Efecte antiinflamatori del cacau

Maria Font AlberichTítol:          Estudi de l’efecte antiinflamatori del cacau
Autor/a:     Maria Font Alberich
Tutor/a:      Josepa de Maria Sierra
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Bioquímica
Centre:       Ins Baix Camp
Localitat:    Reus

Objectius:
  1. Estudiar l’efecte antiinflamatori del cacau i altres compostos bioactius a través del marcador TNF-α en cèl·lules on s’ha induït la inflamació amb LPS, i incubades amb sèrums de voluntaris que havien ingerit crema de cacau o crema de cacau enriquida amb altres compostos bioactius.
  2. Aprendre el mètode científic quant a l’elaboració d’un experiment des del disseny del mateix, passant per la seva realització i acabant amb l’avaluació dels resultats que es duria a terme en la rutina d’un laboratori d’investigació.
  3. Conèixer, experimentar i manipular les tècniques adients per dur a terme l’experiment com el pipeteig, treball en condicions asèptiques, descongelació de cèl·lules, comptatge i viabilitat cel·lular, tècnica com l’Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
  4. Determinar la citotoxicitat mitjançant la mesura de la secreció de la lactate dehydrogenase (LDH).
Hipòtesi:

La ingesta de cremes de cacau i cremes de cacau enriquides amb avellanes, fitosterols i fibra soluble tenen efecte antiinflamatori a través de la reducció del marcador de inflamació tumor necrosis factor α (TNF-α), valorat en un model in vitro de monòcits estimulats amb lipopolisacàrid (LPS).

El procés:

L’elaboració del treball està estretament lligada a la realització pràctica de l’investigació en el laboratori, ja que és un treball experimental en el que s’expliquen detalladament els mètodes i les tècniques utilitzades al llarg de l’experiment. Posteriorment, s’observen els resultats i se n’elaboren els gràfics corresponents. Se’n fa una discussió per tal de comparar els resultats entre sí i amb altres estudis. I finalment se n’extreuen les conclusions, respectant el mètode científic.

Conclusions:

Aquest estudi mostra que els sèrums de persones que han ingerit cremes de cacau o cremes de cacau enriquides no tenen efecte antiinflamatori a través de la reducció del marcador de inflamació TNF-α en un model in vitro de monòcits estimulats amb LPS. Tot i que estudis previs mostren que la ingesta de la crema de cacau enriquida va disminuir la concentració de la proteïna C reactiva d’alta sensibilitat, però no a través de la disminució del TNF-α com s’ha demostrat en aquest estudi. Podem concloure que aquesta crema de cacau enriquida tindria un efecte antiinflamatori per la via de la proteïna C reactiva però no per la via del TNF-α.
També he après com es treballa en un laboratori professional i les bases del mètode científic.

Bibliografia:
  • Solà R, Valls RM, Godàs G, Perez-Busquets G, Ribalta J, Girona J, Heras M,Cabré A, Castro A, Domenech G, Torres F, Masana L, Anglés N, Reguant J, Ramírez B, Barriach JM.. Cocoa, hazelnuts, sterols and soluble fiber cream reduces lipids and inflammation biomarkers in hypertensive patients: a randomized controlled trial..
  • De Araujo QR, Gattward JN, Almoosawi S, Silva Md, Dantas PA, De Araujo Júnior QR.. Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review.
  • Latif R. Health benefits of cocoa.
  • Li F, Vijayasankaran N, Shen AY, Kiss R, Amanullah A. Cell culture processes for monoclonal antibody production.
  • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MA, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, Wareham NJ,Myint PK, Khaw KT.. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women..
  • Kerimi A, Williamson G.. The cardiovascular benefits of dark chocolate..
  • Vicente Pascual, Rosa M. Valls, Rosa Solà.. Cacao y chocolate: ¿un placer cardiosaludable?.
  • Crescenti A, Solà R, Valls RM, Caimari A, Del Bas JM, Anguera A,Anglés N,Arola L.. Cocoa Consumption Alters the Global DNA Methylation of Peripheral Leukocytes in Humans with Cardiovascular Disease Risk Factors: A Randomized Controlled Trial..
  • Khan N, Khymenets O, Urpí-Sardà M, Tulipani S, Garcia-Aloy M, Monagas M, Mora-Cubillos X, Llorach R, Andres-Lacueva C.. Cocoa polyphenols and inflammatory markers of cardiovascular disease..
  • Chanput W, Mes JJ, Wichers HJ. THP-1 cell line: an in vitro cell model for immune modulation approach..
Presentació: