Guia Astronòmica

Hugo Moreno MartínezTítol:          Guia Astronòmica del Camp de Tarragona
Autor/a:     Hugo Moreno Martínez
Tutor/a:      Miquel Sánchez Pasto
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Física
Centre:       Ins Tarragona
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. – Trobar llocs al Camp de Tarragona amb condicions òptimes per a l’observació astronòmica i confeccionar una guia astronòmica amb ells.
  2. – Comprovar si es veu més d’un 50% de la Lluna al llarg d’un cicle Lunar.
  3. – Contactar amb persones importants dins del camp de l’astronomia per poder parlar amb ells i ampliar així els meus coneixements astronòmics.
Hipòtesi:

“Hi ha llocs al Camp de Tarragona que tinguin unes condicions bones per a l’observació astronòmica?”
Aquesta pregunta me la vaig fer quan, després de comprar-me el meu primer telescopi, vaig sortir al jardí de casa meva i vaig poder veure que per culpa de la contaminació lumínica no podia observar res que no fossi la Lluna, planetes o altres objectes molt lluminosos, i al buscar per internet llocs per anar a observar prop de casa meva no vaig trobar informació. Llavors vaig decidir buscar jo els llocs.

El procés:

El gruix del treball ha sigut la presa de mesures a cada lloc, el tractament d’aquestes dades i la confecció de la guia.
El primer que vaig haver de fer va ser trobar els llocs d’observació, i per a fer-lo vaig desenvolupar dos mètodes:
El primer i més senzill era pensar en llocs on he anat d’excursió o preguntar a gent llocs apartats dels nuclis urbans, i després, entrar a Google Maps i buscar algun camp abandonat o lloc pla i accessible en cotxe i gràcies a l’eina de Street View o la de 3D, mirar si el camp de visió és bo o si es veu alguna població directament molt a prop que contamini lumínicament.
El segon era més tediós i menys efectius, i consistia en obrir Google Maps directament i buscar llocs a zones on no hi havia cap. Generalment buscava pobles molt petits o alguna ermita per a facilitar la recerca.
Després d’haver escollit tots els llocs i havent anant un a un durant tot l’estiu, mesurar tots els paràmetres pertinents, com la contaminació lumínica, l’accessibilitat o el camp de visió entre d’altres, per a determinar si era un bon lloc o no i haver fet fotografies amb el telescopi a cada lloc, vaig crear una matriu on posar totes les dades, per a poder-lis posar a cada lloc una nota depenent de les observacions fetes.
Finalment vaig maquetar una guia turística amb tots els llocs ordenat de més bo a menys bo, amb tots els paràmetres, descripcions de cada lloc, informació addicional i les fotografies que feia a cada lloc. A més a més, també he creat un Instagram, anomenat @AstroCampTGN, on he anat penjant les fotos que feia i on continuo penjant fotografies que faig a les sortides que ja faig per gust.
En quant a la Lluna, des de casa meva la vaig fotografiar durant tot l’estiu, obtenint així imatges de tot el cicle lunar, i vaig procedir al tractament d’imatges. Gràcies al programa GIMP, vaig poder superposar una Lluna plena amb les altres fotografies de la Lluna a diferents moments del cicle, veient així com sobresortia part de les imatges de la Lluna al cicle de la de la Lluna plena. Finalment amb uns petits càlculs vaig aproximar el percentatge de Lluna visible, concloent en un 58,3%. El valor real es d’un 59%.
L’última part del meu treball era contactar amb persones importants al món de l’astronomia per a entrevistar-les i fer-lis preguntes sobre diferents àmbits de l’astronomia i la seva experiència amb aquesta ciència. Amb la primera persona que vaig contactar, gràcies al Tomàs Molina, va ser en Salvador Ribas, el director del Parc Astronòmic del Montsec, amb qui vaig tindre l’oportunitat de parlar durant dues hores i mitja i fer-li moltes preguntes. L’altra persona amb qui vaig contactar, va ser en Jaume Oliver, president de l’Associació Astronòmica de Torroja del Priorat, amb qui vaig poder parlar una mica després de visitar una exposició d’astrofotografia de l’associació.
A més a més, al treball també he tractat aspectes com la contaminació lumínica, el moviment del estels, història de l’astronomia i tipus de telescopis.

Conclusions:

Un cop finalitzat el treball, puc dir que al Camp de Tarragona hi ha molts indrets amb unes condicions òptimes per a l’observació astronòmica no molt lluny de les ciutats.
També he pogut comprovar que es veu més del 50% de la Lluna durant tot un cicle lunar.
Així mateix, també he pogut conèixer a dues persones rellevants en aquest món i xerrar una estona amb ells, a més d’adquirir molts coneixements de àmbits molt diversos de l’astronomia durant el temps que he fet el treball.

Llocs Web:
Presentació:
Fotos:

 

Foto 1.- Primera pàgina d’un punt d’observació a la guia. Aquí hi consten els diferents paràmetres, les mesures de contaminació lumínica i alguns dades d’interès, a més d’un mapa de la zona
Foto 2.- Segona pàgina d’un punt d’observació a la guia. Aquí hi consta informació sobre el lloc i una fotografia
Foto 3.- Una de les fotografies que he utilitzat per a comprovar si es veu més del 50% de la Lluna. Tota la part de la Lluna que sobresurt de la Lluna plena del fons és part que es veu de més
Foto 4.- Aquí estic entrevistant a en Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec