Títol: Additius alimentaris, què és el que mengem?
Autor/a: Enric Ros Fusté
Tutor/a: Andrea Lorente
Modalitat: Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea: Biologia
Centre: Ins Francesc Vidal i Barraquer
Localitat: Tarragona
Objectius:
-
Aprendre a diferenciar les categories dels additius i el seu ús.
-
Detectar els additius en els productes que mengem dia a dia en un esmorzar.
-
Trobar les pitjors i millors marques pel que fa als additius.
-
Aprendre a interpretar les etiquetes dels aliments.
-
Trobar els additius més utilitzats en els aliments
Hipòtesi:
Un esmorzar normal conté de mitjana més de tres additius.
El procés:
En primer lloc, al començar el treball, vaig crear el word per treballar i vaig anar avançant la part teòrica durant l’estiu; de tant en tant anava comunicant-me amb la tutora per a preguntar alguns dubtes. Vaig anar treballant tot el cos de la memòria i finalment vaig fer 11 apartats: introducció, què són els additius, història dels additius, tipus d’additius, efectes secundaris dels additius, mescles d’additius, què és l’IDA, legislació sobre l’etiquetatge, part experimental, conclusions i bibliografia.
Conclusions:
En les conclusions d’aquest treball vaig fer, en primer lloc, un recull i presentació sintètica dels resultats obtinguts; posteriorment, vaig fer una valoració dels resultats, i vaig arribar a la conclusió que els resultats obtinguts poden ser molt útils de cara a la nostra vida diària; també vaig poder confirmar la hipòtesi, ja que mengem més de tres additius de mitjana en un esmorzar, ja que ingerim més de quatre per a un sol producte, i els objectius també han estat assolits quasi completament; els problemes que he tingut al fer el TDR van sorgir principalment a l’inici del treball, ja que tenia pensat fer un experiment en un inici, però com no vaig obtindré uns bons resultats i encara estava a temps de canviar-lo , vaig preferir fer un estudi de mercat; no vaig trobar una forma exacta de millorar el meu treball, sinó que vaig trobar una forma diferent de fer-lo; finalment vaig fer una valoració personal de tot el que he estat treballant durant aquests mesos.
Bibliografia:
- Christopher C. HughesGuía de aditivosAcribia
- Corinne GougetLos aditivos alimentariosObelisco
- Albert Ronald Morales i Jeanette Jaime GonzálezAlimentación sana vs. Transgénicos, aditivos y nanotecnologíaObelisco
- Bernabé Sanz PérezAditivos alimentariosEverest
Llocs Web:
- Informació sobre additius
- Vigilància i control dels additius alimentaris a Catalunya
- Additius, salut o negoci
- Cómo es un desayuno equilibrado
- Salut Eterna
Presentació:
Fotos: