La màquina de narrar, una versió de la màquina de pensar de Ramon Llull

Ramon Llull al segle XIII, en la seva Ars Magna,  va dissenyar una màquina lògica on les sentències, els subjectes i els predicats teològics s’organitzaven en figures geomètriques. Per al seu funcionament disposava de dials, palanques i manetes giratòries que movien les diferents posicions i que s’aturaven finalment indicant la resposta. Podem establir que Ramon Llull va ser el precursor de l’ordinador!

L’institut Macià ha commemorat l’Any Llull amb variades activitats, una d’elles: la Màquina de Narrar (MdN), feta a partir de la màquina de pensar de Llull. En Jordi Castells, professor de català, va dissenyar el contingut i Santi Bajo, professor de tecnologia, la va crear amb uns quants coixinets de boles i 4 cercles de fusta.

Continguts per generar arguments de narracions:

SUBJECTES ACCIONS OBJECTES ESPAIS
Una metgessa Troba Una mà dreta A la platja de Samoa
Un pirata Espia Una maleta plena de diners A Nova York
Una professora Descobreix Un microxip del Banc Principal A Cornellà
Un detectiu Roba Un mapa del tresor dels Templers A la selva amazònica
Una policia ven Un document secret de la policia A la Lluna
Un cavall Segresta La màscara de Tutankàmon Al desert del Gobi
Una fada Fereix L’estàtua de Colom
Un robot llença La filla del President

Pel segon trimestre del proper curs posarem en préstec la MdN per als centres de Cornellà de Llobregat que la vulguin utilitzar, a travès del Centre de Recursos Pedagògics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>