Maqueta d’una casa domòtica

Títol: Maqueta d’una casa domòticaraquel-marti
Autora: Raquel Martí Castells
Tutor: Josep Costa Savall
Modalitat: Ciències i Tecnologia: Cientificotecnològic
Àrea curricular: Tecnologia
Centre: Ins Cambrils
Localitat: Cambrils

Objectius:

Buscar informació sobre l’automatització de processos en general i, en particular, sobre els utilitzats en els habitatges. Quins processos es poden automatitzar? Quins elements són necessaris per a fer-ho?…

Des d’una vessant pràctica el present treball pretén:

  • Dissenyar i construir la maqueta d’una casa domòtica on es puguin observar diversos processos estudiats anteriorment.
  • Programar el funcionament automàtic dels processos.
  • Finalment, realitzar un vídeo demostratiu del funcionament de la maqueta.
El procés:

El treball consta d’una part teòrica on, en primer lloc, es fa una breu explicació del concepte de control, tipus de control que hi ha, processos que es poden controlar i els components necessaris, per acabar centrant l’explicació en l’automatització d’habitatges, més coneguda com a DOMÒTICA.

I d’una part pràctica, amb un major pes dins del treball, que consisteix en la realització d’una maqueta que integra diversos mecanismes que permeten observar l’automatització de processos utilitzats habitualment en tots els habitatges: encesa de llums, sistema de calefacció, obertura de portes, alarma, control del forn…nova1

Per al disseny dels sistemes de control s’ha fet servir Fritzing, programa que permet realitzar la simulació del circuit amb imatges reals.fritzingL’automatització de la maqueta s’ha realitzat mitjançant plaques Arduino programades amb Ardublock. ardublock

A través del bluetooth es pot controlar diversos processos des del mòbil. Per a la programació de l’aplicació del mòbil s’ha utilitzat App inventor.screenshot_20161227-184144Un cop enllestida la maqueta, s’ha editat un vídeo on es mostra el funcionament d’una manera més visual. El vídeo s’ha editat amb Studio 10.

Conclusions:

La realització d’aquest treball m’ha permès aprofundir en un tema que sempre m’havia interessat, l’automatització de processos.

He aprés molt més del que em pensava en un primer moment, ja que no només he hagut d’aprendre a dissenyar els circuits sinó també a programar i conseqüentment a fer servir els programes necessaris.

La maqueta exemplifica i permet veure amb facilitat la poca intervenció humana que es requereix per dur a terme la gran majoria de tasques de la llar. Processos feixucs com engegar i aturar els llums, la calefacció o el reg del jardí es realitzen de forma automàtica i per tant amb una major precisió i estalvi energètic i econòmic.

He arribat al convenciment que amb l’automatització, no només ens fem la vida més fàcil sinó que realment estem estalviant energia i conseqüentment som més respectuosos amb el medi ambient.

També he pogut copsar que conforme ha anat evolucionant la tecnologia els costos s’han anat reduint i avui dia es poden automatitzar molts processos a costos raonables, és a dir, el cost no és un impediment per a la implantació de la domòtica.

Penso que he aconseguit els objectius que m’havia marcat inicialment i en aquets sentit estic molt satisfeta per la feina feta.

Bibliografia:
Presentació: