Exposició en la fotografia química

Víctor Gallego CarmonaTítol:          Exposició en la fotografia química
Autor/a:     Víctor Gallego Carmona
Tutor/a:      Joan Farré Villa
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Química
Centre:       C Joan XXIII
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Entendre i familiaritzar-me amb la fotografia de rodet i el seu funcionament.
  2. Veure quines diferències hi trobo respecte a la digital.
  3. Esbrinar què succeeix al procés de revelat d’un rodet.
  4. Analitzar com afecten les variables de velocitat d’obturació i obertura del diafragma a l’exposició de la imatge.
Hipòtesi:

La meva hipòtesi suposa que a ISO i velocitat d’obturació constants, mentre més gran sigui l’obertura, més sobreexposada (amb més llum) estarà la imatge. De la mateixa manera, a ISO i obertura constants, mentre més baixa sigui la velocitat (més temps d’exposició), més sobreexposada serà també la fotografia.

El procés:

La meva part teòrica es basa en un recorregut pels tres paràmetres que influeixen en l’exposició d’una fotografia amb l’objectiu de poder entendre la meva hipòtesi.
Per tal de comprovar si la hipòtesi era encertada, vaig realitzar fotografies amb una càmera analògica variant primer l’obertura i deixant la velocitat constant, després vaig fer-les variant la velocitat i deixant constant l’obertura. Una vegada fet això vaig revelar el rodet amb les substàncies i materials necessaris. Com que al rodet revelat no es podien veure els efectes i els canvis en l’expossició, vaig portar-les a un laboratori fotogràfic que em va donar les imatges ampliades on ja es veien els resultats. A l’hora de redactar la part pràctica també vaig parlar de la química que hi ha en toto aquest procés.

Conclusions:

Les conclusions a les que s’ha arribat una vegada havent acabat el treball i la part experimental, respecte a la meva hipòtesi inicial són que els resultats obtinguts mostren exactament el que es va formular a la hipòtesi inicial, encara que pel que fa a l’obertura, no afecta tant com jo pensava en l’exposició de la imatge, ja que veient els resultats es pot observar que l’obertura influeix mínimament el l’exposició d’una imatge, no com amb que succeeix amb la velocitat d’obturació, que n’influeix molt.
També s’ha de dir que vaig iniciar aquest treball sense saber pràcticament res sobre fotografia, i menys sobre fotografia analògica. Una vegada acabat el treball puc dir que he après força nous conceptes sobre fotografia digital i analògica.
He aconseguit assolir-los tots majoritàriament, excepte a esbrinar què succeeix al procés de revelat d’un rodet, ja que se’m va fer molt difícil poder trobar informació d’aquestes substàncies químiques tan complexes. Tot i això estic bastant content amb el resultat del meu treball.

Bibliografia:
  • Brian Dilg. 50 conceptos de fotografía, tecnología y técnicas. BLUME
Llocs Web:
Presentació: