La llibertat

Antonio Jaume Díaz GonzálezTítol:          LA LLIBERTAT
Autor/a:     Antonio Jaume Díaz González
Tutor/a:      Maria Luisa López
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Filosofia
Centre:       Ins Els Pallaresos
Localitat:   Els Pallaresos

Objectius:
  1. Pulir la pròpia concepció del concepte de llibertat.
  2. Analitzar el tipus de pensament de llibertat en l’ambit de Tarragona segons diferents característiques.
Hipòtesi:

Apreciar si realment aquesta anomenada percepció encaixa amb els estàndards que marcava el filòsof John Stuart Mill en el seu estudi filosòfic, tot comprovant així els diferents tipus de llibertat que aprecia la societat segons les seves característiques.

El procés:

El procés d’investigació ha estat basat en la recollida de dades i opinions de persones de diversos àmbits al territori de Tarragona.
Inicialment es van realitzar tres enquestes a tres grups de persones de diferents edats, per tal d’observar les diferents visions de la llibertat i l’impacte dels anys transcorreguts en el pensament dels enquestats.
Seguidament es van realitzar dues entrevistes i se’n van recollir les respostes al treball. Es volia que aquestes fossin interessants, per tant, amb la idea de cercar una font d’informació amb un punt de vista totalment diferent, i amb l’amistat amb una persona que va sofrir trastorns mentals en el passat, se’n va proposar la possibilitat de realitzar-hi a ella l’entrevista.
Així doncs, amb aquesta idea i seguint la mateixa línia de recerca de possibles entrevistats, es va poder localitzar a una persona que va residir amb anterioritat a la presó. En aquesta situació la proposta era encara molt més interessant, ja que la presó limita molt àmpliament la llibertat i, per tant, aquesta visió en seria molt adequada per a l’anàlisi i recerca del treball.

Conclusions:

Després de la realització del treball, la meva pròpia concepció de la llibertat ha canviat, s’ha modificat detalladament en vistes de les diferents recerques i informacions exposades anteriorment.
Prèviament al treball de recerca, la llibertat per a mi suposava la capacitat de fer el que vulguis amb uns certs límits, els quals n’eren les normes internes, és a dir, la moral, i les lleis i normes imposades per la societat. Després de veure la gran quantitat d’opinions i maneres de pensar, personalment he extret una concepció global de la llibertat:
“La llibertat és el límit d’actuació entre el que pots i vols fer, i el que no vols ni pots fer”.
Tanmateix, en certs aspectes opino que aquesta afirmació pot variar, ja que podem trobar situacions extremes en les quals hem d’incomplir aquests límits d’actuació.
Les imposicions alienes també ens provoquen un deure a la nostra ment, encara que els nostres ideals no siguin aquests, ja que la nostra vida depèn de la societat, i aquesta intenta sempre globalitzar tots els pensaments, per tal de viure en comunitat de la millor manera possible, encara que mai ha sigut ni serà així, aquesta és la riquesa i la virtut del nostre pensament, la diversitat.
I en aquesta paraula, “diversitat”, es mostra el cabdal de la meva conclusió, mai podrem definir què és la llibertat, la realitat és la suma de tots els punts de vista possibles. Tal i com es va narrar al llibre mirall trencat, quan un mirall cau al terra i es trenca, el reflexe de cada tros trencat reflecta una imatge diferent, encara que el mirall era el mateix, la realitat era la mateixa; així doncs, la llibertat, encara que la intentem globalitzar, és una i diferent per a cadascú.

Bibliografia:
  • John Stuart Mill. Sobre la llibertat. Alianza Editoral, 2013
  • C. Prestel Alfonso. Història de la filosofia. Vicens Vives, 2016
Presentació: