Iniciatives mSchools 2021 – 2022

Des de l’any 2013 el Departament d’Educació promou el programa mSchools impulsat per la Fundació Mobile World Capital, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la GSMA.

INFORMACIÓ: http://xtec.gencat.cat/ca/projectes/mschools/

Com cada curs, fan públiques les activitats previstes pel 2021-2022 relacionades amb cada iniciativa:

JORNADA

Dimarts 19 d’octubre de 10 -12 h, jornada Lúdica de programació, Dissenya la teva mascota virtual”.

Seguiu la iniciativa al web de programació i robòtica, on trobareu més reptes i activitats per poder desenvolupar a l’aula.   Volem participar

SEMINARIS WEB

2a quinzena d’octubre de 2021.

Febrer de 2022.

Abril de 2022.

Volem participar

16 de novembre de 2021.

1 de març de 2022.

26 d’abril de 2022.

Volem participar

13 d’octubre de 2021.

2a. quinzena de novembre de 2021.

Febrer de 2022.

Abril de 2022.

Volem participar

Formació de cursos no presencials

Primer torn:

Inscripció del 13 al 26 de setembre, 2021.    Inici: a partir del 14 d’octubre

Comencem amb l’Appinventor

Scratch: Creativitat i enginy a l’aula

Segon torn:

Inscripció del 7 al 18 de gener, 2022.  Inici: a partir del 4 de febrer

Avancem amb l’App Inventor

Scratch avançat

Publicació bases del concurs Student Awards: Darrera quinzena del mes d’octubre

Descripció de les diferents iniciatives

Propostes adreçades al desenvolupament del pensament computacional:
1. App Education: és una proposta que se centra en el disseny i creació d’aplicacions per a dispositius mòbils, fomentant el pensament computacional, el treball en equip i l’esperit emprenedor.

El projecte posa a la disposició dels centres participants materials didàctics en format de cursos Moodle, descarregables des d’alexandria.xtec.cat, píndoles formatives, reptes i recursos i l’enregistrament dels seminaris web del curs passat al web de programació i robòtica i d’un conjunt d’experts que poden ajudar a generar idees i resoldre dubtes.

S’adreça a:

  • Tecnologia de 3r d’ESO (en català i anglès)
  • Informàtica de 4t d’ESO (en català i anglès)
  • Cicles Formatius de grau mig i superior de les famílies d’Informàtica, Arts Gràfiques i Administració-Comerç         Volem participar
2. Scratch Challenge: és una iniciativa orientada a fomentar, entre docents i alumnes, l’aprenentatge de la programació com a eina d’integració de les tecnologies a l’aula, mitjançant el desenvolupament de projectes a través del llenguatge Scratch.

El projecte posa a la disposició dels centres participants materials didàctics en format de reptes inclosos en cursos Moodle, descarregables des d’alexandria.xtec.cat, píndoles formatives, reptes i recursos i l’enregistrament dels seminaris web del curs passat al web de programació i robòtica.

S’adreça a:

  • Cicle Superior de Primària
  • Primers cursos de l’ESO                                                                      Volem participar

3. CodeWeek: És una iniciativa promocionada per la UE, que es celebrarà entre el 9 i el 24 d’octubre, que promou fer difusió de les iniciatives que des de dels centres educatius, entitats, clubs de programació… fomenten el pensament computacional i la programació, als diferents països de la UE, com activitat per afavorir la resolució de problemes, la creativitat i el pensament estructurat.   

Enguany, com a novetat, des del Departament d’Educació s’organitza una Jornada Lúdica de programació, “Dissenya la teva mascota virtual”, que tindrà lloc el dimarts 19 d’octubre, en horari de 10-12h. Seguiu la iniciativa al web de programació i robòtica, on trobareu més reptes i activitats per poder desenvolupar a l’aula.

Volem participar

Propostes adreçades al desenvolupament de la competència digital, comunicativa i social:
4El Mobile History Map és un projecte de georeferenciació que permet treballar el territori amb tecnologia digital, basat en l’aprenentatge-servei per donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni natural i cultural de Catalunya.

En el web principal del MHM es troba, tant el registre per accedir a la plataforma, com la interfície i mapa per localitzar els punts ja creats, per crear-ne de nous, o per crear escenaris.

En aquesta plataforma trobareu recursos, propostes de projectes, exemples i  l’enregistrament dels seminaris web del curs passat. 

S’adreça a totes les etapes educatives tant d’ensenyaments formals i com no formals.                          Volem participar

 

Com a novetat del curs actual, MHM participarà en la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR), tot col·laborant amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Xarxa d’Escoles Sostenibles de Catalunya. Es pretén que MHM serveixi d’aparador de  les accions i projectes que des dels centres educatius, tinguin vocació de servei comunitari per contribuir a millorar el vostre entorn, la conscienciació de la vostra comunitat educativa i a proposar i dur a terme accions per ser més sostenibles i promoure els bons hàbits pel que fa a les 3 R principals (Reduir, Reutilitzar, Reciclar)

Propostes i activitats didàctiques:
5. mSchools Toolbox és un recull online de propostes educatives, valoracions i articles sobre aplicacions mòbils, realitzades per docents. S’ha d’entendre com un espai col·laboratiu on la comunitat educativa pot descobrir i compartir contingut educatiu mòbil de qualitat. És una font excepcional de recursos per a professors, especialistes i famílies interessades en trobar aplicacions avaluades per enriquir l’oferta de contingut mòbil amb finalitats educatives.  

Els usuaris registrats a poden accedir a les aplicacions seleccionades, classificar-les mitjançant etiquetes descriptives i analitzar-les i comentar les seves fortaleses i debilitats. Així mateix permet als professors avaluar l’ús de cada aplicació i aprendre sobre experiències pràctiques fetes a l’aula.

S’adreça a:

  • Totes les etapes educatives tant d’ensenyaments formals i com no formals.  Vull participar