió, la seva transmissió literària escrita i la cura lèxica que ha emprat l’autora, l’allunyen del conte i l’acosten a la novel·la.
  • Però és una novel·la molt peculiar, ja que els personatges són tots pertanyents al món de la fantasia.
  • L’estructura es relaciona amb moltes de les funcions que va aïllar Propp, que també connecten la història amb les obres del gènere fantàstic. El mateix succeeix amb el temps, irreal i indeterminat.

Bibliografia: