Begudes acolorides

Carla Morera LizanoTítol: Begudes acolorides
Autora: Carla Morera Lizano
Tutora: Cinta Sebastià Escupinyà
Modalitat: Ciències i Tecnologia: Ciències de la salut
Àrea curricular: Química
Centre: C Sant Pau Apòstol
Localitat: Tarragona

Objectius:
  • Buscar informació sobre els colorants alimentaris sintètics, i en concret, de l’E-122 (vermell) i l’E-133 (blau) que s’utilitzen en les begudes refrescants Powerade i Bitter Kas.
  • Determinar el contingut dels colorants E-122 i E-133 en begudes refrescants per espectrofotometria Visible o colorimetria.
  • Determinar el contingut dels colorants E-122 i E-133 en begudes refrescants utilitzant l’aplicació Color Grab per a smartphones i tauletes.
  • Realitzar un estudi comparatiu dels resultats obtinguts en cadascuna de les tècniques.
Hipòtesi:

“Es pot utilitzar l’smartphone o la tauleta per determinar la concentració de colorant en una beguda refrescant?”

El procés:

S’utilitzaran dues tècniques per trobar la concentració de colorant present en les begudes refrescants.

Per una banda, s’analitzarà la substància mitjançant una aplicació de mòbil, el Color Grab. Es volia donar una certa importància al món dels mòbils ja que també estan presents en la nostra vida quotidiana.

Per altra banda, s’emprarà la tècnica espectrofotomètrica, que és un mètode més precís.

Conclusions:

En aquest Treball de Recerca s’ha observat que es pot determinar la concentració de colorant en begudes refrescants utilitzant l’aplicació Color Grab per a smartphones i tauletes. S’ha comprovat, però, que la determinació queda restringida a un marge determinat de concentracions en el cas del colorant blau E-133 (en dissolucions poc concentrades no detecta el colorant) i, no ha funcionat en el cas del colorant vermell E-122. S’ha de continuar treballant en aquesta línia per tal de trobar una aplicació que ens permeti l’ús del mòbil en les pràctiques de ciències a l’escola. Finalment, es va decidir que es podia interpolar la mostra en els patrons a ull nu.

Per determinar amb precisió el contingut dels colorants E-122 i E-133 s’ha de fer servir l’espectrofotometria Visible (mètode colorimètric). Permet fer l’anàlisi de qualsevol colorant i en un rang ampli de concentracions.

Pel que fa a les mostres de refrescos analitzats, es va veure que va ser més fàcil realitzar la colorimetria amb el Powerade, ja que no conté gas. En canvi, el Burn, la Tònica i el Bitter Kas contenen gas i això provocava que quan es posava una mostra de beguda a la cubeta, es formaven bombolles amb els conseqüents errors en els resultats. Per tant, s’havia de treure molt bé el gas de les begudes.

La beguda refrescant analitzada amb més contingut de colorant ha resultat ser el Powerade Blood Orange amb una concentració de 0,0576 g/L de colorant E-122 (vermell). La beguda que porta menys contingut de colorant ha estat la Original Citrus Tònic amb 0,0011g/L de colorant E-133 (blau). Tot i així, amb les quantitats de colorant afegides no se superaria la ingesta diària admissible (IDA) que marca la legislació si una persona de 60 kg beu menys de 199 ampolles de 50 cL de Powerade Ice Blue i menys de 104 ampolles de 50cL de Powerade Blood Orange.

Bibliografia: