Construcció d’una impressora 3D

Arnau AlloTítol: El moviment Maker: Construcció d’una impressora 3D
Autor: Arnau Allo i Ferré
Tutor: Pedro Ortega
Modalitat: Ciències i Tecnologia: Cientificotècnic
Àrea curricular: Tecnologia
Centre: Ins Tarragona
Localitat: Tarragona

Objectius:
  • Analitzar quins han estat els avenços tecnològics que han permès la impressió en 3D.
  • Descobrir quins són els fonaments del moviment Maker.
  • Valorar quins canvis introduirà la impressió 3D en la societat tecnològica del segle XXI.
  • Construcció d’un impressora 3D i posada en marxa.
El procés:
  • Recollir informació sobre els aspectes teòrics del moviment Maker.
  • Recollir informació sobre els aspectes teòrics de la construcció una impressora 3D: Hardware i Software.
  • Estudiar diferents models d’impressores i valorar quina es construirà finalment en funció dels costos i la rendibilitat.
  • Construir i posar en marxa la impressora.
Conclusions:

A l’acabar el treball puc afirmar que tot i haver complert els objectius que hem vaig proposar al començar-lo, sobretot el més important i laboriós de tots, la construcció de la impressora 3D, aquest últim no ha estat assolit com jo esperava. Si bé es cert que avui en dia la impressió en 3D està molt més a l’abast de tothom que fa vint anys. Entrar en aquest món no es tant fàcil com sembla o com a mínim no ho és si es pretén fer-ho sense invertir una més que considerable quantitat de diners i més encara si el teu objectiu es muntar la impressora.

Si no es té una sòlida base de coneixements sobre electrònica i impressió en 3D, el més probable es trobar-se constantment amb problemes a l’hora d’imprimir ja siguin a causa d’un error en el muntatge, un error electrònic, un mal anivellat o simplement el mal estat d’un dels components de la impressora.

Tot i això, si es té l’empenta, la paciència, el temps suficient i un gran interès en la matèria, recomano endinsar-se dins del món de la impressió 3D i intentar construir la teva pròpia impressora 3D, ja que per molts problemes que puguin sorgir, quasi sempre es poden solucionar gràcies a una comunitat online activa i col·laboradora a més del fet que al ser una tecnologia relativament nova, té una evolució constant que fa que cada vegada sigui més fàcil usar-la, ja que possiblement aquest treball no seria igual si es fes d’aquí un any, com tampoc ho seria si s’hagués fet un any abans, ja que constantment surten al mercat nous models d’impressores 3D, més econòmics, més pràctics i més fàcils d’usar i de muntar. A més a més, és molt gratificant aconseguir una bona impressió per primera vegada, després de tots els problemes i les peripècies que s’han hagut de superar fins arribar-hi.

Així doncs, tot i haver-me trobat amb problemes constants, sobretot en l’apartat de construcció d’una impressora 3D, les sensacions al acabar el treball son molt positives i estic prou satisfet del resultat final, perquè cada dificultat que ha sorgit m’ha permès aprofundir en el tema tria i en la resolució de problemes pràctics.

Bibliografia: