m2 de benestar

Mireia Morelló AdzeriasTítol:          m2 de benestar – Influència de la densitat en el benestar animal
Autor/a:     Mireia Morelló Adzerias
Tutor/a:      Jaume de las Heras i Seuma
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Biologia ambiental
Centre:       Ins Gabriel Ferrater i Soler
Localitat:   Reus

Objectius:
  1. Comprendre els dos models de producció, ecològic i convencional, i remarcar el que suposa el ben estar animal en una granja.
  2. Aportar dades objectives en relació amb la importància que la densitat té en una explotació ramadera i com aquesta condiciona el benestar animal.
  3. Realitzar una conscienciació i divulgació dels resultats obtinguts.
Hipòtesi:

Potser una baixa densitat contribueix a un millor benestar animal i una alta densitat el disminueix.

El procés:

Després d’haver analitzat els recursos dels quals disposava i haver vist que podia fer una comparació entre dues granges, una d’ecològica i una de convencional, vaig buscar una problemàtica que em motivés i que posés en relació les dues granges. Així, em vaig interessar en el benestar animal.
Seguidament, vaig buscar les diferències entre les dues granges que podien influir en el benestar dels porcs. Llavors, després d’haver buscat informació, vaig triar la densitat com el factor més interessant. En conseqüència, vaig determinar la meva hipòtesi amb la variable independent –la densitat- i la variable dependent –el benestar animal-.
Per realitzar el treball vaig fer, en primer lloc, una recerca bibliogràfica per comprendre realment la importància de les dues variables en la vida d’un animal, en aquest cas, d’un porc. En segon lloc, vaig preguntar diferents dubtes als grangers Pau i Francesc Adzerias, propietaris i fundadors de la granja Cal Xerrit, l’ecològica. Finalment, vaig trobar un mètode que s’utilisa per avaluar i determinar el benestar en els sectors ramaders. Un cop vaig entendre bé el seu funcionament, el vaig modificar i adaptar a les meves necessitats. Llavors, em vaig posar d’acord amb els grangers i el vaig aplicar per obtenir les dades que, després de processar amb el test no paramètric de Mann-Whitnney, em van permetre arribar a les conclusions que verificaven la meva hipòtesi.
A més, vaig exposar, en format de cartell científic, el meu treball de camp conjuntament amb una petita explicació dels dos models de granja per així poder compartir-los més fàcilment i realitzar el meu últim objectiu: conscienciació i divulgació dels resultats.

Conclusions:

Podem afirmar que els porcs de les granges ecològiques presenten un major benestar que els porcs de les convencionals. Així, concloem que un model extensiu o semiextensiu aporta un major benestar als animals.
En conseqüència, això ens indica que la densitat presenta una importància significativa en el benestar animal. Una menor densitat proporciona més benestar als animals que una alta densitat.
Així, puc comprendre, després de realitzar aquest treball, la importància del benestar animal en una explotació ramadera perquè presenta una alta influència en gairebé tot els aspectes de la vida de qualsevol individu.
Les conclusions extretes són rellevants perquè poden determinar com millorar el benestar animal d’una explotació ramadera. Això pot tenir molta importància tant pel granger com pel consumidor, ja sigui econòmicament, èticament, etc.
Penso que els resultats obtinguts són aplicables a tots els animals que s’utilitzen en ramaderia. Personalment crec que, més enllà del rendiment econòmic de les seves explotacions, els ramaders haurien de pensar que els animals són més que números i quilos de carn. Són éssers vius que tenen dret a viure, si no és lliurement, de la manera més agradable possible. Per altra banda, em de tenir en compte que són una de les fonts de contaminació principals actualment. Llavors, hem d’entendre que com més animals tinguem a les nostres mans, més bé haurem de saber gestionar tots els possibles problemes que en deriven.

Bibliografia:
  • Flórez Serrano, Javier. Agricultura ecológica. Mundi-Prensa
Llocs Web:
Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- Treball de camp. Truja de la granja ecològica.
Foto 2.- Corrals de la Granja ecològica de Cal Xerrit
Foto 3.- Granja convencional
Foto 4.- Porcs de la granja convencional
Fitxers: