El còmic: procés de creació

Ins Antoni de Martí i Franquès - Saile Wu FuTítol: El còmic: procés de creació
Autor: Saile Wu Fu
Tutora: Nati Casanova Úbeda
Modalitat: Arts
Àrea curricular: Dibuix artístic
Centre: Ins Antoni Martí Franquès
Localitat: Reus

Objectius:

• Estudiar la història del còmic des del seu inici fins a l’actualitat.
• Indagar en el seu llenguatge narratiu i analitzar‐lo objectivament per aplicar el que aprengués a la pròpia creació d’una obra.
• Realitzar un còmic i tractar el tema de la pèrdua,  sensibilitzar al lector i que es senti identificat.
• Conèixer el procés de creació d’un còmic, des del guió literari fins a les tècniques informàtiques i clàssiques per crear una pàgina.
• Realitzar un còmic i donar a conèixer l’experiència personal.

El procés:

El procés consta de diverses parts:

  • En primer lloc, estudiar la història del còmic. Des dels seus orígens fins al que és en l’actualitat. Explorant el seu desenvolupament.
  • Seguidament s’explora els diversos gèneres i s’escull un per realitzar el còmic, el tema de la pèrdua en aquest cas.
  • Es realitza un seguit de lectures bibliogràfiques sobre el dol i les seves etapes perquè l’argument pugui tindre una base sòlida i de caràcter realista i creïble.2
  • Creació dels personatges rellevants amb les seves característiques principals: personalitat, aficions, característiques físiques, etc.
  • Plantejar el procés de treball: creació del guió literari, desenvolupament de l’storyboard, recursos gràfics, retolació i tipografia, els materials necessaris per dur a terme el còmic, els acabats de la pàgina, la portada i la contraportada.
  • Un cop plantejat el procés de treball i realitzat l’storyboard, es prossegueix amb el primer esborrany on es distribueixen les vinyetes, seguidament, es continua amb l’entintat final, aplicant-hi també capes de colors, ombres i llums.
  • S’inclou les bafarades amb els textos, o bé onomatopeies.
  • Un cop acabat, es realitza la portada i la contraportada i es prepara el document en .pdf perquè es pugui imprimir.

3

Conclusions:

En el procés del treball de recerca, he de dir que he descobert molt sobre la història del còmic i els seus orígens.

Una altra cosa que m’ha sorprès a l’escollir i indagar sobre el tema del dol, han estat les seves cinc etapes que una persona té passar per superar un tràngol d’aquesta mena. En desconeixia completament d’aquestes fases.

A més d’explicar un fet tràgic, el que també pretenia era donar suport aquells nois i noies que hagin pogut passar per una situació similar i d’altres que empatitzin amb el que ho està patint. És un fet que no estem preparats ni ens ho esperem a edats primerenques.

He de confessar que el treball ha sigut més dur del que m’esperava. Sabia que el procés de creació d’un còmic no era feina fàcil ,però no m’esperava pas que el procés fos tant llarg i costos el plantejament, però era un dels reptes que tenia, veure fins on era capaç d’arribar i si compliria el meu objectiu.

Per acabar, he de dir que encara que la realització del còmic ha sigut dificultós per a mi, m’ha agradat molt aquesta pràctica perquè m’he posat en la pell dels dibuixants de còmic i els he pogut entendre, encara que potser hagi estat de manera superficial.

Bibliografia: