La genètica que et menges; del laboratori a la taula

El 16 de novembre de 2016, a les 11:30 h, Maria José Aranzana, investigadora de l’IRTA al Centre de Recerca Agrigenòmica de Bellaterra(CRAG), durà a terme, a la seu central del Departament d’Ensenyament, una conferència destinada a alumnat de Batxillerat que s’emetrà en directe per a tots els centres docents de Catalunya.

Accés a la retransmissió de la videoconferència

La genètica que et menges; del laboratori a la taula

Quan anem al supermercat a comprar fruites, verdures o llegums no sabem com s’han “creat” aquests aliments, però si tenen bon aspecte els comprem, i si ens agraden repetim. Des que es va iniciar l’agricultura, els humans hem anat millorant les espècies que ens alimenten adequant-les a les nostres necessitats, als nostres gustos i adaptant-los a les condicions ambientals del nostre entorn. Aquest procés, que es va iniciar de forma instintiva, s’ha anat fent cada cop més eficient gràcies al coneixement de la genètica. Per exemple, la mongeta es va domesticar de forma independent a dues zones del continent americà, generant poblacions molt diferents. Combinacions de plantes de les dues poblacions van generar varietats adients per als seus cultius. Les noves varietats es creen en programes millora que es duen en terme tant en empreses privades com en centres públics. Actualment molts d’aquests programes es recolzen en la biotecnologia, el que permet accelerar el procés i augmentar la qualitat del producte final.

En aquesta xerrada explicaré com funciona el procés de millora de varietats vegetals i com nosaltres (els científics i científiques) ajudem a obtenir noves varietats.

La investigadora Maria José Aranzana és Doctora Enginyera Agrònoma (1995). Va fer el doctorat a Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) on va investigar sobre la identificació de gens de presseguer responsables de característiques de qualitat del fruit (acidesa, dolçor, color, etc.). També va fer una estada de tres mesos a la Universitat de Cornell (Nova York, USA) on va estudiar gens de blat de moro. Entre el 2002 i el 2005 va fer un postdoc a la Universitat de Califòrnia on va estudiar la variabilitat genètica d’Arabidopsis i nous mètodes per buscar gens responsables de les característiques que s’observen. Al 2005 va incorporar-se al Centre de Recerca Agrigenòmica de Bellaterra (CRAG), que és on investiga actualment, per aplicar els seus coneixements al presseguer i ajudar als obtentors de varietats a augmentar la qualitat de la fruita. Realitza recerca tant amb fons públic (de projectes Europeus i Nacionals) com amb fons privats, gràcies a col·laboracions amb empreses que després apliquen les eines que els transfereix.

La Dra Aranzana publica els seus resultats en articles de rellevància en diverses revistes científiques internacionals, així com en congressos nacionals i internacionals.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>