Pensions de jubilació

Anna Carmona FerrerTítol:          Pensions de jubilació. Estudi de les pensions i les seves característiques.
Autor/a:     Anna Carmona Ferrer
Tutor/a:      Eugeni Just Sugrañes
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Economia
Centre:       C Puigcerver
Localitat:    Reus

Objectius:
  1. Entendre quina és la situació actual d’Espanya en relació a les pensions per als jubilats.
  2. Estudiar l’evolució de la societat a Espanya per a comprendre quins han estat els
    motius que ens han arrossegat a la situació actual (econòmics i socials).
  3. Estudiar els altres sistemes per a les pensions de jubilació i veure exemples de països on s’usin.
  4. Obtenir testimonis que recolzin tota la informació que he trobat en relació a la qualitat de vida dels habitants dels països esmentats.
  5. Trobar mesures que pugui prendre l’Estat espanyol per a mantenir l’actual sistema de repartiment i així extraure les conclusions del treball.
Hipòtesi:

Els avis actuals podran seguir cobrant una pensió de jubilació digna o hauran de subsistir amb els seus estalvis?

El procés:

El procés d’elaboració del treball de recerca ha estat llarg i dur. En primer lloc em va ser difícil escollir la temàtica que tractaria però, un cop vaig tenir això clar, el projecte va començar a avançar sense parar. El primer que vaig fer va ser buscar informació general de les pensions i, quan vaig tenir una idea clara de la seva classificació, em vaig centrar a buscar informació de països que poguessin servir-me d’exemple. Aquesta part va ser complicada, ja que a Internet no vaig trobar tota la informació que m’hauria agradat de manera que vaig decidir fer enquestes per a complementar-la. El que va succeir llavors, però, és que vaig obtenir moltes menys respostes de les que m’esperava i em vaig desmotivar bastant. Aquesta situació es va mantenir fins que vaig tractar les pensions a Espanya amb més profunditat, lloc on sí que vaig trobar informació suficient i on vaig rebre ajuda de professionals del sector. Vaig trobar totes les dades que reflectien l’evolució del país i vaig poder elaborar gràfics que ho mostressin de manera més visual. A més, també vaig poder calcular dues pensions fictícies i fer-me així a la idea del procés que s’ha de seguir per a aconseguir-ho.
Després de tota aquesta feina que em va permetre tenir una visió global del sector, vaig ser capaç d’extreure les conclusions del treball i donar-lo, doncs, per acabat.

Conclusions:

Les conclusions a què vaig arribar un cop finalitzat el treball són clares i concises. En primer lloc, pel que fa als objectius, vaig poder assolir-los tots però no em vaig quedar del tot satisfeta amb les enquestes, punt que considero feble.
Pel que fa a la meva hipòtesi inicial, després d’haver-me creat una opinió envers la temàtica, vaig extraure la següent conclusió. A Espanya, un país que econòmicament no es troba en les millors condicions possibles, hi ha el sistema de repartiment per a les pensions amb una població envellida, una contradicció que ha propiciat la seva inestabilitat. La gent jove no pot suportar totes les pensions per als avis i no podem permetre que una part tan gran de la població estigui desprotegida. El que s’ha de fer, doncs, és prendre mesures que permetin mantenir les prestacions, ja que els avis actuals van contribuir al sistema i ara esperen que es faci el mateix amb ells. Si proposen un canvi de sistema per a semblar-nos més a altres potències mundials, no poden fer-ho ràpidament, ja que veuríem, també, altres generacions perjudicades.
Hem d’intentar prendre mesures que mantinguin aquest sistema, aquesta clau per a l’estat del benestar espanyol. Potser, si la gent del país tingués més coneixement, votarien els partits polítics que tractarien aquest tema amb més delicadesa per a la població però això no és així. Veiem que també ha passat als Estats Units i en molts altres països del món i nosaltres no ho evitarem. Ens acabaran governant persones que creuen més en l’actuació privada com a solució així que les últimes possibilitats de mantenir aquest tresor amb què comptem es perdran. Puc respondre doncs la meva hipòtesi inicial, ja que sé que els avis actuals de moment seguiran cobrant la pensió però aquesta resposta no és tan clara com voldria perquè he acabat traslladant la pregunta per a la generació posterior. Podran ells, doncs, cobrar una pensió de jubilació digna? No ho sabem, tot depèn del vot ciutadà.

Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Portada del treball de recerca
Foto 2.- Gràfic on apareix l’evolució de les pensions en el seu valor i quantitat.
Foto 3.- Gràfic on podem veure l’afectació de la crisi en la inflació i en el PIB