Creem el CRF Muntanyes de Prades

mjoveTítol: Creem el CRF Muntanyes de Prades
Autora: Mireia Jové López
Tutor: Josep Miralles
Modalitat: Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea curricular: Medi ambient
Centre: Ins Antoni de Martí i Franquès
Localitat: Tarragona

Els centres de recuperació de fauna són aquelles entitats que es dediquen a atendre les espècies salvatges que són trobades ferides o malparades, així com de realitzar tasques de recerca, estudi, cria en captivitat i, sobretot, sensibilització ambiental, part imprescindible en la lluita contra l’extinció, el mal tracte, el desconeixement, etc.
Actualment els centres de recuperació del departament no estan repartits equitativament pel territori i això ha provocat que alguns cobreixin massa terreny i no donin a l’abast en l’arribada de nous pacient. En aquest treball  s’estudia si un nou Centre de Recuperació de Fauna a les muntanyes de Prades solucionaria aquest problema i fins a quin punt és possible fer-ho realitat, per altra banda, es realitza un projecte de disseny sostenible de com podria ser. Per a fer-ho s’ha dut a terme una investigació exhaustiva, davant de llibres, ordinadors, etc. però, sobretot, ha estat un treball de camp. Finalment s’ha resolt que la hipòtesis plantejada en un inici era encertada: la implantació d’un centre a les  muntanyes de Prades ajudaria a cobrir l’actual demanda d’espai  per a realitzar tasques relacionades amb la recuperació de fauna però, econòmicament parlant, el Departament de Medi Ambient no s’ho pot permetre.  És per això que la única manera de portar el disseny hipotètic creat a la realitat seria per mitjà d’una entitat privada que se’n volgués fer càrrec, de tal manera que la Generalitat només hagués de cedir el terreny i atorga els permisos.

Objectius:
  • Descobrir si hi ha Centres de Recuperació de Fauna suficients per cobrir la demanda del nostre territori en aquest àmbit.
  • Analitzar la localització d’un nou centre al futur Parc de les Muntanyes de Prades
  • Dissenyar un projecte de creació de tal CRF (amb instal·lacions i sistemes que el facin ecològic i totalment autosustentable; i el més tranquil possible, per assegurar la pau i el benestar dels animals)
Hipòtesi:

La hipòtesi que es pretén verificar en aquest treball és la següent:
Implantar un centre de recuperació de fauna al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades ajudarà a cobrir l’actual demanda d’espai per a realitzar tasques de recuperació de fauna.

trics-mjove-02El procés:
  • Estudi de la situació actual en la que es troba aquest camp
  • Estudi de la situació actual de les Muntanyes de Prades mitjançant premsa i entrevistes
  • Estudi de l’entorn de les muntanyes
  • Anàlisi i coneixença d’altres centres ja existents per tal de recollir dades, experiència i idees per a la creació del propi (visita a diferents centres de Catalunya)
  • Investigació al voltant de la bioconstrucció i les energies renovables
  • Creació del projecte sobre el paper i maquetació de les instal·lacions
  • Investigació per saber si és possible portar el projecte a la realitat en un futur
  • Part experimental: experiència de treballar en un Centre de Recuperació de Fauna
  • Altres experiències: simulacre de rescat d’un dofí al CRAM, realització de reportatges fotogràfics d’alguns centres, entrevistes amb treballadors/es, etc.
trics-mjove-06Conclusions:

El CRF muntanyes de Prades ajudaria a cobrir les necessitats de la fauna autòctona i seria possible sempre i quan fos gestionat des d’una entitat privada, de manera que l’administració no hagués de fer res més que cedir el terreny i atorgar els permisos, procés que sol ser lent i pesat (presentar la proposta a l’ajuntament, fer una instància, demanar hora i reunir-se amb els tècnics, presentar el projecte als Departaments de Medi Ambient i Agricultura per a que siguin aprovats i obtenir els permisos, començar a construir), àdhuc, l’ajuntament de l’Albiol ha confirmat que ells disposen de terreny lliure per a la causa.
Les instal·lacions del nou projecte, tot i ser ecològiques i completament autosuficients, pel contrari al que es podria pensar, no serien més cares que una construcció tradicional, si el disseny es fa minuciosament i havent estudiat totes les possibilitats, amb els seus avantatges i desavantatges. Gràcies a l’organització en mini-ecosistemes i els miradors, puc assegurar que els animals que convisquin aquí ho faran rodejats de pau i tranquil·litat, casi sense notar la presència humana.
Potser en un futur tornem a sentir a parlar del tema als medis de comunicació però, sincerament, després d’haver vist com està el sector de ben a prop, puc predir que és molt poc probable que passi.

Bibliografia: