Afecta la crema solar a Artemia salina?

Marta Pitarch SavallTítol:          Afecta la crema solar a Artemia salina?
Autor/a:     Marta Pitarch Savall
Tutor/a:      Rosa Pilar Llop Simón
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biologia ambiental
Centre:       Ins Gabriel Ferrater i Soler
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Entendre l’efecte de la crema solar en Artemia salina a partir de la seva CL50.
Hipòtesi:

Potser la crema solar afecta negativament la població d’Artemia salina. Si és així, en exposar la població d’Artemia a la crema solar, tindrà una CL50 de baixos valors.

El procés:

Després de la recerca d’informació, es va realitzar l’experiment. Es tractava d’alliberar uns quants individus d’Artemia salina a diverses plaques de Petri amb diferents concentracions de crema solar i fer un recompte de la quantitat de morts i de vius. Un cop anotats els resultat, s’hi va aplicar un estudi estadístic anomenat funció Probit, que va permetre treure el valor de la CL50.
Els problemes que s’han hagut de superar van ser simplement que els resultats no van ser significatius o no tenien cap mena de sentit. El que es va fer, doncs, va ser repetir-lo havent canviat les concentracions un total de tres vegades, fins que el resultat podria considerar-se lògic.

Conclusions:

La CL50 de titani present a la crema solar en Artemia salina és 1,595 micrograms de titani per mil·lilitre d’aigua (µgTi/ml), que equival a 0,069 gcrema/L. La hipòtesi plantejada apuntava que si l’efecte del producte a Artemia era important, la CL50 hauria de prendre un valor baix. Sabent que aquest valor és igual a 64,3 vegades la concentració que hi ha al mar, sembla que la concentració necessària per matar la meitat d’individus d’Artemia salina hagi de ser alta. Aquest fet indicaria que cal molta concentració per matar-los i que per tant no és un producte gaire perillós per l’espècie.
Durant el recompte d’individus morts, vaig poder comprovar que els individus presentaven dificultats per moure’s i possiblement per respirar, però com que només es buscava la CL50, que estudia la seva mortalitat, no s’han tingut en compte altres efectes negatius no tan greus com la mort. Així que hem de ser conscients que la CL50 és alta, però que igualment els afecta d’una altra manera.

Bibliografia:
  • ALONSO, Miguel.. Fauna ibérica, Crustacea Branchiopoda.. CSIC.
  • BARNES, Robert; RUPPERT, Edward E.. Zoologia de los invertebrados.. McGraw-Hill Companies.
  • BERGBAUER, Matthias; HUMBERG, Bernd.. Flora y fauna submarina del mar Mediterráneo: Una guía de identificación para naturalistas, aficionados y buceadores.. Omega.
  • BRUSCA, Richard.. Invertebrados.. McGraw-Hill Companies.
  • CAMPBELL, Andrew.. Guía de la flora y fauna de las costas de España y de Europa.. Omega.
  • CORBERA, Jordi; MUÑOZ-RAMOS, Gregori.. Els invertebrats litorals dels Països Catalans.. Pòrtic.
  • MAYORAL, Ana.. Tierra viva; animales del mundo; invertebrados.. Aupper.
  • PAGÈS, Daniel; ROIG, Badia.. Disseny, construcció i manual d’ús d’un mòdul de manteniment de zebra fish per a experimentació animal; Reproducció, desenvolupament larvari i cultiu de l’eriçó de mar Paracentrotus lividus.. Accessic.
  • RIEDL, Rupert.. Fauna y flora del mar Mediterráneo.. Omega.
Llocs Web:
Vídeo:

Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- Imatge d’un individu d’Artema salina.
Foto 2.- Pipeta amb individus d’Artemia salina.
Foto 3.- Dues larves mortes fotografiades amb una lupa binocular.
Foto 4.- Desclosa del ous.