Ruta aeròdrom 318: Història, memòria i patrimoni de la Guerra Civil al Baix Empordà

El proper dissabte 6 d’abril de 10 a 15h tindrà lloc la formació Ruta aeròdrom 318: Història, memòria i patrimoni de la Guerra Civil al Baix Empordà a càrrec de l’Aleix Guàrdia, historiador i membre del Grup de Recerca de l’Aviació a Girona (GRAG). Es tracta d’un itinerari específic vivencial de caràcter històric amb voluntat pedagògica sobre la Guerra Civil al Baix Empordà adreçat a docents interessats a crear activitats d’història i memòria.

L’activitat inclourà una primera fase de context de la Guerra aèria a Catalunya i a la zona de Girona, on es contextualitzaran els avions, especificitats dels bombardeigs, organització de la defensa passiva les ciutats entre d’altres. Aquesta part es farà en format digital, per acabar fent una activitat sobre el terreny a l’aeròdrom republicà de Canet de la Tallada. Localització.

Durant la segona part, s’exploraran els refugis antiaeris i altres construccions de l’aeròdrom republicà de Canet de la Tallada i amb l’ajuda de mapes, plànols i documents i es cercaran els espais per crear vincles entre docents de la comarca per crear activitats relacionades amb la història, la memòria històrica i l’exili des d’una perspectiva local i traslladar aquests aprenentatges a cadascun un dels centres.

És una formació de 15h (10h + 5 d’altres requisits) que es durà a terme en tres jornades:

  • Dijous 4 d’abril de 17.30 a 19.30h: sessió introductòria sobre el context i la didàctica. VIRTUAL. Introducció al patrimoni històric emergent, relacionat amb els conflictes del segle XX i mostra de referents i exemples d’altres països. Introducció al context històric i geoestratègic dels anys 30 i 40 a Europa i el món i, de forma més concreta, a la guerra aèria al mediterrani durant la Guerra Civil (1936-1939).
  • Dissabte 6 d’abril de 10 a 15h. Visita a l’aeròdrom de Canet de la Tallada. Desenvolupament de la Ruta 318 a través de les restes històriques de l’aeròdrom 318 de Canet de la Tallada i utilització de fonts primàries i secundàries per contextualitzar el patrimoni històric.
  • Dijous 11 d’abril de 17.30 a 19.30h: sessió de tancament. VIRTUAL. Posada en comú de propostes didàctiques relacionades amb el conflicte i exposicions orals per part dels docents. Previament a la sessió, els docents hauran dedicat una hora de preparació autònoma per crear l’activitat.

Està adreçada principalment a professorat de secundària però també a docents interessats de primària. Us podeu inscriure al següent enllaç.