Dia internacional de les muntanyes

Lo Montsent de Pallars

Avui, 11 de desembre, es celebra el Dia Internacional de les Muntanyes, una iniciativa de les Nacions Unides per ressaltar la importància que tenen les muntanyes per a la vida, com a espai de biodiversitat i un dels punts principals proveïdors d’aigua del món. A més d’espai cultural de relació entre els éssers humans i la natura.

Des de l’Entorn d’Aprenentatge de Tremp ens unim a la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes compartint un text per posar en valor una de les nostres muntanyes properes: Lo Montsent de Pallars.

 

Les 7.00 del matí, la motxilla lleugera però plena d’aigua i un bon abric. Des de Capdella hi ha una bona pujada, uns 1500 m de desnivell, però s’ho val. Aquesta muntanya s’ho val. Pujo tranquil·la, però impassible, gaudint de cada pas, gaudint de l’aire fresc que m’acompanya, que a poc a poc es transforma en aire fred i sé que al cim pot ser, fins i tot, gelat. Pel camí gaudeixo dels prats de muntanya, de les gerderes i del tram final rocallós que m’indica que m’acosto al punt més alt. I després de tot l’esforç, veig entre els blocs el punt geodèsic que corona el cim. M’hi acosto cansada però contenta. Ja hi sóc, ja sóc al cim del Montsent de Pallars.

Montsent de Pallars, però de quin Pallars? Muntanya entre tu i jo, entre el Sobirà i el Jussà, ni a dalt ni a baix, simplement al bell mig, unint, apropant-nos, enllaçant-nos.

Entre els municipis de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca, i de Sort, s’alça una muntanya de 2883 metres que enamora. Una de les primeres muntanyes imponents al Sud del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Sóc al seu cim i puc gaudir de vistes privilegiades de tot el Pirineu, del prePirineu, i fins i tot, com que avui el dia és clar, puc arribar a veure Montserrat. Em crec afortunada de poder ser aquí dalt. Des d’aquest punt sento com m’envaeix la força de les muntanyes: del Montsent, del Montorroio, del Peguera, dels Encantats, del Bessiberri, del Cadí, del Pedraforca, del Canigó, del Cap de Creus, de Montserrat… de totes elles, unides des de l’alçada, unides per la seva força i vida.

Afortunada de poder gaudir de vosaltres, muntanyes, i de tot el que ens oferiu. Gràcies, gràcies, gràcies.

 

Si voleu gaudir de les muntanyes dels Camps i Entorns d’Aprenentatge que estem en un entorn pirinenc o prepirinenc i que formem part de la xarxa catalana d’educació Pirineus Vius, aquí teniu els enllaços:

El massís del Bessiberri (Camp d’Aprenentatge de la Vall de Boí)

El massís del Cap de Creus (Camp d’Aprenentatge d’Empúries)

El Pedraforca (CdA de l’Alt Berguedà)

Serralada del Cadí (Entorn d’Aprenentatge de Tuixent)

El Canigó  (Entorn d’Aprenentatge del Canigó)

Els Encantats (CdA Valls d’Àneu)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>