Som el que somiem?

Fatima Amarki AhaddouchTítol:          Som el que somiem? Però, i si no somiem?
Autor/a:     Fatima Amarki Ahaddouch
Tutor/a:      Lourdes Perez Santos
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Filosofia
Centre:       Ins Pons d’Icart
Localitat:   Tarragona

Objectius:
  1. Investigar sobre les causes més comunes dels trastorns del son i sobre quins són els que pateixen més, els adolescents o els adults.
  2. Investigar sobre les millors formes de prevenir aquests trastorns.
  3. Aprofundir en la interpretació dels somnis i en la personalitat.
  4. Investigar si la personalitat de cada persona es mostra en els somnis.
Hipòtesi:

– En la majoria de somnis la personalitat d’una persona es mostra tal i com es en la seva vida real.
– Totes generacions tindràn coneixement sobre el que són els trastorns del son.
– El jovent haurà patit més aquests trastorns que els adults, encara que sigui una petita diferencia.
– Les generacions no li donen gaire importancia als trastorns del son.

El procés:

1- Recerca d’informació.
2- La part pràctica està dividida en dues parts. En la primera part volia afirmar o negar la hipòtesi “En la majoria de somnis la personalitat d’una persona es mostra tal com és en la seva vida real”. Per a fer-ho vaig agafar a 6 persones perquè em diguessin el que somiaven amb un recull de 15 somnis cada persona. Seguidament aquestes persones van omplir un formulari amb 30 preguntes per determinar les seves personalitats. Finalment vaig analitzar cada somni tenint en compte una serie de variables que no podía controlar. En la segona part volia afirmar o negar les hipòtesis restants. Per a fer això vaig realitzar un formulari en línia on la gent de diferents generacions anaven responent. Finalment vaig analitzar els resultats a través d’uns gràfics.

Conclusions:

En la primera part, després d’analitzar els resultats vaig observar que la hipòtesis es complia, és a dir, es podia observar que la personalitat de la persona es mostrava en els seus somnis. Però no es pot afirmar al 100%, ja que necessitaria tenir els estudis necessaris per determinar la falsetat o la veracitat de la hipòtesis. En la segona part, després d’analitzar els gràfics vaig veure que les hipòtesis també es complien. Es podia observar que les diferents generacions tenien un coneixement molt bàsic sobre el que eren els trastorns del son, que el jovent pateix més trastorns que els adults encara que la diferència sigui petit i que en general hi ha una falta de preocupació sobre aquests trastorns. Com a recomanació, proposo la propaganda d’aquest tema. No només perquè juga un paper important en la nostra societat sinó perquè és de vital importància que la gent tingui el coneixement necessari sobre els trastorns del son per a poder solucionar-los.

Bibliografia:
  • Cloninger, Susan. Teorias de la personalidad.. PRENTICE HALL MEXICO
  • Andres Pueyo, Antoni. La personalitat.. UOC (UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA)
  • Freud, Sigmund. La interpretació dels somnis.. ED. EMPÚRIES
Llocs Web:
Presentació: