Pel·lícules per gaudir del nadal

Nati Bergadà, ens proposa una relació de pel·lícules per gaudir el nadal en família.
Nati Bergadà ( @natibergada) és mestra, psicopedadoga i formadora de mestres. Escriu al blog   natibergada.cat sobre educació emocional, motivació i treball per projectes.

‘Arthur Christmas’ 

L’actual Pare Noel es vol jubilar aviat i el seu fill gran està començant a prendre les regnes de “l’Organització”. Inesperadament hi ha una petita crisi en el lliurament dels regals i el fill més jove de Santa Claus, Arthur, farà el possible perquè tots els nens i nenes puguin rebre els seus regals. Una pel·lícula plena d’aventura i diversió que agradarà als més petits.

Nico, el reno que quería volar’

Nico és un petit ren que viu a la Vall dels rens en companyia de la seva mare. No ha vist mai el seu pare, que forma part de la llegendària Brigada del pare Noel composta de rens que tiren el trineu volador del pare Noel. Nico entrena sense parar per aprendre a volar, amb l’esperança d’unir-se un dia amb el seu pare. Però els seus esforços no semblen donar fruits i finalment decideix marxar a la recerca del seu pare, acompanyat del seu amic, un esquirol volador anomenat Julius. Tots dos, gràcies a l’ajuda de la mostela Wilma, arriben fins a la regió llunyana on s’aixequen les Muntanyes del Pare Noel. Allà s’han d’enfrontar a una banda de llops el cap dels quals, Lucifer, ambiciona reemplaçar el pare Noel.

‘La Navidad de Ángela’

La pel·lícula està ambientada a Irlanda en la dècada del 1910. La jove Ángela va a missa del gall amb la seva mare vídua i els seus germanets. Allà es commou molt en veure que el nen Jesús només porta un bolquer. Ella pensa que el nen Jesús tindrà fred i quan ningú ho veu l’agafa per poder-lo escalfar a casa seva. És una història divertida i commovedora sobre el poder de la família i el desig innocent d’una nena per garantir que tothom estigui segur i sigui estimat per Nadal.

‘Klaus’

Un carter és enviat a una ciutat congelada al nord, on descobreix que el Pare Noel està amagat. A Jesper, el pitjor estudiant de l’acadèmia postal, el destinen a Smeerensburg, una gèlida illa més enllà del Cercle Polar Àrtic, on els seus conflictius habitants pràcticament no intercanvien paraules i, molt menys, cartes. Jesper està a punt de rendir-se quan troba una aliada, Alva, la professora del poble. També descobreix a Klaus, un misteriós fuster que viu aïllat en una cabana plena de joguines fetes a mà. Aquestes noves amistats portaran l’alegria de nou a Smeerensburg, i crearan un nou llegat de veïns generosos, llegendes màgiques i mitjons penjats amb afecte a les xemeneies.

‘Navidad con los buddies, en busca de Santa Can’

En aquesta nova aventura de la franquícia dels Buddies les cinc mascotes, Budderball, B-Dawg, Rosebud, Budha i Mudbud viatjaran al màgic món del Pol Nord per viure un autèntic conte de Nadal. Quan Chiquicán, el valent fill de Santacán, oblida el veritable significat del Nadal, arriba el torn dels Buddies per recordar-li que el Nadal no és només el que reps, sinó també el que dónes.

‘El origen de los guardianes’

DreamWorks adapta i converteix en pel·lícula d’animació la sèrie de novel·les escrites per William Joyce, The Guardians of Childhood, en què el Pare Noel, el Conill de Pasqua i la Fada de les dents, entre d’altres s’uneixen contra el popular Home del sac. Aquests guardians dels nens, dotats de poders extraordinaris, s’hauran d’unir entre ells si volen que l’esperit malèfic del seu adversari sigui reduït i d’aquesta manera no pugui fer mal ni causar efectes negatius en les esperances, els somnis i en la imaginació dels més petits. Una aventura fantàstica que converteix els personatges clàssics de les supersticions en superherois disposats a salvar el món. (A partir de 6 anys)

‘Polar express’

Escrit i il·lustrat per Chris Van Allsburg, Polar Express és un clàssic de la literatura infantil centrat en un nen de 9 anys (Tom Hanks) que veu com el seu món s’ensorra si són certs els rumors que no existeix Santa Claus. Una crisi infantil que el portarà a un increïble viatge al Pol Nord a bord d’un tren en què es farà amic del revisor (Hanks), d’un fantasmagòric vagabund (Hanks) i del mateix Santa Claus (Hanks), abans de tornar als braços del seu pare (també Hanks)

‘Solo en casa’

Kevin McCallister és un nen de vuit anys que viu amb la seva família a Chicago. La família organitza unes vacances a París. Amb les presses del viatge es descuiden en Kevin a casa. En Kevin en un primer moment gaudeix d’estar sol a casa però aviat les coses es compliquen. Un parell de lladres intenten entrar a robar a la casa però no saben que en Kevin no els posarà les coses fàcils. Una pel·lícula molt divertida que ens fa reflexionar sobre la importància de la família.

