Jornades de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius

Del 19 al 21 de novembre de 2018, ha tingut lloc al centre Mon Natura Pirineus, de la Fundació Catalunya la Pedrera, les 21enes Jornades de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius, de la qual formen part entitats que treballen en la educació ambiental d’ambdós costats dels Pirineus.

A aquesta reunió han assistit un centenar de persones de Navarra, Aragó, Andorra, Catalunya, i dels departaments dels Pirineus orientals, Aude, Ariège, Alt Garona, Alts Pirineus i Pirineus atlàntics de França.

Els objectius d’aquestes jornades es resumeixen en 6.

1- Descobrir i adequar el concepte i les primeres visuals del Piribus: L’1 de març de 2019 s’inaugurarà la nostra exposició PIRIBUS Viatge al cor dels Pirineus. Iniciarà la itinerància que la portarà per tots els Pirineus en 32 etapes. El concepte general i les intencions inicials van ser coconstruïdes durant les anteriors reunions de la xarxa el desembre de 2017. Tothom va poder fer la diferència. Un petit grup de disseny de la xarxa es va fer càrrec d’aclarir l’escenografia i el contingut. En aquestes jornades s’han començat a compartir les primeres produccions junts.

2- Produir activitats pedagògiques associades als dispositius museogràfics del PIRIBUS: S’han proposat tres cicles de producció de seqüències educatives, treballant en grups reduïts. Intentan respondre a les següents preguntes: Quina mediació proposarem per a l’exposició PIRIBUS Viatge al cor dels Pirineus? Quines intencions? Quins continguts? A partir dels diferents artefactes museogràfics, com ens acostarem al públic i compartirem una visió dels Pirineus?

3- Descobrir l’arquitectura del projecte d’aplicació digital i produir conjuntament els primers continguts: El 2017, a Bagnères de Bigorre, entre tots vam prefigurar el contingut de l’aplicació digital del projecte POCTEFA ADN Pirineus. Ara, l’arquitectura de l’aplicació s’estabilitza i s’han produït conjuntament uns continguts calibrats per harmonitzar les nostres propostes d’interpretació.

4- Enfortir la dinàmica de la xarxa: Es va destinar una zona, l’espai FÒRUM, per conèixer-nos millor, conèixer les noves estructures que integren la xarxa aquest any, descobrir noves eines, identificar iniciatives interessants. Aquest espai tenia la funció de presentar noves eines educatives, valoritzar les accions de mediació (dispositius nous, públics nous …), comentar experiències sobre les iniciatives de les diferents entitats i exposar les produccions de valorització del patrimoni.

5- Promoure la governança col·legial de la xarxa i escollir els membres del nou comitè de decisió de la xarxa: Els procediments operatius de la xarxa, redactats i validats conjuntament durant les reunions de Beire (2013) i Auzat (2014,) després implementats a partir de les reunions de Riglos (2015), van portar a haver de renovar aquest any el comitè de decisió. S’ha aprofitat l’oportunitat per organitzar amb les institucions presents un consell d’orientació estratègica per fer un balanç de les nostres perspectives.

6- Començar a imaginar el després del POCTEFA ADN Pirineus: En dos anys, el 4 de desembre de 2020, el projecte d’ADN Pirineus
estarà darrere nosaltres. D’aquesta manera s’ha començat a treballar en les següents qüestions: Quines són les nostres intencions per als propers anys? Quines associacions volem comprometre a consolidar la nostra dinàmica de xarxa? A quins públics i territoris volem desenvolupar les nostres noves iniciatives?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>