La lectura en veu alta omple l’Auditori de Cervera

Gairebé dos-cents alumnes de la Segarra es van reunir a l’Auditori de Cervera per celebrar la fase comarcal del XIX Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta  

El passat 9 de març, a l’Auditori Municipal de Cervera, es va dur a terme la celebració de la semifinal de la Segarra, en el marc del dinovè Certamen de Lectura en Veu Alta, iniciativa de la Fundació Enciclopèdia Catalana i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que va néixer amb l’objectiu de promocionar la lectura entre els més joves. 

Amb l’acte d’enguany es va poder recuperar la presencialitat i va acollir una representació d’alumnat i professorat de vuit centres participants de la comarca. Així, es va comptar amb la participació de l’escola l’Estel de Sant Guim de Freixenet, amb l’Institut Guissona, FEDAC Guissona i l’escola Mestre Ramon Estadella i Torredeflot de la localitat de Guissona. De Cervera, van participar els instituts La Segarra i Antoni Torroja, i les escoles Mossèn Josep Arques i Jaume Balmes. 

Repartits en cinc categories Grumets vermells (cicle mitjà de primària), Grumets verds (cicle superior de primària), Timoners (alumnat nouvingut), Corsaris (1r o 2n d’ESO) i Tropa de Corsaris (3r i/o 4t d’ESO)–, els trenta alumnes seleccionats pels centres van anar passant per l’escenari per llegir els fragments que se’ls havia assignat prèviament

Un cop fetes les lectures, el jurat format per la professora jubilada de francès Montse Villaró, l’actor de la companyia de teatre Fadunito Ferran Orobitg i l’assessora en Llengua Interculturalitat i Cohesió del Servei Educatiu de la Segarra Sílvia Pons, van agafar-se un temps per a la deliberació i van acabant decidint els lectors i lectores classificats que representaran la comarca en la final territorial, que se celebrarà el dia 20 d’abril al Teatre l’Amistat de Mollerussa. L’alumnat que s’acabi classificant aquest dia, assistirà a la gran final de Catalunya, la qual tindrà lloc el 31 de maig al Teatre Nacional de Catalunya. 

En la categoria Grumets vermells, Àlex Castells Argerich de l’Escola Mestre Ramon Estadella de Guissona va fer-se un lloc a la final territorial; del mateix centre, Adrià Tresents Cobos va classificar-se en la categoria de Grumets verds. En la categoria Timoners d’alumnat nouvingut, Irina Andriiv de l’Institut de Guissona, va demostrar un bon nivell de lectura en llengua catalana i també va fer-se un lloc per a la final lleidatana. Abril Bertran de Solà, alumna de l’Institut Antoni Torroja de Cervera, va classificar-se en la categoria de Corsaris i, finalment, el grup format per José Luis Chilangua Canaval, Mariona Fustegueres Soler i Abril Ribó Solé, de l’Institut de Guissona, van classificar-se per a representar la categoria Tropa de Corsaris de la Segarra a Mollerussa, l’única categoria que llegia de manera col·lectiva.

 

Finalista en la categoria de Grumets Vermells
 

Finalista en la categoria de Grumets Verds
 

Finalista en la categoria de Timoners
 

Finalista en la categoria de Corsaris
 

Finalistes en la categoria de Tropa de Corsaris

L’esdeveniment va durar gairebé dues hores i va transcórrer en un ambient proper i festiu, de celebració i de promoció de la lectura. Tot l’alumnat participant van rebre un diploma i un llibre i van ser força animats i aplaudits pel públic en tot moment. Els actors Ivan Alcoba i Ferran Orobitg, cofundadors de la companyia de teatre cerverina Fadunito, van ser els encarregats de dinamitzar i animar la trobada amb el seu bon humor i saber fer. 

A més, també hi va haver espai per la música i en el moment de la deliberació del jurat, el públic va poder gaudir de la interpretació d’un breu repertori de peces de tango i danses romaneses per part del trio de cambra del Conservatori de Música de Cervera format per Bàrbara Torres, al clarinet; Paula Torra, a l’acordió, i Adrià Pedrós, al contrabaix.

Agraïm la participació dels centres, la implicació de l’alumnat i, sobretot, del professorat, el qual, dia rere dia vetlla perquè l’alumnat estimi la lectura i l’aculli com una activitat enriquidora, col·laborativa i engrescadora. El seu acompanyament és imprescindible.     

Agraïm, també, la col·laboració del Conservatori de Música per posar notes musicals a l’acte, i al Pla Educatiu d’Entorn de Cervera, per la seva col·laboració en l’organització de l’acte. 

Desitgem, doncs, llarga vida al Certamen de Lectura en Veu Alta, una experiència educativa que pretén fomentar la lectura entre els escolars, en un context divertit, col·laboratiu i engrescador. 

Imatges: Maria Agra i Marc Castellà