‘Las crónicas de Navidad’

Aquesta pel·lícula relata la història de Kate (Darby Camp) i Teddy Pierce (Judah Lewis), que tenen el pla nadalenc de gravar Santa Claus (Kurt Russell). Inesperadament es veuen embolicats en una meravellosa aventura que no s’haurien pogut imaginar mai. Després de l’arribada de Santa claus, els germans salten en el seu trineu, provoquen un accident i gairebé arruïnen les festes de Nadal. Durant el transcurs de la nit, Kate i Teddy treballen amb Santa claus i els seus fidels ajudants per salvar el Nadal abans que sigui massa tard.

‘¡Vaya Santa Claus!’

Scott Calvin és el pare divorciat de Charlie. Scott està enfadat perquè la mare de Charlie, la Laura, i el seu padrastre, un psiquiatre anomenat Neal, li han explicat que Santa Claus no existeix. La nit de Nadal Charlie visita al seu pare. Un soroll a la teulada fa pujar al seu pare que s’enfronta amb l’intrús que acaba caient al buit. L’intrús accidentalment mort resulta ser Santa Clau. A causa d’una misteriosa clàusula ara Scott haurà d’ocupar el seu lloc i passar a ser l’actual Santa Claus.

‘Elf’

Buddy era un nadó orfe que va viatjar com a polissó en el sac de Santa Claus, acabant al Pol Nord. Allà va créixer al costat dels follets. A mesura que passava el temps, més s’accentuaven les diferències físiques entre ells. Buddy demana permís a Santa Claus per viatjar a Nova York i buscar al seu veritable pare: Walter Hobbs. Hobbs és a la llista negra de Santa des de fa anys per no ser una bona persona i no coneix l’existència del seu fill. Un cop a la gran poma, Buddy experimentarà els plaers de la cultura humana com només un elf podria fer-ho. Però, a mesura que guanya més relació amb el seu pare, aquest més interferirà en la seva vida pel que Buddy haurà de prendre una decisió, ¿Abandonarà Buddy el Pol Nord per viure una vida com a humà? O, per contra, tornarà a la seva llar i reprendrà la seva vida com a elf?

‘Love actually’

Un clàssic d’aquestes dates és aquesta comèdia romàntica coral, en la qual s’entrecreuen deu històries diferents, amb amors impossibles o improbables, que s’acaben fent reals gràcies a la màgia del Nadal. Més d’un la considera la pel·lícula nadalenca per excel·lència. A banda del repartiment de luxe, destaca la seva banda sonora, començant per l’adaptació del tema dels Troggs Love is all around en el Christmas is all around que canta el personatge del rocker decadent.

‘El Grinch’

Mentre tothom a Whoville viu amb entusiasme els frenètics preparatius nadalencs, dins del seu floc de neu, a la part alta de la muntanya Crumpit, el Grinch esbossa una ganyota malèvola quan se li ocorre una idea, vol robar el Nadal. Decideix disfressar-se per visitar la ciutat portant amb ell la seva particular visió grinchant de tan emblemàtiques festes. Allà coneixerà la petita Cindy Lou Who, l’única entre els Who que alberga dubtes sobre el Nadal i que es pregunta sobre el seu autèntic significat.

‘Herencia navideña’

Abans que l’ambiciosa Ellen Langford pugui heretar l’empresa de regals del seu pare, haurà d’enviar una postal nadalenca a l’excompany del seu pare a Snow Falls, la ciutat natal que mai va conèixer. Quan una tempesta de neu l’atrapa a l’hostal del poble, es posa a treballar per poder-se mantenir  i, en el procés, trobarà l’amor i descobrirà el veritable regal de Nadal.

’48 deseos de Navidad’

Quan les cartes a Santa Claus dels habitants d’un petit poble s’extravien, dos elfs deixen el Pol Nord per recuperar tots els desitjos perduts. Mentre intenten barrejar-se amb la vida d’un poble petit, es disposen a recuperar tots els desitjos abans de la nit de Nadal.

 

Article publicat a “El Diari de l’Educació” 16.12.2019